VATANDAŞIN BANKALARA BORCU 1 TRİLYON 455 MİLYAR TL

VATANDAŞIN BANKALARA BORCU 1 TRİLYON 455 MİLYAR TL

CHP Denizli Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, iktidarın satın alma gücünü enflasyonla eriterek, vatandaşları borçlandırdığını söyledi. 

Açıklamasında, “İktidarın, satın alma gücünü enflasyonla erittiği vatandaşları bankalara borçlandırarak ekonomiyi büyütmeye çalışmasının tetiklediği bireysel krediler ve kredi kartı borçlarındaki artış hızlanarak devam ediyor.” Diyen CHP Denizli Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Vatandaş borçlanarak ayakta kalmaya çalışıyor. Zorlu yaşam mücadelesi veren vatandaş borcu borçla kapatmakta dahi zorlanır hale geldi.” Dedi. 

Ekonomiye duyulan güvensizliğin artışının geride bıraktığımız ayda da sürdüğünü söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, İstanbul’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından İstanbul’da geniş bir katılımla açıklanan Vizyon Belgesi’ne değindi;  “Bu ülke durmaksızın krizlere girdi, krizlerden çıktı. Şimdi de derin bir krizin içerisindeyiz. Krizden alnımızın akıyla ve hep birlikte çıkacağız. Asıl zor olan ülkenin yeniden yapısal bir krize girmesini kalıcı olarak engellemek.” diyerek borç batağında boğulan değil 20 bin doların üzerinde kişi başı gelire sahip yurttaşların yaşadığı bir ülke için yapıcı ve kalıcı bir programın hazır olduğunu ifade etti. 

MEVCUT TABLO: BORÇ, FAİZ VE KREDİ BATAĞI

Enflasyonun yüzde 85,5 gibi oldukça yüksek bir düzeyde seyrettiği bir dönemde KOBİ’ler son haftalarda yüzde 16’lara kadar gerileyen ticari kredi faizleri nedeniyle borçlanmayı tercih ediyorlar. Ancak bu kredi artışı da ekonomideki yavaşlamayı önlemeye yetmiyor.

KOBİLERİN BANKA BORCU 1,9 MİLYAR TL

Küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) bankacılık sektörüne olan borçlarının Ekim ayında da 78,5 milyar lira artarak, 1,9 milyar liraya kadar yükseldiğini, yılbaşına göre artışın ise 717 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirten Gülizar Biçer Karaca, AKP vizyonsuzluğunun vatandaşı getirdiği ekonomik kriz tablosunu, borçlanma üzerinden rakamlarla paylaştı:  

TARIM SEKTÖRÜ BORÇLARINDA 110 MİLYAR TL’LİK ARTIŞ

Maliyet artışlarıyla baş etmeye çalışan tarım sektörünün bankacılık sistemine olan kredi borçları da ekimde önceki aya göre 17,1 milyar liralık artışla 278,6 milyar liraya kadar çıktı. Sektörün borçlarında yılbaşından bu yana ise 110 milyar liralık artış yaşandı.

VATANDAŞIN BANKALARA BORCU 1 TRİLYON 455 MİLYAR TL

Geliri yetmediği halde, faizin de teşviki ve yüksek enflasyon nedeniyle harcamalarını öne çekip borçlanan vatandaşların bankalara olan borcu bir haftada 27,4 milyar lira daha artarak 25 Kasım itibariyle 1 trilyon 455 milyar liraya ulaştı. Vatandaşların bu borcunun 1 trilyon 56 milyar lirası bireysel (konut, otomobil, ihtiyaç) kredilerinin, 399 milyar lirası da kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 12,6 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 14,8 milyar liralık artış kaydedildi. 

TAKİPTEKİ BORÇ 30,9 MİLYAR TL

Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen ve henüz varlık yönetim şirketlerin devretmedikleri takipteki borçları ise 30,9 milyar liraya yükseldi. Bankaların takipteki bu borçlarını düşük bir bedel karşılığında varlık yönetim şirketlerine devrediyor olmaları bu rakamı olduğundan daha düşük gösteriyor. 

TOKİ’YE KONUT KREDİSİ BORCU 28 MİLYAR TL

Vatandaşların varlık yönetim şirketlerine olan borçları son bir yılda 5,3 milyar lira artarak Eylül sonunda 36 milyar liraya yükseldi. TOKİ’ye olan konut kredisi borçları da 28 milyar lira oldu. Vatandaşların, bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan (tahsili gecikmiş borçlar da dahil) toplam borcu 1 trilyon 519 milyar lira düzeyinde seyrediyor. 

BORÇ ARTIŞI 436 MİLYAR TL

Vatandaşların bankalara olan borcunda yılbaşından bu yana 429 milyar liralık, toplam borçlarında ise 436 milyar liralık artış yaşandı.

TÜM YURTTAŞLAR EKONOMİK VE SOSYAL HAKLARINA KAVUŞACAK

CHP Ekonomi Vizyonu belgesiyle tüm Türkiye’ye duyurulduğu üzere “Cumhuriyetin ikinci yüzyılında Türkiyemizi 4. Endüstri devriminin geliştiricilerinden biri haline getirmek için CHP olarak hazırız.” diyen Gülizar Biçer Karaca  “Ekonomik ihtiyaç ve öncelikleri gözeterek 2023 bütçesini yeniden yapacağız. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmeyeceği, sendikalaşmanın, örgütlü toplumun önünü açıldığı, krizlerin son bulduğu, ekonomik ve sosyal haklarına tüm yurttaşlarımızın kavuştuğu bir ülkeyi birlikte var edeceğiz. Sayın Genel Başkanımızın ifade ettiği gibi “Türkiye, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında bir daha artık böyle acımasız, adaletsiz ve kutuplaşmış dönemler yaşamayacak.”