YKS Sınavlarına Girecekler Dikkat..!

YKS Sınavlarına Girecekler Dikkat..!

Yıl boyu sınav hazırlığı yapan, hedefine ulaşmak için çalışan üniversite öğrencisi adaylar 26-27 Haziran’da geleceklerini şekillendirecek YKS sınavına girecekler.

Gençlerin emeklerinin karşılığını görmeye başlayacakları ilk sınav olan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YKS) için sayılı günler kaldı. Sınava az bir zaman kala Bahçeşehir Koleji PDR Koordinatörü Sibel Durak da faydalı olabilecek bazı bilgileri öğrenciler için derledi.

YKS TEST TEKNİKLERİ

  1. SINAV STRATEJİNİZİ BELİRLEYEREK SINAVA GİRİN: YKS bilgiyi ve yorumlama becerisini bir arada kullanmayı gerektirir. Ancak bu becerilere sahip olunsa bile önceden belirlenmiş bir sınav stratejisi yoksa, başarı sekteye uğrayabilir. Sınava hangi testten başlanacağına, zaman azaldığında nasıl davranılacağına, tüm sorular bittiğinde önce hangi testteki boş bırakılan sorulara dönüleceğine önceden karar verilmiş olarak sınava girilmelidir.
  2. Bir soruya takılıp kalırsanız zamanı iyi kullanamayabilirsiniz.  Zor soru yapan değil çok soru yapan kazanır. Sınavda ilerleyen bölümlerde hedefinize ulaşmanıza yetecek miktarda soru olduğunu bilmelisiniz. 
  3. Aday, sınava en başarılı olduğu testten başlamalıdır. Böylece hem kendine olan güveni artar hem de zamanını daha verimli kullanmış olur.
  4. İki seçenek birbirine çok benziyorsa büyük bir ihtimalle ikisi de doğru cevap olmayabilir. Diğer seçenekleri iyi okuyarak aradaki ayrıntıyı yakalamalısınız.
  5. İki seçenek birbirinin zıttıysa, bunlardan birinin doğru cevap olma ihtimali çok yüksektir.
  6. Eğer seçeneklerde hepsi, her zaman, hiçbiri gibi genellemeler varsa bu seçeneklerin yanlış olma ihtimalinin de yüksek olabileceğini düşünebilirsiniz.
  7. Bütün seçenekleri okumadan cevabı işaretlemeyin
  8. Bu kadar da kolay olabilir mi diye takılmayın.” Soru dağılımı içinde çok kolay ve “Bu da olur mu?” denilecek türde sorular da olabilir. Bunları da aynı önem düzeyi ile çözün. 
  9. Diğer adayların soru çözme yöntemine yani daha hızlı ve daha yavaş soruları çözmelerine takılmayın. Aksi takdirde sınav anında dikkatinizi toparlayamayabilirsiniz.
  10. Matematiksel işlemleri zihinden değil, kitapçık üzerinde yapın.
  11. Bütün seçenekleri okumadan doğru olduğunu düşündüğünüz cevabı işaretlemeyin. Bazen “en doğru” cevabı bulmanız gerekir.
  12. Kodlama her sorudan sonra yapılmalıdır; bu kesinlikle bir zaman kaybı değildir. Kodlama için geçen süre bir ölçüde dinlenme süresidir. Bu zaman dilimi içinde zihnin bir başka soruya geçmek için hazır hale gelir.
  13. LGS’de 3, YKS’de 4 yanlış cevap sayısı, doğru cevap sayısını bir eksilteceğinden yanıtını bilmediğiniz, seçenekleri eleyerek doğru cevaba ulaşamadığınız durumlarda soruyu boş bırakmanız daha doğru olur.
  14. ZOR BİR SORU İLE KARŞILAŞIRSANIZ: Sınav sırasında zihninden pek çok düşünce geçer. Sınav sırasında zihninizdeki olumsuz düşünceler başarınızı etkileyebilir. Öncelikle bunların sadece birer düşünce olduğunu bilin ve kendinizi tekrar sınava odaklayın. Bu durumda işinize yarayacak şu alternatif düşüncelerden yararlanabilirsiniz. Örneğin; “Çalışmalarım doğrultusunda elimden geleni yapacağım, zorlandığım soruyu vaktim kalırsa dönmek üzere atlayacağım, soruları dikkatli okuyacağım, işlemleri doğru yapmaya çalışacağım...” Sınavda yapabileceklerinize odaklanmanız veriminizi artıracaktır. Burnunuzdan yavaşça derin bir nefes alın ve sakince verin. Sonra devam edin. Sakin bir zihinle engellere değil; onları nasıl aşacağınıza odaklanabilirsiniz
  15. Sorularla inatlaşmayın; Turlama Tekniğini uygulayın.

Sınavdaki çok kolay bir matematik sorusu ile çok zor matematik sorusu aynı puanı getirmektedir. Bu durum kendi içinde her ders için geçerlidir. Bundan dolayı çözülemeyen sorular üzerinde fazla zaman harcanmamalıdır. Zaman kaybını önlemek amacıyla “Turlama Tekniği”ni uygulamak gerekir. Sınavda turlama tekniğinden yararlanmak için aşağıdaki basamakları izlemeniz yeterli olacaktır:

• İlk turda hemen yapabileceğiniz kolay soruları yapın.

• Zamanınızı alacak ancak yapabileceğinizi düşündüğünüz soruların yanına bir artı işareti koyun ve ilk turda kolay soruları bitirdikten sonra öncelikle bu sorulara dönün.

• Çok zor olduğunu düşündüğünüz soruların yanına farklı bir işaret koyun. İkinci turdaki soruları bitirdikten sonra bu sorulara dönün.

  1. Uzun ve karışık görünen sorulardan gözünüz korkmasın. Özellikle paragraf sorularında önce soru kökünü okuyun. Böylece paragrafı, hangi bakış açısından değerlendirmeniz gerektiğini bilecek ve doğru cevabı kolayca bulabileceksiniz.
  2. Zaman kullanımınıza dikkat edin; süreyi doğru yönetin. Ağırlık katsayısı yüksek olan derslerin sorularını öncelikli olarak yapmaya çalışın. Bu dersler arasından seçim yapma şansınız varsa da kendinizi daha başarılı bulduğunuz dersten başlamanız sınav motivasyonunuzu yükseltebilir.
  3. Hangi dersten başlamalı?

TYT’de sınava başlarken öncelikle hangi alanda kendinizi daha başarılı hissediyorsanız o alandan başlamanız moral ve motivasyonunuz açısından doğru olacaktır. Tüm soruları okuyabilecek şekilde zamanınızı ayarlamanız avantaj sağlayacaktır.

AYT’de ise hedeflediğiniz puan türünün ağırlıklı testlerine göre hareket etmeniz gerekmektedir.

  1. Sınav zor mu kolay mı?

ÖSYM sınav sorularının zorluk dereceleri genellikle şöyledir:

- Yüzde 10 oldukça seçici çok zor sorular

- Yüzde 20 zor sorular.

- Yüzde 40 herkesin çözebileceği normal zorluktaki sorular.

- Yüzde 20 kolay sorular.

- Yüzde 10 çok kolay sorulardan oluşmaktadır.

Buna göre ortalama soruların yüzde 70’i sınavlara hazırlanan tüm adaylar tarafından çözülebilecek türde sorulardır.

- Zaman kazanabilmek için aşırı seçici sorular üzerinde fazla zaman harcamadan diğer sorulara geçilmesi önemlidir.

Türkçe ve Sosyal Bilimler testinde uzun paragraf soruları gelebilir. “Uzun soru zordur” mantığı, kolay olan soruları kaçırmana neden olabilir. Soru paragrafının uzunluğu gözünü korkutmasın.

TYT ile AYT arasındaki 24 saat!!!

500 tam puanın oluşumundaki katkı açısından baktığımızda TYT %40, AYT ise %60 etkilidir.

TYT’den çıktıktan sonra AYT’ye kadarki 24 saatlik sürede zihinsel olarak AYT’ye hazırlanmaları önemli. Sosyal medyadan ve televizyondan uzak durmak önemli.

TYT istedikleri gibi geçmediyse, AYT ile telafi edebilirler. TYT çok iyi geçtiyse, YKS puanlarını riske atmamak için AYT’ye de aynı motivasyonla giriyor olmaları gerekir