ZEYVE VE ÇAL TARİHİ KİTAPLARI TANITILDI

ZEYVE VE ÇAL TARİHİ KİTAPLARI TANITILDI

Kulvar Gazetesi Yazı İşleri Müdürü, Gazeteci-Yazar İbrahim İmamoğlu tarafından yazılan ve Çal ilçesi akkent (Zeyve) tarihi ile Çal tarihini bütün yönleri ile ele alan tarihi kitaplar Denizli…

Kulvar Gazetesi Yazı İşleri Müdürü, Gazeteci-Yazar İbrahim İmamoğlu ve arşiv uzmanı Muzaffer Çetin tarafından yazılan ve Çal ilçesi akkent (Zeyve) tarihi ile Çal tarihini bütün yönleri ile ele alan tarihi kitaplar Denizli Büyükşehir Kültür Yayınları çerçevesinde basılarak kamuoyuna tanıtıldı ve dağıtımına başlandı.

Gazeteci-Yazar İbrahim İmamoğlu tarafından geçtiğimiz yıl yaz aylarında tamamlanarak Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları arasında basılan Zeyve ve Çal Tarihi kitapları kamuoyuna tanıtılarak dağıtımına başlandı.

Arşiv Uzmanı Muzaffer Çetin ile birlikte yaklaşık bir yıllık bir çalışma yaparak kitapları kaleme alan İbrahim İmamoğlu, bu tür eserlerin ekip çalışması ile ortaya çıktığını belirterek, “Kaliteli eserler bir ekip çalışması ile ortaya çıkar. Hep hazırlamak istediğim memleketim Zeyve tarihi için birçok teşebbüslerim oldu. Ancak yıllarını arşiv araştırmalarına veren, Denizli’nin arşivini ortaya çıkarmak için mücadele eden Muzaffer Çetin ile tanışmamızın akebinde, bu amacımıza nail olabildik. Muzaffer Bey’in Zeyve hakkındaki belgeleri ve çevrilerini bana verdikten sonra, aylarca üzerinde çalışarak bu eser ortaya çıkmıştır.” Dedi.

İmamoğlu kitapları hakkında daha sonra şunları söyledi, “Mükemmeli veren değil, arayan bir ekip olarak, tarihimizin tozlu sayfalarındaki arşivlerimizin ışığında Denizli’mizin bir parçası olan Akkent (Zeyve) köyünün tarihini ortaya koymaya çalıştık. 37 yıllık gazetecilik hayatım boyunca doğduğum, yaşadığım ve havasını soluduğum memleketim Akkent, tarihteki adıyla Zeyve’nin tarihini ortaya çıkarmak, bir nebze olsun vefa borcumu ödeyebilmek için zaman zaman araştırmalar yaparak bir kenara koymuş, halkın anlattığı menkıbeleri beynimde süzerek bir kenara not etmiştim.

Üniversite yıllarından itibaren tarihe olan ilgim de, içimdeki ukte-yi kamçılayınca bir şeyler yapmamın zamanının geldiğini anladım. Ve Başbakanlık Osmanlı Arşiv uzmanı Muzaffer Çetin ile tanıştıktan sonra bu arzumun gerçekleşeceğine inandım. Muzaffer Bey’in belgeleri temin ederek göndermesi ile yaklaşık bir buçuk yıl süren çalışmaların ve araştırmaların ardından bu kitabı hazırladık.

Bugüne kadar Çal bölgesinde yapılan sempozyumlar dahil olmak üzere, hazırlanan bütün eserlerin hepsinde çok az yer verilen Zeyve karyesi, aslında öyle küçümsenecek bir yerleşim değildir. Yaklaşık 100 yıl gibi uzun süre Çal bölgesinin idare merkezi olmuş, Türkmenlerin Anadolu’da kurdukları saf kadim yerleşimlerden bir tanesi olarak dikkat çekmektedir.

 Tarihi yolların üzerinde, Güney-doğu yönündeki bağlantıların geçiş noktasında uç bölgesi olması önemini artırmaktadır. Türkmenlerin Bizans ile mücadelesinde çetin savaşların yaşandığı Zeyve bölgesi, gerek Beylikler, gerekse Osmanlı döneminde önemini hiç kaybetmemiş, aksine yüzyıllar boyu gelişmesini sağlayarak yaşamını devam ettirmiştir.

  İşte geçmişi ve geleceği ile bizim köyümüz olan Akkent’in bu tarihi sürüveninde sizlere biraz da olsa ışık olabilirsek ne mutlu bizlere. Bu çalışmalarımız esnasında bizlere her zaman destek ve katkıda bulunan Zeyveli Mustafa Gökkaya, Mehmed Yağcı ve İbrahim Öztürk’e ayrı ayrı teşekkür ederim.

 Denizli Büyükşehir Kültür Yayınları çerçevesinde yayına hazırlanan ve siz değerli okuyuculara ve tarih sevenlere ulaşmasında büyük katkıları olan değerli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’a, Kültür Turizm ve Tanıtım Daire Başkanı Sayın Hüdaverdi Otaklı’ya ve kitabın yayına hazırlanmasında emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum”