Uyum Yasaları Süreci Nasıl İşleyecek?

Uyum Yasaları Süreci Nasıl İşleyecek?

AK Parti Denizli Milletvekili Avukat Cahit Özkan uyum yasaları sürecini anlattı.

Millet ‘Evet’ Dedi, Gözler Meclis’te.

16 Nisan Referandumuyla birlikte Millet ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ‘evet’ dedi. Şimdi gözler Mecliste… Çıkarılacak uyum yasalarıyla birlikte, 2019’da Türkiye yeni bir hükümet sistemiyle yönetilecek. Peki uyum yasaları süreci nasıl işleyecek? Konuya AK Parti Denizli Milletvekili Avukat Cahit Özkan açıklık getirdi.

“İç tüzükteki değişiklik zorunlu”

16 Nisan’da milletin Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi için yapılan referandum evet dediğini hatırlatan AK Parti Denizli Milletvekili Özkan, özgürlüklerin, demokrasinin ve kalkınmanın istikrarı için yapılan bu değişikliğin pek çok yasada değişiklik yapılmasını zorunlu kıldığını söyledi. Önümüzdeki sürecin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin üzerinde çok büyük sorumluluklar getirdiğin belirten Özkan, ”Başta meclis iç tüzüğü olmak üzere yapılacak değişiklikler 2019 seçimine kadar tamamlanması ve yeni anayasal sürece tüm kurum ve kuruluşların adaptasyonun sağlanmasının gerekliliği ortadadır. Bu bağlamda içtüzüğün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne işlerlik kazandırmak için yeni anayasal düzene intibakının sağlanması meclisin üzerinde büyük bit vazife olarak durmaktadır.” dedi.

İç tüzükteki değişikliğin zorunluğu olduğunu vurgulayan AK Partili Vekil, “Mevcut iç tüzüğün yapılan anayasal değişikliğine uyum göstermediği ve bu bağlamda bütün partilerin bu değişikliği sağlamak üzere bir araya gelmesi zorunludur.  İnşallah iç tüzükte yapılacak değişiklik ile milli iradenin tecellisi tam anlamıyla sağlanacak ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin etkinliğini artacaktır.” ifadelerini kullandı.

“160 kanunda değişiklik yapılacak”

Meclis Adalet Komisyonu üyesi de olan AK Parti Denizli Milletvekili Avukat Cahit Özkan, yeni sistemle birlikte çok sayıda kanunun da değişeceğini söyledi. Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu başta olmak üzere yaklaşık 160 kanunda değişiklik öngörüldüğünü kaydeden Özkan, “Bu kanunlarda yapılacak değişiklik, 16 Nisan’da yapılan Anayasa Halkoylamasını çok daha fazla anlam kazandıracaktır.” değerlendirmesinde bulundu. Anayasaların doğrudan uygulama kabiliyetine sahip düzenlemeler olmadığının altını çizen Özkan, ”Yapılacak yasal düzenlemeler yeni anayasanın anlam kazanmasını ve özgürlüklerin ve demokrasinin işlerlik kazanmasını sağlayacaktır. Bunun için TBMM, bu sorumluluğun altından kalkarak Türkiye’nin önünü açacak adım atacaktır.” dedi.