Yenidoğan bebeğinizde hipoglisemi varsa?

Yenidoğan bebeğinizde hipoglisemi varsa?

Yenidoğan bebeklerde görülen hipoglisemi yani düşük kan şekeri hemen teşhis edilip tedavisinin başlanması gereken ciddi bir rahatsızlıktır.

Dört kilonun üzerinde veya iki kilodan az doğan bebeklerde, gebelikte sağlıksız beslenen annelerde ve anne karnında tam gelişemeyen bebeklerde görülmektedir. Medline hekimlerinden Dr. Ferit Şeyhzade "Sağlıklı bir bebekte ilk gün saatte kan şekeri 45'in, 24 saatten sonra ise 50 mg/dL'nin üzerinde olmalıdır" şeklinde ifade ediyor. 

Tüm yenidoğan bebeklere kan şekeri testi yapılır mı?
Bazı kurumlarda sabit bir işlem olurken çoğunlukla yenidoğan bebeklerde, birazdan bahsedeceğimiz belirti ya da aile öyküsü yoksa kan şekeri testi yapılmıyor. Diyabeti olan annelerin bebeklerine, 4 kilonun üzerinde ve 2.5 kilonun altında doğan bebeklere, anne karnında gelişme geriliği yaşayan, yetersiz beslenen, zor doğum geçiren, kan grubu uyuşmazlığına bağlı sarılık olan ve doğum sonrası enfeksiyon kapan bebeklere, risk oluşması açısından test yapılmalıdır. 

Bir bebekte hipoglisemi varsa ne yapılmalıdır?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir, yenidoğan bebeklerin geçici hipoglisemi yaşaması sık görülmektedir. Bu durumda bebeğin kan şekerinin doktoru tarafından izlenmesi gerekir. Değerler normale dönerse tedaviye ihtiyaç olmayabilir. Ancak yine de ailenin doğumdan sonra günler ve haftalar içinde bebeğin kan şekerini takip etmesi şarttır. 

Kan şekerini yükseltmek için ne yapılmalı?

Bebeğin kan şekerini yükseltmek için anne sütü veya glikoz ve su karışımı verilmesi tavsiye edilebilir. Ancak bu işlem doktor kontrolünde yapılmalıdır. Bebeğin yeterli beslenmesinin sağlanması ve emziren annenin bebeği sık emzirerek yeterli anne sütü vermesi de değerleri normalleştirebilir. Annenin sütünün yetmediği durumlarda ise donör sütü yardımcı olabilir. Donör sütü, doğum yapan anne dışında birinden alınan anne sütüdür. Kan şekeri çok düşük olan bebeklerin sıkı takip edilebilmesi için yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalmaları gerekebilir.