Yeni kurulan OSB’lerde fabrika yangınları Ytong ile bitiyor
Türkiye’de sayıları 350’yi bulan Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) son bir yılda 15 yeni OSB daha eklendi. Pandemide talebin arttığı sektörlerdeki yatırımlar sayesinde yeni OSB’lerin kurulması…
Son yıllarda endüstriyel yapılarda meydana gelen patlama ve yangınların sayısındaki artış, fabrika yatırımlarında yangın güvenliğini öne çıkardı. Her yıl ortalama 500 milyon TL’den fazla maddi zarara neden olduğu belirtilen yangınlar, yatırımcıyı yangın güvenliğine yöneltti. Yatırımcılar inşaatlarında, hızlı tamamlanan ve yangın güvenliği sağlayan Ytong Panellerini tercih ediyor.
Yapı malzemesi sektörünün öncü ve yenilikçi şirketi Türk Ytong, kaliteli ürünleri ve sunduğu rasyonel çözümlerle, Türk ekonomisinin itici gücü KOBİ’lerin de yer aldığı yeni OSB yatırımlarında öne çıkıyor. Fabrika inşaatlarının hızla tamamlanmasını sağlayan, ısı yalıtımı ve yanmazlık özellikleriyle öne çıkan Ytong Panel ürünleri yeni OSB yatırımlarında sıklıkla tercih ediliyor.
Fabrika yangınlarına son
Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak, fabrika yangınlarının ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini, bu yangınlarda hem can kaybı hem de büyük maddi kayıplar meydana geldiğini belirterek, Türk Ytong’un ürettiği yanmaz özelliğe sahip panel ürünlerle, yangın riskini en aza indirerek, can ve mal kayıplarının önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi.
Öztoprak, “Son yıllarda OSB’lerin sayısının hızla arttığını görüyoruz. Pandemi sebebiyle talep gören sektörlerde yeni yatırımlar yapılıyor. Fabrikalar ve farklı ölçekteki üretim tesislerinden çok sayıda talep alıyoruz. ASO 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesi, 2. Başkent OSB, 3. Anadolu OSB ve Konya 5. OSB başta olmak üzere birçok Organize Sanayi Bölgesi’nde devam eden yatırımlarda yangın güveliği nedeniyle Ytong Paneller tercih ediliyor. Yatırımcı için ekonomi, hız ve güvenlik ön planda. Son yıllarda yaşanan yangınlar yatırımcıları yanıcı malzemelerden uzaklaştırdı. Biz Ytong olarak, A1 sınıfı yanmaz çatı, duvar ve döşeme panellerimizle sanayi tesisleri ve lojistik yapıları gibi büyük ölçekli binalarda yangının ilerlemesini ve yayılmasını önleyen, güvenli duvar ve çatı çözümleri sağlıyoruz. Boyu 6 metreye ulaşan Ytong Paneller ile kısa sürede çok büyük alanlar kapatılabiliyor, bu da işçilik ve zamandan tasarruf demek. Hız nedeniyle sadece yeni inşaatlarda değil mevcut yapıya yapılan eklentilerde de Ytong Paneller tercih ediliyor.” dedi.
Yangına dayanıklı yatırımlar özendirilmeli, OSB yönetimleri destek vermeli
Türkiye’de fabrikaların sigortalanmasının zorunlu olmadığına dikkat çeken Öztoprak, üretim üssü konumundaki Organize Sanayi Bölgesi yönetimlerini bu konudaki çalışmalara destek vermeye davet etti. Risklerin ortadan kaldırılması için OSB yönetimlerinin, sigorta şirketlerinin ve yapı sektörünün etkin bir işbirliği içinde olmasının önemine değinerek şöyle devam etti: “Avrupa ülkelerindeki gibi sigorta zorunluluğu getirilebilir. Böylece endüstriyel tesislerde alınması gereken önlemler kontrol edilebilir. Yangın riski ve muhtemel hasarların, kayıpların önüne geçilebilir. Yanan fabrikaların çatı ve cephelerinde yanıcı özelliğe sahip yapı ve yalıtım malzemeleri kullanıldığını görüyoruz. Kolay yanıcılık sınıfına sahip bu malzemeler, yangınların kısa sürede yayılarak tüm tesisi etkisi altına almasına, hatta çevre yapılara sıçramasına neden oluyor. Oysaki yapıların “yangına dayanıklı” yanmaz yapı malzemeleri ile tasarlanması, inşa edilmesi ve olası bir yangın durumunda bütünlüğünü koruyarak, alevlerin ve dumanın yayılmasını önleyen nitelikte olması gerekiyor.”
0 Yorum