Türkiye’nin yüzen adaları PAÜ’de anlatıldı
Türk Coğrafya Kurumu Başkan Yardımcısı ve Akdeniz Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. İhsan Bulut, Pamukkale Üniversitesi öğrencilerine “Türkiye’nin Yüzen Adaları” anlattı.
Denizli’de Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) önemli bir konferansa ev sahipliği yaptı. PAÜ) Coğrafya Bölümü öğrencilerinin faaliyet gösterdiği ‘Doğa ve Yaşam Topluluğu’ tarafından "Türkiye'nin Yüzen Adaları" konulu konferans düzenlendi. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi İsmail Çetişli Konferans salonunda Türk Coğrafya Kurumu Başkan Yardımcısı ve Akdeniz Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. İhsan Bulut, Pamukkale Üniversitesi öğrencilerine “Türkiye’nin Yüzen Adaları” anlattı. Türkiye’nin yüzen adaları, sulak alanlar ve su kaynakları hakkında araştırmalar yapan Prof. Dr. Bulut: “Yüzen adalar doğada görülen nadir oluşlar arasında yer alır. Ancak ülkemiz yüzen adalar açısından oldukça zengin. Bingöl'ün Solhan, Erzincan'ın Ahmetli Köyünde, Adıyaman’ın Çelikhan İlçesinde bulunan yüzen adalar, bunlardan sadece birkaçı. Oluşum süreçleri ve görsel dokusuyla yüzen adalar doğal tabiat anıtıdır. Yüzen adalar, turizmin doğal kaynaklarıdır. Bu adalar turizm açısında çekim kaynağıdır. Ancak yüzen adaların bulunduğu sahaları turizme açma, tanıtma sürecinde çok dikkat etmek zorundayız. Çünkü daha önce Bingöl’ün Solhan İlçesi’ndeki Hazarşah Köyü’nde bulunan Turnalar Gölü’ndeki yüzen ada ülke genelinde tanıtıldı. Turizm destinasyon alanına dönüştürüldü. Turnalar Gölü’ndeki yüzen ada tanındıkça buraya ilgi arttı. Ziyaretçi sayısı çoğaldıkça, tahribat arttı. Çevresine yapılan müdahale nedeniyle doğal güzelliğini kaybetti. Göl çevresinde festival düzenlendi, nikâh kıyıldı. Doğal görünümden uzaklaşan yüzen ada, yapay gölet konumuna dönüştürüldü. Oysa yüzen adaların bulunduğu ortam çok hassas ekosistemlerdir. Burada yaşayan canlılar, yüzyıllardır uyum içinde hayatlarını sürdürdü. Kaplumbağalar, turnalar, balıkçıllar artık göle tek etti. Canlıların yaşam alanı ellerinden alındı” dedi.
Yüzen adalar kitabı hazırlandı
Yüzen adalar konusundaki akademik çalışmaların Türkiye ve dünyaya yüzen ada literatürüne önemli katkılar sağlandığını vurgulayan Prof. Dr. İhsan Bulut, “Yüzen adalar konusunda ilk olarak saha çalışmaları yaptık. Makaleler yazdık. 2004 yılında Türkiye’de yüzen adalar konusunda bir kitap hazırladık. Zamanla ‘yüzen adalar’ kavramının ülkemizde yaygınlaşmasını sağladık. Literatürde ilk olarak bazı yabancı araştırmacıların Türkiye’de yüzen adalar konusunda çalışmalarından haberdar olduk. Özellikle ABD'li bilim adamı Chet Van Duzer’in, dünyadaki yüzen adaların envanterini çıkarırken Türkiye'deki yüzen adalar konusunda bilgi, belge talep edince bu alada araştırmalarımızı yoğunlaştırdık. Zamanla yüzen adalar ülkemizde coğrafya literatüründe yeni kavram olmadığı fark ettik. Araştırmalarımızı derinleştirdiğimiz Türkiye’de bu konuyu ele alan çalışmaların yapıldığını öğrendik. Gün geçtikçe yüzen adalara hem akademik alanda hem de turizm alanında ilgi artıyor. Ancak yüzen adaların sürdürülebilirlik ilkesiyle değerlendirilmesi gerekiyor. Yüzen adalar; ülkemizde su kaynakları, sulak alanları ve doğal yaşam ortamlarıdır. Bu adaları korumak ve yaşatmak bizlerin sorumluğudur. Göller Yöresi'nde yer alan Denizli ve çevresinde düzen adalar var. Denizli halkının bu doğal güzelliği koruması gerekir” dedi. Program sonunda Prof. Dr. İhsan Bulut’a Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt, plaket takdim etti. Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hasan Kara ise Prof. Dr. İhsan Bulut’a Denizli ilinin kent kimliği ile bütünleşen “Yatağan Kılıcı” takdim etti.
0 Yorum