Türkiye artık kronik yüksek enflasyon dönemine girmiştir

Türkiye artık kronik yüksek enflasyon dönemine girmiştir

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını ve asgari ücretteki artışı değerlendirdi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını ve asgari ücretteki artışı değerlendirdi. Ankara-İstanbul karayolunda sosyal medya hesabından yayın yapan Babacan, 2022 yılı için belirlenen asgari ücreti şu sözlerle yorumladı:

‘Asgari ücret işçilerin eline geçmeden erimeye başlayacak’

“Bu asgari ücretin ilk ödeneceği tarih ocak ayının sonu. Ancak şöyle bir gerçekle karşı karşıyayız: Sadece 1 Kasım’dan bu yana, bir buçuk ay içerisinde dolar kuru tam yüzde 60 arttı. Bu yüzde 60’lık kur artışı hemen ocak, şubat, mart, nisan aylarında yüksek enflasyon olarak tekrar vatandaşlarımızı etkileyecek. Bugün açıklanan asgari ücret, daha ocak sonunda vatandaşlarımızın, işçilerimizin eline geçmeden erimeye başlayacak. Üzülerek söylüyorum ki şu anda Türkiye artık kronik yüksek enflasyon dönemine girmiştir.”

‘Erdoğan inada devam ediyor’

Babacan, Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı üzerine şu ifadeleri kullandı: “Erdoğan tam gaz inada devam ediyor, yanlışta ısrar ediyor. Sonuçta dolar kuru daha da arttı, artmaya devam ediyor. Dolar kuru artınca A’dan Z’ye her şeye zam geliyor, anlamadınız mı hâlâ? Yoksulluk, açlık artıyor.”

‘Erdoğan, Hazine’nin borçlanma faizlerinin artmasından niye bahsetmiyor?’

“Faizi düşürmenin yolu talimat değildir. Faiz ancak hukukla, adaletle, demokrasiyle, insan haklarına saygıyla düşer. Ehliyetli, liyakatli ve dürüst kadroların iş başına geçmesiyle düşer. Bu ülkeyi planlı, programlı, istişareyle yöneterek faiz düşer. Merkez Bankası faiz düşürüyor da ne oluyor? Aynı dönemde Hazine’nin borçlanma faizlerinin çok hızlı bir şekilde arttığından niye Erdoğan bahsetmiyor? Eylül başında yüzde 17 olan Hazine’nin 5 yıl vadeli borçlanması şu anda yüzde 23 buçuk. Hazine, yüzde 23 buçuk faizi 5 yıl arka arkaya sürekli ödemek zorunda kalıyor. Vatandaşlardan toplanan vergiler, doğrudan Hazine’nin faiz ödemesi olarak ödeniyor. Gerçekten yazık, günah.”

‘Enflasyon da faiz de ancak akılla, bilimle düşer’

“Artık bu inattan, bu yanlıştan vazgeçin. Ülkenin ekonomisi akılla, bilimle yöneterek düzelir. Enflasyon da faiz de ancak akılla, bilimle düşer. Israrla, inatla, yanlış akıl dışı tezlerin ülkeye dayatılmasıyla ne faiz ne enflasyon düşer.”