TÜRKİYE, SURİYE BATAĞINDAN KURTULMALI

TÜRKİYE, SURİYE BATAĞINDAN KURTULMALI

18 Aralık Dünya Göçmenler Günü nedeniyle bir basın açıklaması yapan Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Mahir Akbaba, Türkiye Cumhuriyeti'nin içine düştüğü Suriye Bataklığından bir an…

18 Aralık Dünya Göçmenler Günü nedeniyle bir basın açıklaması yapan Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Mahir Akbaba, Türkiye Cumhuriyeti'nin içine düştüğü Suriye Bataklığından bir an önce kurtularak, Suriyeli mültecilerin tekrar yuvalarına dönebilmeleri için gereken çalışmaları yapması gerektiğini söyledi.

Tarih boyunca kişilerin ve aile fertlerinin soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaşlar, istikrarsızlık, ekonomik krizler, mübadeleler, doğal afetler gibi nedenlerin yanı sıra maddi ve sosyal koşullarını iyileştirmek, kendileri ve ailelerine ilişkin beklentilerini geliştirmek amacıyla başka bir ülkeye veya bölgeye göç ettiklerini belirten Mahir Akbaba, "Sebepler farklı olsa da göç etmenin amacı daha iyi bir yaşam, güvenli bir toplum, düzenli bir iş, kaliteli bir eğitim, çocuklara daha iyi bir gelecek sunma gibi faktörler olabilir. Göçmenler aslında riskli bir yolculuğu da kabullenmiş olmaktadırlar. Özellikle coğrafi konumu nedeniyle Türkiye, göç yollarının ortasında bulunmakta, özellikle Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkemiz Suriyeli sığınmacıların yuvası konumuna gelmiştir. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu verilerine göre ülkemizde 190 farklı milletten göçmenler barınmaktadır" dedi.

20’nci yüzyılda Balkan Savaşları ile başlayan zorunlu göçlerin İkinci Dünya Savaşı’nda üst seviyelere ulaştığını ifade eden Akbaba, "Göç hareketliliği günümüzde İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yoğun dönemini yaşamaktadır. Birleşmiş Milletler verilerine göre son 20 yıldaki hızıyla artmaya devam ederse, dünyadaki uluslararası göçmenlerin sayısının 2050 yılında 405 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bugün dünyada her 33 kişiden biri göçmen kökenlidir. Bu artışın arkasında uluslararası ve yerel çatışmaların, savaşların, insan hakları ihlallerinin, ekonomik sömürünün önemli payı olduğu düşünüldüğünde, göçmen sorununa kayıtsız kalmak, insan hakları ihlallerinin artmasına, yoksul ülkelerde yaşam koşullarının ağırlaşmasına katkıda bulunmak anlamına gelmektedir" diye konuştu.

Denizli'de ise İl Göç İdaresi verilerine göre 20 binin üzerinde göçmen bulunduğuna rikkat çeken Akbaba, "Bu göçmenlerin yaklaşık 12 bin 500'ünü Suriyeliler oluşturuyor. Ayrıca İran, Afganistan ve Irak Uyruklu göçmenler de Denizli'de ikamet ediyor. 2011 yılından bu yana Suriye politikasında yaşadıklarımız ve bugün geldiğimiz nokta, Cumhuriyet Halk Partisinin konuya ilişkin tutumunun ne kadar isabetli olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle doğru bildiğimiz yolda yürümeye devam edeceğiz. Türkiye, bir an önce içine düştüğü Suriye bataklığından çıkmalı ve Türkiye'de ikamet eden Suriyeli göçmenlerin tekrar evlerine dönebilmeleri için gereken adımları atmalıdır" ifadelerini kullandı.