Ve.. Seçim tarihi belli oldu

Ve.. Seçim tarihi belli oldu

2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçiminin 14 Mayıs'ta yapılacağı açıklandı. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa vatandaş 28 Mayıs'ta ikinci kez sandığa gidecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim tarihini açıkladı. 2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçim tarihiyle ilgili kararını açıkladı. 2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimi 14 Mayıs Pazar günü yapılacak. Karar, yarınki Resmi Gazete yayımlanacak. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASI

Seçim tarihi ile ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi; “Bilindiği gibi seçimin 14 Mayıs güncellenmesi kararını kamuoyuyla zaten paylaşmıştık. Her şeyden önce 18 Haziran’da üniversite sınav takvimiyle çakışan bir tarihti. Yurt içinde ve yurt dışından vatandaşlarımızın Hac vazifesini gerçekleştireceği tarihe geliyor.

Alternatif olarak 14 Mayıs tarihini teklif ettik. Bu tarihin milletimizin nezdinde hüsnü kabul gördüğünü biliyoruz. Ancak ülkemizin 6 Şubat’ta yaşadığı 2 deprem, Seçim Tarihi ve çalışmalarını gündemimizden çıkardı.

Biz tüm dikkatimizi depremin yaralarını sarmaya ve yeni şehirlerimizi yeniden inşa ederken seçim takvimi de sürüyordu. Depremzedelerimizin yaralarını sarmak, şehirlerimizi yeniden inşa etmek için ülkemizin seçim gündemini bir an önce geride bırakması şarttır. Bu anlayışla ve anayasanın bize verdiği yetkiyle seçimleri 14 Mayıs’ta yenileme kararını uygulamaya geçiriyoruz. Kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından YSK ilan edecektir. Bugün mükerrer sayıda da yayınlanması olacaktır. Bu vesileyle olayın ne kadar hızla devam ettiğini hatırlatmak istiyorum. 11 ilde yüreklerimizi yakan can ve mal kayıplarına yol açtı.

AK Parti’den milletvekili olmak için başvuru yapanlar için bir karar aldık. Başvuracak herkes asgari rakam tutarını AFAD’ın yardım hesaplarına yapacaktır. Yapacakları cömert yardımlara şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Bir kez daha altını çizerek söylüyorum; Türkiye 6 Şubat depremlerinin yol açtığı yıkımları ortadan tamamen kaldırmadan geleceğine güvenle bakamaz. Seçime katılan cumhurbaşkanı adayları, ittifaklar ve siyaset partileri olarak attığımız her adımda bu hakikate bağlı kalmalıyız. 14 Mayıs süreci kısır siyaset çekişmelerin mecrası haline dönüştürülürse bunu başaramayız. Müziksiz bir Seçim kampanyası gerçekleştireceğiz Önce depremzede vatandaşlarımız sonra 85 milyonun vebaline gireriz. “Türkiye için hemen şimdi” diyerek 14 Mayıs’ı 6 Şubat izlerini silecek hayırlı bir yarışa davet ediyoruz. Tüm partilerden bu samimi çağrımıza yanıt bekliyoruz.

YSK AÇIKLAMASI

Öte yandan, bugün öğleden sonra açıklama yapan Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Anayasa uyarınca cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde ikinci tur seçimin 28 Mayıs 2023’te yapılacağını belirterek, “Türk milletine, Türk demokrasisine, siyasi partilerimize hayırlı olsun. Çalışmalara devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

İSTİFA TARİHİ İÇİN SON GÜN 16 MART

Yener, “Milletvekili aday adayı olmak isteyen kamu görevlilerinin istifasına ilişkin süreç bugün başlamış olup 16 Mart Perşembe saat 17.00’de sona erecektir” dedi.