Uzmanı Anlatıyor, "Nedir Bu Bitcoin ?"

Uzmanı Anlatıyor, "Nedir Bu Bitcoin ?"

Kripto Para ve Kripto Para Piyasası Uzmanı Hamza Çakmak, bundan böyle Kulvar Gazetesi için “Kripto Para” konusundaki haber ve köşe yazıları ile bizimle olacak. Yıllardır Kripto para piyasası…

“Saygıdeğer Kulvar gazete okuyucuları sizler için hazırlamış olduğum bu makalede  herşey sıfırdan başlayarak bitcoinin insanlık tarihindeki yerine ve bugüne nasıl geldiğimizi anlatacağım. Bitcoin bir anda kendiliğinden mi ortaya çıktı yoksa ihtiyaçtan mı? Bunun  cevabını bu metni okuduğunuzda sizler karar vereceksiniz.

Bitcoin, bir kripto para ve ödeme sistemi…

2008 yılında bu sistem 9 sayfalık 1 belge ile dünyaya duyuruldu. İşte insanlık tarihinin belki de en önemli yazılarından biri olan bu belgenin de yazarı da gizemli. Satoshi Nakamato !

Sevgili kulvar gazetesi okurları bitcoine girmeden önce paranın ve ticaretin tarihçesine bir göz atalım. Aslında her şey ticaretin başlamasıyla ortaya çıktı. İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmek ve ihtiyaçlarını giderebilmek için bazı temel ihtiyaçlarını karşılamadığı durumlarda pazarda bir araya geldiler.

İhtiyaçlarını karşılayabilmek için takas usulü ile ticarete başladılar. Elinde bulunan malı bir başka mal ile takas ederek ihtiyaçlarını gidermeye başladılar. Koyun verip  buğday aldı, at verip inek vs gibi işlemlerle hayatlarını sürdürdüler. Fakat bu zamanla problemleri beraberinde getirmeye başladı.

Malını satmak isteyen üretici alıcısını bulmakta zorlanıyordu yada malına karşılık almak istediği  malı bulamadığı zamanlar olmaya başlamıştı. Veya adil bir ticaret olmamaya başlanmıştı. ineğini satmak isteyen bir müşteriye talip olan diğer müşterinin 3 tavuk teklif etmesi gibi. Bu ticarete artık bir çözüm bulunması gerekiyordu ve adil bir ticaret yapılmalıydı.

Yavaş yavaş insanların artık hayatına para fikri girmeye başladı ve satacağı malın karşılığında  para veya para değeri taşıyan bir şeye ihtiyaç duyuyordu.  koyununu satmak isteyen satıcı, malı almak isteyen kişiye şöyle sesleniyor.
-Mal hazır, para hazır mı ?

+ Para mı ? ne parası ? para da nedir ?

Gibi kendi kendine şüpheye düşerek olayın ne olduğunu anlamaya çalışmışlardı belki de. Çünkü bu fikrin ortaya çıkmaya başladığında aslında insanlar paraya dair herhangi bir şey duymamışlardı ve ne olduğu hakkında en ufak bir fikirleri yoktu. Ve artık birinin parayı bulması gerekiyordu.

Yine resim üzerinden konuyu anlatacak olursak ineğini satmaya gelen bir kişi ise karşılığında başka bir mal veya hizmet beklerken insanlığın yeni icat ettiği bir ürünle karşılaşıyor ve aralarındaki konuşma muhtemelen böyle geçmiş olabilirdi.

+Bak  bunu yeni icat ettim. Adına para dedim. Ben bunu vereyim sana. Sen de bana ineği ver. Tamam mı ?

Adam tabi olayı tam anlamıyor ama iyi bir şey olduğunu düşünüyor belki de. Çünkü bu fikir artık vardı ve paranın bir çözüm getireceğine inanarak ağzı sulanmış bir şekilde

+ Tamam mı ? eihihihi ehihihih peki tamam.

Ve satın alan arkadaşı aslında olayın farkında belki de. O da inanmak istiyor ama yine de şüpheyle bakmış olacak ki.  Arkadaşına seslenerek;

+yazık lan. Kandırma şunu ????

Aslında olay hikayeleştirilmek istendiğinde böyle bir durumun yaşanmış olabileceği  ihtimali biraz daha akıllarda yer ediniyor.  Evet para bir şekilde bulundu ve insanların hayatına girmeyi başarmıştı. Ama bu şekilde ama başka bir şekilde. Burada önemli olan konu artık ticaret yapılırken takas yerine bir paranın kullanılmasıydı. Peki ama neydi bu para ?

Video Hali

https://www.youtube.com/watch?v=0nJyYCegzh4&t=508s

Devamı gelecek….

 

Yazarımız Hamza Çakmak Kimdir ?

6 Aralık 1988  de Hatay’ın Dörtyol ilçesinde ailemin ilk çocuğu olarak dünyaya geldim. 2 Kız 4 Erkek olmak üzere 6 kardeşin en büyüğüyüm. Ailem ve Amcamın ailesi  birlikte yaşardı ve babam da amcamın işlerine yardım ederdi. Amcam hayvancılık ve tarımla uğraşırdı. Bundan ötürü Dörtyol ilçesinde farklı tarım arazileri ve hayvancılıktan ötürü farklı okullarda okumak zorunda kaldım.

1.ve 2. Sınıfın yarısını Yeşilköy Kara Hasan Paşa ilk öğretim okulunda okudum. Daha sonra oradan ayrılarak 2. Ve 3. Sınıfı Yunus Emre İlk öğretim okulunda okudum.  4. Sınıfı amcamların Hayvancılık işlerine yardım etmek  üzere  deniz tarafındaki çiftliğine taşınıp Mehmet Akif İlk öğretim okulunda okudum. O zamanlar İlk okul 5. Sınıfa kadardı ve  4. Sınıfta öğretmenim  benimle 1 yıl daha geçiremeye tahammül edemediği için sınıfta kaldım. Başarılıydım ama yaramazdım. Yine  aynı okulda 4. Ve 5. Sınıf tamamladım.

Amcamın iflası üzerine oradan Ocaklı Mahallesine taşındık ve Orta okulu Hacı Ahmet İlhan İlk Öğretim Okulunda okudum. 2006 Yılında  Atatürk Anadolu Lisesi Fen Bilimleri Bölümünden Mezun oldum. Sonrasında Eğitime Devam etmedim.  2014 Yılında ilk Kripto Para ile tanıştım  İlk başlarda ödeme aracı olarak bitcoini kullandım ve daha sonra arkasındaki teknolojiyi ve  alternatif kripto para birimlerini araştırmaya başladım. Kripto dünyası benimde Dünyamı değiştirdi ve Hem para kazanmaya hem de kendimi geliştirmeme vesile oldu. 2016 Yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünü Kazandım. Kayıt yaptırdım fakat o Yıl okumadım. 2017 de Lisans a başlayıp 2020 Haziran Ayında mezun oldum. Lisans dönemini 3 yılda tamamlayarak ilk 5 de bölümü bitirmeyi başardım. Lisans döneminde çeşitli kripto para birimlerinin gerek madencilik gerek alım satımında gerekse geliştirme sürecinde çalışmalar gösterdim. Amaç para kazanmaktan çok sektörü öğrenmek arkasındaki yaklaşıma adapte olmak ve bilinmeyenleri gün yüzüne çıkartarak  gelişmekte olan ülkeme bu alanda  hem çalışmalar yapmak hem de toplumu bilinçlendirmeye çalıştım.
Mezuniyetin hemen ardından yine Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünde Yüksek Lisansı kazanarak akademik alanda kendimi ispatlamaya ve geliştirmeye yöneldim. Yüksek Lisans Tezimi Yine Kripto varlıklar üzerine çalışmalar yaparak devam ettirmekteyim. Güncel olarak Duygu Analizi testi ile kripto paraları üzerine makale çalışmam devam etmektedir. Sosyal medya üzerinden sıfırdan ileri seviyeye insanlara hem kripto paraları öğretmek, hem de onlara keyif alacakları şekilde para kazanmalarına imkan sağlayacak içerikler üreterek eğitim tadında kanalımdan çalışmalar yürütmekteyim. Kripto sektörü ile tanıştığım 2014 yılından bu yana kripto para dünyasına dair bilinmesi öğrenilmesi gereken ne varsa araştırmalar çalışmalara yaparak kendimi geliştirmeye uğraştım.  Şimdi Bilginin zekatı paylaşmaktır  sözüyle yola çıkarak bildiklerimi sizlere sunmaya ve ulaşa bildiğim tüm kitleye duyurmaya çalışmak için çalışmalarıma devam ediyorum.

Mail: [email protected]

Youtube:  https://www.youtube.com/channel/UC9Pj2oK99ghwgtqdpWR2DoA (Kripto Keyfi)

İnstagram : https://www.instagram.com/invites/contact/?i=1u7uzlsq1bz8f&utm_content=vt8x4j

Facebook : https://www.facebook.com/hamzacakmakk/