Yetersiz Olan Milli Eğitim Bütçesinden Maarif’e Pay Marifet Mi?

Yetersiz Olan Milli Eğitim Bütçesinden Maarif’e Pay Marifet Mi?

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde Maarif Vakfı’nın faaliyetlerini sordu…

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde Maarif Vakfı’nın faaliyetlerini sordu . 
2016 yılında kurulan ve Türkiye Cumhuriyeti adına yurtdışında okul açma konusunda tek yetkili kılınan Vakfı mercek altına alan Yasin Öztürk ; “ 26 Haziran 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararına göre : Türkiye Maarif Vakfına, Vakfın amaçlarını gerçekleştirmek için yapacağı hizmetlere ilişkin giderlerin karşılanmasına yönelik olarak, 2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 541 milyon Türk Lirasına kadar kaynak aktarılacağını “ söyledi .  
Geçmiş örneklere bakınca yeni bir Fetö oluşumu olmaması için bu vakıf ne sıklıkta mali ve idari olarak denetleniyor , kaç personel ile hangi ülkelerde kaç öğrenciye eğitim veriliyor , çalışanlar gittikleri ülkelerde eğitim vermek için yeterli düzeydeler mi , yurtdışında okulu bulunan başka vakıflar da var mı ? sorularını yönelten Yasin Öztürk en önemlisi de Ülkemizde eğitim veren devlet okullarının fiziki yetersizlikleri ortadayken, bu kadar yüklü kaynakların yurtdışında hizmet veren bir Vakfa aktarılması “eğitimde hak-adalet ve eşitliğin sağlanması” adına doğru bir yaklaşım mıdır?” diyerek açıklamasını sonlandırdı .

Yasin Öztürk’ün Soru Önergesi şöyle;
 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddesi gereğince Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 26.6.2019

                                                                                                                                              Yasin ÖZTÜRK

                                                                                                                                               Denizli Milletvekili

26 Haziran 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararına göre:

“ Türkiye Maarif Vakfına kaynak aktarılması hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulmasına, 6721 sayılı Türkiye Maarif Vakfı Kanununun 5 inci maddesi gereğince karar verilmiştir.

MADDE 3-(1) Türkiye Maarif Vakfına, Vakfın amaçlarını gerçekleştirmek için yapacağı hizmetlere ilişkin giderlerin karşılanmasına yönelik olarak, 2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 541 milyon Türk Lirasına kadar kaynak aktarılacaktır.”

Bu doğrultuda:

1- Yurtdışında Türkiye Maarif Vakfına bağlı olarak hizmet veren hangi ülkelerde, kaç okul bulunmaktadır?

2- Türkiye Maarif Vakfı okullarında eğitim gören Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı ve yabancı öğrenci sayısı ne kadardır?

3- Bahsi geçen Vakfın okullarında görev yapan toplam personel sayısı ne kadardır?

4- Bahsi geçen Vakfın okullarında görev yapan toplam öğretmen sayısı ne kadardır? Bu öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı havuzundan mı karşılanmaktadır? Öğretmen/personel görevlendirilmesi ve/veya belirlenmesi ne şekilde yapılmaktadır? Bu öğretmenlerin yabancı dil bilgileri o ülkelerde eğitim vermeye yeterli midir?

5- FETÖ okullarının yurtdışındaki okullar kanalıyla verdiği zarar göz önünde bulundurularak, herhangi bir sızıntının önlenmesi amacıyla Türkiye Maarif Vakfı ve/veya benzeri okullarda düzenli mali ve idari denetim yapılmakta mıdır?

6- Kapatılan FETÖ okullarından kaç tanesi Türkiye Maarif Vakfı bünyesine eklenmiştir?

7- Türkiye Maarif Vakfına kurulduğu günden itibaren devlet bütçesinden toplam ne kadar kaynak aktarılmıştır?

8- Türkiye Maarif Vakfı kurulduğu günden itibaren toplam ne kadar bağış toplamıştır?

9- Türkiye Maarif Vakfı dışında yurtdışında okulları bulunan kaç Vakıf bulunmaktadır?

10- Var ise, bu vakıflara da, Maarif Vakfına olduğu gibi hazineden kaynak aktarılmış mıdır? Aktarıldığıysa kaynak miktarı ne kadardır?

11- Ülkemizde eğitim veren devlet okullarının fiziki yetersizlikleri ortadayken, bu kadar yüklü kaynakların yurtdışında hizmet veren bir Vakfa aktarılması “eğitimde hak-adalet ve eşitliğin sağlanması” adına doğru bir yaklaşım mıdır?