'Uzatmalı' Covid: Kimlerde görülüyor, belirtileri neler, ne kadar yaygın?

'Uzatmalı' Covid: Kimlerde görülüyor, belirtileri neler, ne kadar yaygın?

Koronavirüse yakalanan pek çok kişi hastalığı ağır geçirmiyor ve kısa sürede iyileşiyor. Ama hastalığı ağır geçirmeyenlerde bile, iyileştikten sonra uzun vadeli sorunlar yaşayanların sayısı…

Birçok ülkede, salgın nedeniyle uygulanan kısıtlamalar kaldırılırken, henüz aşı olmamış kişilerin uzatmalı koronavirüs sorunuyla karşı karşıya kalacağına dair endişeler dile getiriliyor.

UZATMALI KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELER?

İngiltere'de sağlık çalışanlarına yönelik kılavuzda, hafif ya da ağır olsun, koronavirüs semptomlarının enfeksiyon başladıktan 12 hafta sonra bile devam etmesi ve başka bir sebep bulunmaması halinde uzatmalı koronavirüs tanısı konabileceği belirtiliyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS), uzatmalı koronavirüs semptomlarını şöyle sıralıyor:

  • aşırı yorgunluk
  • nefes darlığı, çarpıntı, göğüste ağrı ve sıkışma
  • hafıza ve konsantrasyon sorunu ("beyin bulanıklığı")
  • tat ve koku duyusunda değişme
  • eklem ağrısı

Konuyla ilgili anketlerde onlarca, hatta yüzlerce başka şikayetlerin de dile getirildiği görüldü. Bu konuda en kapsamlı araştırmayı yapan Londra'daki UCL Üniversitesi, uzatmalı koronavirüs hastalarında, 10 organ sistemini etkileyen 200 semptom tespit edildi.

Bunlar arasında halüsinasyon, uykusuzluk (insomnia), işitme ve görme duyularında değişme, kısa dönemli hafıza kaybı ve konuşma ve dil becerileriyle ilgili sorunlar yer alıyor. Ayrıca mide ve bağırsak sorunları, idrar torbası sorunları, bazı kadınların periyod düzeninde değişme ve cilt sorunları da sıralanabiliyor. (Mynet