'Üretime Dayalı Büyüme Modeline İhtiyacımız Var''

'Üretime Dayalı Büyüme Modeline İhtiyacımız Var''

Toplantıda Yönetim Kurulu adına konuşan Kasapoğlu son bir ayda Oda yönetiminin yaptığı faaliyetleri ve projelerdeki gelişmeleri meclis üyelerine aktardı.

Ankara'da Bakanlıklarda ve TOBB'da yaptığı temaslar hakkında bilgi veren Başkan Kasapoğlu ekonomi yönetiminin süreçle ilgili bakış açısını aktardı.

Finansmana erişimde iyileşmeler gözlendiğini ancak tam anlamıyla piyasaları rahatlatan bir durum olmadığını, bu süreçte piyasaların kaynak yetersizliğinden dolayı birbirini finanse etmeye başladığını ve bu durumun sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Bunun sonucu olarak karşılıksız çek miktarlarında Denizli'de dahil olmak üzere birçok sanayi kentinde hızlı bir artışın olduğunu söyleyen Kasapoğlu, 2022 Ocak-Temmuz döneminde 50 milyon civarında olan Denizli'deki karşılıksız çek miktarının 2023 yılının aynı döneminde 250 milyon TL seviyesine geldiğini belirtti.

Ankara temasları sırasında üretim maliyetlerindeki artışa da dikkat çektiğini belirten Kasapoğlu, son bir yılda ücretler yüzde 110 arttı. Kurdaki artış ise yüzde 50... İhracata dayalı sektörlerin bu dengesizliği taşıyabilmesi mümkün değil. Sanayici rekabet edemiyor, ihracat yaptığımız pazarlar da daralmış durumda. Devletin üretim maliyetlerini aşağıya çekerek sanayicisine global piyasalarda rekabet edebileceği ortamı yaratması gerekiyor.

Son gelen büyüme rakamlarının da tüketimle yükseldiğini, sanayide yüzde 2,6 daralma olduğunu belirten Kasapoğlu, bu veriler bize bir şey anlatıyor. Üretmeden, ihraç etmeden, tüketerek büyüyoruz. Bu sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme modeli değil. Üretmeden büyümek, hak edilmemiş bir refah getiriyor demektir. Sorunlarımızı geleceğe büyüterek ötelememize sebep oluyor. İhracat dolar bazında geriliyor, miktarsal olarak düşüş daha fazla. İstihdam rakamları geriliyor. Üretimimizi ve ihracatımızı artıracak, cari açığımızı düşürecek rasyonel ve sürdürülebilir ekonomi politikalarına hızla geçmeye ihtiyacımız var. 

OVP'yi önemsediklerini ve Ekonomi Şurasında Denizli adına söz alarak programa katkı sağlamaya çalıştığını belirten Kasapoğlu, orta vadeli planın üretim merkezli oluşturulması gerekiyor. Üretmekten başka çıkış yolumuz yok. Verimliliği ve kayma değerli ürünleri odağımıza alarak yeni bir başarı hikayesi yazmaya ihtiyacımız var.Ekonomi yönetiminin ihracatı artırmak için ihracatçıya özel yeni finansman modelleri sunacağını aktaran Kasapoğlu bu konuda hızlı davranmak gerektiğini belirtti