Yalnız Değilsiniz Projesi Farkındalık Semineri
Engelli Destek Programı (EDES) Yalnız Değilsiniz Projesi Farkındalık eğitimleri başladı. Bu kapsamda ilk eğitimler Pamukkale ve Merkezefendi ilçelerinde görevli sabahçı grup okul öncesi öğretmenleri…
Engelli Destek Programı (EDES) Yalnız Değilsiniz Projesi Farkındalık eğitimleri başladı. Bu kapsamda ilk eğitimler Pamukkale ve Merkezefendi ilçelerinde görevli sabahçı grup okul öncesi öğretmenleri ile müdür ve müdür yardımcılarına yönelik yapıldı.
Merkezefendi Barbaros Kız İmam Hatip Lisesi konferans salonunda gerçekleştirilen seminerin açılışına İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, Şube Müdürü Ramazan Yılmaz, Pamukkale Üniversitesinden Doç.Dr. Sayın Erdoğan Kavlak ve Down Sendromlular Derneğinden bir temsilci ile öğretmenler katıldı.
Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz yaptığı açılış konuşmasında “Yalnız Değilsiniz Projesi ile Denizli ilinde belirlenen 2 yaş altı Down Sendromlu bebeklerin 80’inin ailelerine ulaşarak aileye psikolojik destek verilmesi, bebeğin bir an önce erken müdahale yöntemlerine ulaşmasına rehberlik edilmesi, bebeklere erken müdahale yöntemlerinden olan fizik tedavi ve özel eğitime mümkün olan en kısa zamanda başlanması, ulaşılabilen tüm Down Sendromlu çocuğu olan ailelere rehberlik ve eğitim hizmeti verilmesi amaçlanmıştır. Buradan bu projemizde emeği geçen ve destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz’un konuşmasının ardından seminere katılan öğretmenlere; Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Erdoğan Kavlak, Pamukkale Rehberlik ve Araştırma Merkezi Psikolojik Danışmanı Orhan Öksüz ve Pamukkale Rehberlik ve Araştırma Merkezi Özel Eğitim Öğretmeni Ali Tolga Tokdemir tarafından bilgilendirme sunum yapıldı.
İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından desteklenen EDES(Engelliler Destek Programı) kapsamında 2 adet proje yürütülmektedir.
Birincisi “Dokun Hayata” Projesi. Proje Kapsamında Denizli Özel Eğitim Anaokulu bünyesinde “Duyu Bütünleme Sınıfı” oluşturuldu. Oluşturulan bu sınıfta 0-6 yaş arası 110 çocuğa “Duyu Bütünleme Eğitimleri” verildi. Duyu bütünleme eğitiminde çocukların yaşadıkları duyusal tecrübelerin nörofizyolojik adaptasyonu ve çocukların duruma uygun adaptif cevap açığa çıkarması sağlandı. Bu sayede çocukların çevresiyle olan sosyal, duygusal ve fiziksel etkileşimi gelişti. Duyu bütünleme eğitimi; direkt olarak çocukların merkezi sinir sitemine etki ettiği için sinir sistemlerinin gelişimini sağlar. Bu eğitimler ile çocukların sosyal entegrasyonu sağlandı. Ayrıca 110 öğrenci velisi ve 25 eğiticiye de “Duyu Bütünleme” ile ilgili farkındalık seminerleri düzenlendi.
İkinci proje ise halen yürütülmekte olan “Yalnız Değilsiniz” projesidir. Denizli Rehberlik ve Araştırma Merkezi ile ortaklaşa yürütülen bu proje ile Denizli ilinde belirlenen 2 yaş altı Down Sendromlu bebeklerin 80’inin ailelerine ulaşarak aileye psikolojik destek verilmesi, bebeğin bir an önce erken müdahale yöntemlerine ulaşmasına rehberlik edilmesi, bebeklere erken müdahale yöntemlerinden olan fizik tedavi ve özel eğitime mümkün olan en kısa zamanda başlanması, ulaşılabilen tüm Down Sendromlu çocuğu olan ailelere rehberlik ve eğitim hizmeti verilmesi amaçlanmıştır.
Down Sendromlu çocuğa sahip olan aileler evlerinde ziyaret edildi. Ev ziyaretlerinde; aileye çocuklarını kabul etmek için psikolojik destek veren Psikolojik Danışman, özel eğitim hakkında aileye bilgi veren Özel Eğitim öğretmeni ve aileye yalnız olmadığını hissettirmek amacı ile Denizli Down Sendromlular Derneği’nden bir ebeveyn katıldı. Bu çalışmanın; ilimizde tüm engelli çocuğu olan ailelere psikolojik destek verecek, onlara rehberlik edecek, sorunlarının belirlenmesine ve çözüm önerilerinin geliştirilmesine yardımcı olacak bir bakış açısına model olacağı düşünülmektedir.
Ayrıca, proje kapsamında sağlanmış olan Özel Eğitim Uzmanı ve Fizik Tedavi Uzmanı, kabul eden ailelerin bebeklerine evlerinde 3 ay boyunca haftada 1 kez hizmet verdi. Erken Müdahale Yöntemleri olarak kabul edilen bu uygulamaların aileye öğretilmesi, bebeğe verilen hizmetlerin sürekliliğini sağlamış ve aileye bu eğitimlerin önemi anlatıldı. Aileler ve sağlık kurumlarının doğumhane personeline verilen eğitimlerle farkındalıklarını artırmak amaçlanmaktadır.
0 Yorum