Yasin Öztürk Denizli’nin Meclisteki Sesi Olmaya Devam Ediyor

Yasin Öztürk Denizli’nin Meclisteki Sesi Olmaya Devam Ediyor

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk bu yaz uzayan TBMM mesaisinin ardından İYİ Parti Genelbaşkanı Meral Akşener ile birlikte Balkan Ülkelerinde yaşayan Türk Soydaşlarımızı ziyaret etmişti.…

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk bu yaz uzayan TBMM mesaisinin ardından İYİ Parti Genelbaşkanı Meral Akşener ile birlikte Balkan Ülkelerinde yaşayan Türk Soydaşlarımızı ziyaret etmişti. İYİ Parti Olağanüstü Kongresine de katıldıktan sonra tüm zamanını Denizli’de geçiren ve bir çok ilçeye , mahalleye giden Yasin Öztürk vatandaştan gelen talepleri Meclis gündemine taşımaya devam ediyor . 
Öztürk geçtiğimiz günlerde önce Çardak Gemiş Mahallesindeki vatandaşlar ile buluşmuş Pınar’a giderek incelemelerde bulunmuştu , çamurla kaplanan , Büyükşehir su deposundaki pompalar çalışınca susuz kalan Pınar için çözümün acilen ıslah edilmesi olduğunu belirtmişti . 
Diğer bir ziyaretinde Pamukkale ilçesi Güzelpınar Mahallesine giden Yasin Öztürk burada da açılacak olan taş ocağı hakkında mahallede yaşayanlarla konuşmuş ve çevreye verilecek olumsuz etkileri üzerine bilgi almıştı . 
Bu iki örnekten yola çıkan Yasin Öztürk , ÇED Yönetmeliğini ve işleyişini TBMM gündemine getirdi . Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ayrı ayrı yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergelerini Meclis Başkanlığı’na teslim etti . 
Valiliklerce verilen ÇED Raporu gerekli değildir kaydıyla faaliyet gösteren işletmelerin kanuni sınırlar dışına çıkarak Madencilik faaliyeti gösteren firmalara herhangi bir cezai ve idari işlem yapılıp yapılmadığını soran Öztürk kapsam dışında faaliyet gösteren kaç işletme tespit edildi ? Kaç firma ÇED Raporu gereklidir , kaç firma ÇED Raporu gerekli değildir kaydıyla çalışma yürütmektedir ? Sorularını sordu .

Milletvekili Yasin Öztürk’ün Soru önergeleri şöyle;

                                               TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddesi gereğince İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 06/09/2019

                                                                                                                                Yasin ÖZTÜRK

                                                                                                                                       Denizli Milletvekili

Madencilik faaliyetleri için ÇED Yönetmeliği Ek.4’e göre hazırlanacak proje tanıtım dosyaları Valiliklere (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne) sunulur. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, öncelikle sunulan proje tanıtım dosyasının ÇED Yönetmeliği EK.1’e tabi olup olmadığını belirler. Proje tanıtım dosyasının EK-1’e tabi olduğu belirlenirse yukarıda belirtilen işlemler uygulanır. ÇED Yönetmeliği EK-2’ye tabi ise o zaman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş sorarak gerekli bilgi ve belgeleri toplanır. Valilik toplanan bilgi ve belgelere göre yapacağı inceleme sonunda söz konusu proje hakkında “ÇED Gerekli Değildir” veya “ÇED Gereklidir” kararı verir. ÇED Gerekli Değildir, kararı verilmişse ÇED alınmış demektir ve söz konusu projeye devam edilir. ÇED gereklidir kararı verilmişse o zaman yukarıdaki doğrudan EK-1’e tabi faaliyetler gibi ÇED süreci devam ederek ÇED olumlu veya olumsuz kararını ilgili Bakanlık verir.

Bu bilgi doğrultusunda:

  1. İdari olarak Bakanlığınıza bağlı Valiliklerce;
    • ÇED Yönetmeliği 17 inci maddesi kapsamında, ruhsat alanı büyüklüğüne bakılmaksızın 25 hektara kadar çalışma alanında; “ÇED raporu gereklidir” kaydıyla ruhsat ve izin verilerek madencilik faaliyeti yapan kaç firma bulunmaktadır? 
    • Valiliklerce verilen, “ÇED raporu gerekli değildir” kaydıyla, açık işletme yöntemi ile maden çıkaran işletme sayısı kaç tanedir?
  2. ÇED raporuna tabi olmayan maden çıkarma faaliyetinde bulunmak üzere başvuran ve  “seçme ve eleme” kriterinden geçmek zorunda olan işletmelerin alan dışında maden araması durumunda uygulanan yaptırım nedir? “Seçme ve eleme kriteri” valiliklerce tespit edilip onaylanması nedeniyle Bakanlığınızı da ilgilendiren bu konu hakkında başlatılan, devam eden cezai, idari işlem bulunmakta mıdır?
  3. “ÇED gerekli değildir” iznini alarak madencilik yapan ve daha sonra ÇED’e tabi alanda arama çalışmalarında bulunan firma bulunmakta mıdır? Varsa bu firmalara ne tür yaptırımlarda bulunulmuştur?
  4. Bakanlığınıza bağlı Valilikler aracılığıyla verilen “ÇED gerekli değildir” izni kapsamının dışına çıkarak faaliyette bulunan işletmeler konusunda Bakanlığınızın herhangi bir yaptırımı bulunmakta mıdır? 

                                               TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

                   Aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddesi gereğince Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat KURUM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 06/09/2019

                                                                                                                 Yasin ÖZTÜRK

                                                                                                                 Denizli Milletvekili

Nitelik ve kapsamı ne olursa olsun bütün madencilik projeleri ÇED sürecinden geçmek durumundadır. Ancak 7061 sayılı Kanunla getirilen teşvik sonucu, arama faaliyetleri sırasında, karot, kırıntı ve numune almak için yapılan sondaj ve diğer faaliyetler için ÇED aranmayacaktır. Yine arama faaliyetlerinden olan jeolojik haritalama, jeolojik etüt ve sismik çalışmalar ile bu tür faaliyetlere yönelik yüzeysel hazırlık işlemleri ÇED’ten muaf tutulmuştur.

Arama Faaliyeti başlıklı 17.maddede yer alan ÇED muafiyetine ilişkin getirilen bu hükmün, açıkça arama ruhsat aşaması denilmediği için, işletme ruhsat aşamasında dahi işletme izin sahası dışında yapılacak arama faaliyetlerinde dahi uygulanma kabiliyeti bulunmaktadır.

Belirtilen bu istisna dışında madencilik faaliyetleri için ÇED Yönetmeliği Ek.4’e göre hazırlanacak proje tanıtım dosyaları Valiliklere (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne) sunulur. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, öncelikle sunulan proje tanıtım dosyasının ÇED Yönetmeliği EK.1’e tabi olup olmadığını belirler. Proje tanıtım dosyasının EK-1’e tabi olduğu belirlenirse yukarıda belirtilen işlemler uygulanır. ÇED Yönetmeliği EK-2’ye tabi ise o zaman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş sorarak gerekli bilgi ve belgeleri toplanır. Valilik toplanan bilgi ve belgelere göre yapacağı inceleme sonunda söz konusu proje hakkında “ÇED Gerekli Değildir” veya “ÇED Gereklidir” kararı verir. ÇED Gerekli Değildir, kararı verilmişse ÇED alınmış demektir ve söz konusu projeye devam edilir. ÇED gereklidir kararı verilmişse o zaman yukarıdaki doğrudan EK-1’e tabi faaliyetler gibi ÇED süreci devam ederek ÇED olumlu veya olumsuz kararını ilgili Bakanlık verir.

Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda;

  1. ÇED Yönetmeliği 17 inci maddesi kapsamında, ruhsat alanı büyüklüğüne bakılmaksızın 25 hektara kadar çalışma alanında;
    • Valilikler tarafından “ÇED raporu gereklidir” kaydıyla ruhsat ve izin alarak madencilik faaliyeti yapan kaç firma bulunmaktadır? 
    • Valiliklerce verilen, “ÇED raporu gerekli değildir” kaydıyla, açık işletme yöntemi ile maden çıkaran işletme sayısı kaç tanedir?
    • Bu işletmelerin ÇED Yönetmeliği EK-2 sayılı liste kapsamında, niteliklerine göre yaptıkları madencilik faaliyet sınıfları nelerdir?   
    • Bu işletmeler hangi bölgelerde faaliyet göstermektedir?
  2. ÇED raporuna tabi olmayan maden çıkarma faaliyetinde bulunmak üzere başvuran ve  “seçme ve eleme” kriterinden geçmek zorunda olan işletmelerin alan dışında maden araması durumunda uygulanan yaptırım nedir?
  3. Madencilik faaliyetlerinde bulunurken, izin ve ruhsatı dışında arama yapan kaç firmanın ÇED raporu iptal edilmiştir?
  4. “ÇED gerekli değildir” iznini alarak madencilik yapan ve daha sonra ÇED’e tabi alanda arama çalışmalarında bulunan firma bulunmakta mıdır? Varsa bu firmalara ne tür yaptırımlarda bulunulmuştur?