ZEYTİNİN KÖKÜNÜ KURUTMAYA ÇALIŞIYORLAR
Üretim Reform Paketi bu salı günü TBMMde Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonuna geliyor. Komisyonun CHP Grup Sözcüsü Sanayici Kazım Arslan, Uzun süredir bizim…
Üretim Reform Paketi bu salı günü TBMMde Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonuna geliyor. Komisyonun CHP Grup Sözcüsü Sanayici Kazım Arslan, Uzun süredir bizim de destek olduğumuz, üzerinde çalıştığımız bir paketti bu. Sanayi ve ticarette maliyetleri düşürmek, teşvikleri arttırmak için hazırlandığımız pakete ne diye zeytinliklerin imara açılmasını, meraları ve kıyıların tesislerle doldurulmasını koyarlar, bunu anlamakta zorlanıyorum. Üretim reformu diye gelen tasarı, zeytinlik, kıyı ve meralarda yapılaşmaya yol verecek maddeleriyle üretim deformasyonuna dönüşmesin Ifadesini kullandı.
Arslan, Kıyı, mera ve zeytinliklerin imara açılması
Bunların sanayiyle, üretimle ne ilgisi var? Ülkemizde tarım dışı olan, kullanılmayan o kadar çok boş araz dururken zeytinliklerin bu işin içine dahil edilmesine itiraz ediyoruz. Aklını inşaatla bozanlar, sanayi tesisi ile tarım ürününü, toprağın bereketiyle inşaatın rantını birbirine karıştırıyorlar. Bu nedenle Üretim Reform Paketinden zeytinlikleri imara açacak, meralara ve kıyılara dokunacak maddeler acilen çıkarılmalıdır. Dedi.
CHP Milletvekili Kazım Arslan Siyasi iktidar, torba yasalarıyla bir iyi işin içine üç kötü şey koyup bunu allama pullama adetinden artık vazgeçmelidir. Vazgeçmedikçe de Meclis kaliteli yasa yapamayacaktır. Açıkça karşı koyuyorum, zeytinliklere kıymayın efendiler! Ben çiftçilikten gelmiş, pamuğu üretip tekstile aktarmış bir siyasetçiyim. Biz bugün zeytinin üzerine titriyorsak, o meralara gözümüz gibi bakalım diyorsak elbette var bir bildiğimiz. Sadece kendi yandaşınıza, inşaat ve tesis hırsınıza değil, ülkede her 4 insandan 1 inin ekmek yediği tarıma kulak verin Ifadesini kullandı.
CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslanın açıklaması şöyle:
ZEYTİNLİĞE, MERAYA, KIYIYA KIYMAYIN EFENDİLER!
1995 yılında zeytinlikleri korumak için çok anlamlı bir yasa çıkmıştı. Zeytinliklerin Islahı Yasası 6 dönemdir Mecliste bir şekilde delinmeye çalışıldı ama toplumun tepkisi hep galip geldi. Zeytinliklere idam fermanı olacak bu tasarı için bu dönem kurban Sanayi Komisyonu seçilmekte, bu değişiklik Üretim Reform paketiyle delinmeye çalışılmaktadır. Üretim Reform Paketi gibi her üyenin içinde desteklediği birçok madde olan bu pakete meraların, kıyıların yapılaşmaya açılmasını, zeytinliklerin katledilmesini getirirseniz işler değişir, elbette buna karşı koyarız.
Maliyetleri aşağıya çekmeye, destekleri artırmaya, AR-GE teşviklerine, öğrencilerin bursunu artırmaya, YÖKün tematik üniversite kuracak hamlelerine evet, 4. Sanayi Devrimi için ortak çabalarımıza elbette evet diyoruz ama zeytinlik sahası tanımı getirerek, siyasetin gölgesinde işleyecek bir Kurulun zeytinlik alanlara tesis kurulmasına izin vermesine hayır diyoruz.
ZEYTİNİN ÖLÜM FERMANINA HAYIR
Zeytinliklerin ölüm fermanıdır bu yasa. 77 maddelik tasarıda üretim ve sanayileşmeyi konuşurken tarımı bitirmek de neyin nesi! Tarım gibi, topraktan tüketime kadar herkesin faydalandığı, herkese katma değer sağlayan bir sektörü hafife alamazsınız. Türk zeytinini dünyada zirveye taşıyacakken zeytini bile ithal edecek yanlışa imza atamazsınız
Hükümet artık tarımla sanayinin birbirine alternatif olmadığını anlamalı. Zeytinliklere zarar verene hapis cezası veren mevcut kanun maddesi, şimdi para cezasıyla işi geçiştirecek, işin önemini hafifleştirecek.
YENİ SOMALARA HAYIR
Türkiye Soma-Yırcayı unutmadı
O haklı direnişi ve bu kanunun yaratacağı zararları 3 yıl önce tüm Türkiye gördü. Hiçbir şeyden ders almayanlar bugün yeni bir yanlışın peşindedir. Zeytinlikleri korumak için çıkarılmış kanunun, bu tasarıdaki istisna hükümlerle delik deşik edilmesine müsade edemeyiz. Zeytinlikleri keselim mi, burada imara, madene izin verelim mi diye bir Kurul kuracaklar. Bir Kurul düşünün, siyasetin talimat vereceği bürokrasi ağırlıklı olacak, bakanlığın araştırma enstitüsünden yetkili üye olacak, Bakan bir telefon açacak ve onlar mecburen uygunluk verecektir.
GÖSTERMELİK BİR KURUL GELİYOR
Bu kurul göstermelik bir kurul olarak görüntüyü kurtaracaktır. Zeytini kesmeyin diyen kurul üyesi bir gecede FETÖcü sayılacak
hatta yargılanacak ve belkide tutuklanacaktır.Bakanlık buraya yapılaşmaya izin verdim diyecek, hatta Tarım Bakanı ben karışmam derse yetkisini valiye devredecek, partili cumhurbaşkanının talimat verdiği valiler istenen şirkete istenen zeytinlikte yapılaşma izni vermeye macbur kalacaktır.
KIYI VE MERALARDA YAPILAŞMAYA HAYIR
Kıyıları korumak için yazılmış Kıyı Kanunu, uydurma istisna hükümlerle, uydurma kamu yararı kararı alınmış yandaş projelerle tesisleşmeye açılacak. Üretim reformnu üretim deformna çeviriyorlar. Böylesine önemli bir kanuna zeytinlikler nedeniyle leke bulaşmasın. Hükümete ve komisyona acil çağrım; meralar, zeytinlikler ve kıyılar hakkındaki bu düzenlemeleri geri çekin, bir an evvel üretim reform paketini yasalaştıralım. Aksi halde toprağına, zeytinine, kıyısına ve merasına sahip çıkan vatandaşlar sizden her ilde hesap soracaktır!
TARIM İLE SANAYİ BİRBİRİNE ALTERNATİF DEĞİL
Üretim Reformu, uzun süredir bizim de destek olduğumuz, üzerinde çalıştığımız bir paketti. Sanayi ve ticarette maliyetleri düşürmek, teşvikleri arttırmak için hazırlandığımız pakete ne diye zeytinliklerin imara açılmasını, meraların ve kıyıların tesislerle doldurulmasını koyarsınız? Bunların sanayiyle, üretimle ne ilgisi var? Sanayi tesisi ile tarım ürününü, toprağın bereketiyle inşaatın rantını birbirine karıştırıyorlar. Üretim Reform Paketinden zeytinlikleri imara açacak, meralara ve kıyılara dokunacak maddeler acilen çıkarılmalıdır.Zeytinliklere kıymayın efendiler! Ben çiftçilikten gelmiş, pamuğu üretip tekstile aktarmış insanım. Biz bugün zeytinin üzerine titriyorsak, o meralara gözümüz gibi bakalım diyorsak var bir bildiğimiz.Adı üstünde,Üretim reformu yönünde,üretimi arttırmaya,maliyetleri aşağıya çekmeye,rekabet odaklı bir reformu ortaya koymaya çalışan bir düzenleme olmalıdır. Sadece kendi yandaşınıza, inşaat ve tesis hırsınıza değil, ülkede her 4 insandan 1 inin ekmek yediği,artık tarım ürününün ithal edilmediği bir tarıma kulak verin Ifadesini kullandı.
0 Yorum