YKS Sınavlarına Girecekler Dikkat..!

YKS Sınavlarına Girecekler Dikkat..!

Yıl boyu sınav hazırlığı yapan, hedefine ulaşmak için çalışan üniversite öğrencisi adaylar 26-27 Haziran’da geleceklerini şekillendirecek YKS sınavına girecekler.

Emeklerinin karşılığını görmeye başlayacakları ilk sınav olan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YKS) için sayılı günler kaldı. Sınava az bir zaman kala Bahçeşehir Koleji PDR Koordinatörü Sibel Durak da faydalı olabilecek bazı bilgileri öğrenciler için derledi.

Sınava sayılı gün kaldığında öğrencinin kendini zihinsel olarak hazırlaması önemlidir. Sınavlar yapabildiklerini göstermek için birer fırsattır. Öğrencilerin bu zamana kadar başardıklarını fark etmeleri; odaklanmaları ve kendilerine güvenmeli büyük önem taşır. Çalışmalarının karşılığını alacaklarına inanmaları, sınavla ilgili olumsuz düşünmenin başarılarını arttırmada yardımcı olmayacağını fark etmeliler.

Dikkat!

Sınavdan önceki geceyi mümkün olduğunca sıradan geçirin.

Normalde yaptığınız faaliyetler dışında etkinlikler planlamayın. Sınav öncesi kafanızı dağıtmak amaçlı çevrenizdekilerin önereceği fiziksel olarak aşırı yorucu etkinlikler ya da midenizi rahatsız edebilecek farklı yemekler yemek ertesi gün sınav performansınızı olumsuz etkileyecektir.

Kendinizi şartlamayın!

Sınava şartlı girmek düşüncelerin kilitlenmesine neden olabilir. Örneğin sınava girerken “Sayısal bölümden şu kadar net yapmalıyım” gibi şartlar oluşturulmamalıdır. Şartlı yaklaşım yerine doğru sınav stratejisi oluşturmanız daha mantıklı bir davranıştır. Zamanı verimli kullanma stratejisi, kodlama stratejisi, dikkati toplama stratejisi gibi. Sınava nereden ve nasıl başlayacaksınız? Çözemediğin bir soru ile karşılaştığınızda ne yapacaksınız? Bunlar gibi pek çok durum ve soru karşısındaki stratejinizi sınavdan önce belirlemiş olmalısınız. Deneme sınavlarını da zaten bu stratejilerin provası olarak düşünebilirsiniz.

Sınavı neden başarmak istediğinizi bilmek ve başarabileceğinize inanmak önem taşıyor. Hatta sınavı başarı ile tamamladığınız anı zihninizde canlandırın. O anda nasıl hissedeceğinizi düşünün.

Gereksiz endişelerden kurtulun!

Bir miktar kaygı kişiye hedefi doğrultusunda harekete geçmesi için güç verir. Bu nedenle de bir miktar endişelenmeniz ya da kaygı duymanız normaldir. Endişe duymanızın en büyük nedeni ise sürece değil, sonuca odaklanmanızdır. “Bu sınavda başarılı olabilecek miyim? Ya başaramazsam?, “Annemin babamın yüzüne nasıl bakacağım?”, “Arkadaşlarım benden çok çalıştı, ben tam hazırlanamadım.” gibi düşünceler önemli bir sınava hazırlanan pek çok öğrencinin zihnini meşgul eder. Ancak işinize yaramayan bu düşünceleri sınav salonunun dışında bırakmalısınız. En büyük endişelerinize yönelik rahatlatıcı cümleleri sınavdan önce bulmalı ve gereken durumlarda bu cümleleri içinizden tekrarlamalısınız.

Son gün ders çalışabilir miyim?

Sınava hazırlanan çoğu adayın yaptığı hata sınav yaklaştıkça çalışma tempolarını düşürmeleri ya da çalışmayı bırakmalarıdır. Sınavdan birkaç gün önce öğrenmeyle ilgili hazırlıklarınızı bitirmeye çalışın. Ancak önemli olan “ne yaparsam kendimi daha güvende ve rahat hissedeceğim?” sorusuna vereceğiniz cevaptır. Eğer ders çalışarak daha iyi hissedecekseniz, ders çalışabilirsiniz. Tabii yeni bir şeyler öğrenmeye çalışmak yerine öğrendiğiniz konularla ilgili tekrar testleri ya da deneme sınavları çözmeniz daha uygun olacaktır.

Sınav öncesi bunlardan uzak durun!

Sınav öncesi aşırı derecede çay, kahve gibi uyarıcı maddelerden ve sakinleştirici ya da uyarıcı niteliği taşıyan ilaçlar kullanmaktan kaçının.

Konuşma ve davranışları ile sınava yönelik kaygılanmana neden olan insanlarla mümkünse görüşmeyin; görüşmek zorundaysanız da onlarla sınavla ilgili konuşmamayı tercih edin.  Bu tarz kişilerin sana ulaşmasının aracı olan cep telefonu ve sosyal iletişim ağlarından da uzak durmalısınız.

Sınav Sabahı...

Evden çıkmadan sınavla ilgili belgelerinizi son kez kontrol edin. Yanınızda bulundurmanızın yasak olduğu eşyalarınızı yanınıza almayın.

İçinde rahat hissedeceğiniz, aksesuar içermeyen sade bir kıyafet tercih edin.

Mutlaka dengeli bir kahvaltı yapıp, bu kahvaltının da genelde yemeyi tercih ettiğiniz gıdalardan oluşmasına dikkat edin. Çevrenizdekilerin “yararlı” olduğunu düşünerek alışkın olmadığınız gıdalar yedirmelerine izin vermeyin. Alışkın olmadığınız gıdaların dokunabileceğini unutmayın. 

1 saat önce sınav yerinde olmanız gerekiyor. Her türlü ihtimali düşünerek geç kalmayacak şekilde hareket etmelisiniz.

Sınav başlamadan önce tuvalete gitmek gibi fizyolojik ihtiyaçlarınızı giderdiğinizden emin olun.