TÜTÜN ÜRETİMİ NEREDEYSE UNUTULDU

TÜTÜN ÜRETİMİ NEREDEYSE UNUTULDU

İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk Tütün üreticilerinin sorunlarını dile getiren bir soru önergesi verdi. Milletvekili Öztürk, soru önergesinde ilimiz ilçelerinden bazılarının toprak…

İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk Tütün üreticilerinin sorunlarını dile getiren bir soru önergesi verdi. Milletvekili Öztürk, soru önergesinde ilimiz ilçelerinden bazılarının toprak yapısının tütün ekmeye, başka bir üretimi kabil etmeyen topraklara sahip olduğunu dile getirdi.

İyi Parti Denizli milletvekili Yasin Öztürk, bakanları soru önergeleri ile terletmeyi sürdürüyor. Bu kez de gündeminde Tütün ekimi konusundaki soru önergesi vardı. “4733 sayılı Tütün, Tütün mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine dair kanunun yasalaşmasına rağmen, tütün üreticilerinin 2002 yılından beri can çekiştiğini” ifade eden vekil Öztürk, yasanın çıktığı tarihte 520 bin olan tütün üreticisinin yüzde 85 azaldığını, 2017 yılına gelindiğinde ise 64 bin seviyelerine düştüğünü, şark tipi Oriental tütün piyasasında dünya üretiminin 3 de 1’ inin Türkiye üretildiğini, bu tütünlerin aromatik, tutucu ve kaliteli özellikleri sebebiyle sigara üretiminde harmanlara yaklaşık yüzde 15 civarında katılmak zorunda olduğunu ifade etti.

GENÇLER TARIMA VE TÜTÜN’E İLGİSİZLER

Soru önergesi kapsamında basın açıklaması da yapan İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Türkiye genelinde kaliteli tütün üretiminin başında Denizli’nin geldiğini, çok sayıda ailenin yıllarca tütün üreticiliği yaptığını, son yıllarda ise genç kuşağın tütün üretiminin zorluğundan dolayı terk ettiğini belirttiği açıklamasında, “Tütün üreticiliği zorluğun yanında gelir olarak da eskisi kadar değerli olmamaktadır. Bu yüzden gençler tütün üretimini istemiyorlar. Bugün yaş ortalaması 50 olan tütün üreticiliği artık kaybolmaya yüz tutmuştur.” Dedi.

Milletvekili Yasin Öztürk. AKP döneminde diğer dallarda olduğu gibi Tütün fabrikalarının kapatılması sonucunda Denizli’de tütün ekimi ile uğraşan vatandaşların geçinemedikleri için Büyükşehirlere göç etmek durumunda kaldıklarını, piyasaya tümü ile hakim olan çok uluslu şirketlerin ürün fiyatlarını kendisi dikte ettiğini, bundan 20 sene evveline kadar tütün baş fiyatının 1 Karton Uzun Samsun sigarası fiyatına eşdeğer iken (1 Karton Uzun Samsun 90 TL), şimdi ise tütün baş fiyatının 2 adet  Uzun Samsun etmediğini belirtti.

İyi Parti Milletvekili Yasin Öztürk’ün onu hakkındaki açıklaması şöyle; “Türkiye’de Tütüncülük 4733 sayılı Tütün, Tütün mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine dair kanunun yasalaştığı 2002’den bu yana her geçen gün can çekişmektedir. Yasa çıktığı tarihte 520.000 olan tütün üreticisi %85 azalarak, 2017 ürün yılında 64.000’li seviyelere düşmüştür.

Şark tipi Oriental tütün piyasasında dünya üretiminin 3 de 1’ ini Türkiye üretmektedir. Bu tütünler aromatik, tutucu ve kaliteli özellikleri yüzünden sigara üretiminde harmanlara %15 civarında katılmak zorundadır.

Ülkemizde en kaliteli tütünün yetiştirildiği Denizli ilimizde, yakın zamana kadar çok sayıda çiftçi ailesi geçimini tütün ekiminden sağlamakta idi.

Genç nesil; tütün tarımının zorluğu ve gelirinin azlığı nedeniyle üreticilikten uzaklaşmış, Ege bölgesinde üreticilerin yaş ortalaması 50 yaş civarına yükselmiştir.

AK Partisi hükümeti döneminde Tekel’in kapatılması ve Tekel’e bağlı sigara fabrikalarının kapatılması sonucunda ilimizde tütün ekimi ile uğraşan vatandaşlarımız geçinemedikleri için Büyükşehirlere göç etmek durumunda kalmıştır.

Piyasaya tümüyle hakim olan çok uluslu şirketler ürün fiyatlarını kendisi dikte etmektedir. Bundan 20 yıl öncesine kadar tütün baş fiyatı 1 Karton Uzun Samsun sigarası fiyatına eşdeğer iken (1 Karton Uzun Samsun 90 TL), şimdi ise tütün baş fiyatı 2 adet Uzun Samsun etmiyor. Geçen yıl fiyatlar 9 TL’ye kadar düşmüştü.

Ürün maliyetlerinde yaşanan artışlar (2018 TurkıshTaboco Tütün Tarımı Raporu- üreticinin tütün maliyeti 19,36 TL/KG), Düşük fiyat sorununun çözülmemesi tütün üreticilerinin durumunu daha da güçleştirmektedir.

2017 Ürün yılında Denizli; 12.280 üretici, 235 bin hektar alanda 22.900 ton tütün üretimi ile Türkiye üretiminin %24’ünü gerçekleştirmiş, tütün üretiminde Türkiye’de 2. Sırada yer almaktadır.

Tavas, Kale, Acıpayam, Beyağaç, Güney, Buldan, Bekilli ilçelerimiz başta olmak üzere Denizli’mizin 12 ilçesinde üretilen tütün; Garip köylümüzün fukara bitkisidir.

Tütün denilince binlerce ailenin yüreği ağzına gelir. Gece-Gündüz demeden geçimini bu yolla sağlayan çiftçimiz, çalışmak için gece yarısında evlerinden çıkar, güneşin henüz doğmadığı tarlalarında lambalar yardımıyla tütün kırar.

Sonuç olarak kamunun tamamen devreden çıktığı, müdahalesiz piyasa koşullarına terk edilen, dünyada “Türk Tütünü” şeklinde ulusal ad ile anılan tütün çok kıraç arazilerde yetişir. Yerine alternatif ürün kolay kolay bulamazsınız.

Bu topraklarda ya tütün ekeceksiniz, ya da bu topraklar tarım arazisi olmaktan çıkar. Çiftçimizi bu dertlerinden kurtarmak için izlenecek yollar bellidir; TAPDK Fiyatların belirlenmesinde etkin rol almalıdır bu çiftçilerimiz için oldukça önemlidir , 4733 sayılı kanunda yer alan ve hala kurulmamış olan Açık Arttırmalı Satış Merkezleri dünyanın önde gelen tütün üreticisi ülkelerinde olduğu gibi mutlaka kurulmalıdır . Tütün ticareti yapan firmalara belirli oranda tütünü bu merkezlerden alma zorunluluğu getirilmelidir . Özelleştirme kapsamında satılmamış olan eski Tekel depoları bu merkezler için depolama alanı olarak kullanılabilir .

Tütün üreticileri,  alım yapan firmaların aralarında yapabileceği gizli anlaşmalara karşı kalite ve fiyat yönünden denetlenmeli ve korunmalıdır. Tütün mamülleri üzerinde bulunan %80 civarındaki ÖTV’den çiftçimize pay ayrılıp ürettiği ürün kadar destekleme pirimi olarak verilmelidir . Nihayetinde geliri her geçen gün daralan tütün üreticilerinin toprak yapısına uygun , gelir kazandırıcı alternatif ürünler konusunda destek sağlanmalıdır .

Ve nihayetinde toprak yapısı sebebiyle tütün ekmesi dışında başkaca gelir kaynağı olmayan çiftçimize alternatif ürün yetiştirme ve alternatif kazanç sağlama hususunda büyük ölçekli araştırmalar yapılarak yardımcı olunmalıdır “