Yetersiz gıda tüketimi, ulusal güvenlik sorunu

Yetersiz gıda tüketimi, ulusal güvenlik sorunu

Türk-İş'in, aylık düzenli olarak yaptığı ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’na göre, Mart ayında 4 kişilik ailenin yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı 4 bin 928 lira

Türk-İş'in, aylık düzenli olarak yaptığı ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’na göre, Mart ayında 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı 4 bin 928 lira oldu. Bir önceki aya göre yüzde 8,24 artarken, son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 76,39 ulaştı. Konu ile ilgili değerlendirme yapan Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan O. Hatipoğlu “Gıda fiyatlarının hızlı artışı, zihinsel ve beden gelişimin önünde engel. Yeterince gıda tüketilmediği için toplumda okuduğunu, dinlediğini tam olarak anlayamayanların oranı yüz 40 düzeyine yükseldi. Kısacası gıdaya ulaşamama, hızla ulusal güvenlik sorunu haline geliyor” dedi.

 Başkan Hatipoğlu değerlendirmesinde, zihinsel ve bedensel gelişimi doğrudan etkileyen hayvansal kaynaklı besinlerin, mart ayında fiyatlarının yukarı yönlü seyir izlediğini, Süt ve süt ürünleri ile dana, kuzu, tavuk, balık etinin hepsinde fiyat artışı gerçekleştiğini belirterek “Dana etinde yüzde 25, kuzu etinde yüzde 35 civarı fiyat artışı oldu. Fiyat artışları ile insanların alım güçlerinin düşmesi, hayvansal kaynaklı gıdayı ulaşmayı zorlaştırıyor. Bu da yetersiz ve dengesiz beslenmeyi getiriyor. Gıdayı ulaşılabilir kılmazsak ülkemiz yakın zamanda insan hurdalığına dönüşecektir” açıklamasında bulundu.

Başkan Hatipoğlu açıklamasında ‘sorunun çözümü için tarımsal üretimin arttırılması gerektiğini, arttırmanın birinci koşulunun etkin ve uzun soluklu destekten geçtiğini’ vurgu yaptı.