TÜRK MEDENİ KANUNU; GELECEK NESİLLERE DAHA İYİ BİR TÜRKİYE BIRAKMANIN TEK YOLUDUR

TÜRK MEDENİ KANUNU; GELECEK NESİLLERE DAHA İYİ BİR TÜRKİYE BIRAKMANIN TEK YOLUDUR

Cumhuriyet Halk Partisi Merkezefendi İlçe Başkanı Müjdat İlhan Türk Medeni Kanununun kabulünün 97’inci yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı

Cumhuriyet Halk Partisi Merkezefendi İlçe Başkanı Müjdat İlhan Türk Medeni Kanununun kabulünün 97’inci yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. İlhan yayımladığı mesajda, “Türkiye'nin hukuki ve toplumsal yapısını büyük ölçüde şekillendiren Türk Medeni Kanunu'nun 97. yıl dönümü kutlu olsun” dedi

CHP Merkezefenndi İlçe Başkanı İlhan, “4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe giren bu önemli yasa, Mustafa Kemal Atatürk ve devrimci kadrosu tarafından ülkenin çağdaşlaşma ve laikleşme sürecinin temel taşlarından biri olarak kabul edilmiştir. Medeni Kanun, yurttaşların günlük yaşamlarını düzenleyen bir yasa olarak, şeriat hükümlerine dayalı sistem yerine laik ve çağdaş bir yaklaşımı benimsemiştir. Zamanın Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt'un vurguladığı gibi, din temelli kanunlar zaman içinde değişen toplumsal ihtiyaçları karşılayamaz. Bu nedenle Medeni Kanun, din kaynaklı kurallardan ziyade evrensel değerlere dayalı bir hukuk düzenlemesi getirerek, toplumun gelişimine uygun bir çerçeve sunmuştur” diye konuştu.

MEDENİ KANUNU’NUN TEMEL PRENSİPLERİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMESİ LAİKLİK İLKESİNE MÜDEHALEDİR

Medeni Kanun, özellikle kadın-erkek eşitliği ve kişisel özgürlükler konusunda önemli adımlar atmış olduğunu söyleyen İlhan, “Medeni Kanun, Türk toplumunun modernleşmesine katkı sağlamıştır. Ancak günümüzde, Medeni Kanun'un temel prensiplerine yönelik bazı tartışmalar ve değişiklik girişimleri gözlemlenmektedir. Örneğin, nüfus hizmetleri konusundaki son değişiklikler, müftülere resmi nikah yetkisi vererek laiklik ilkesine bir müdahaledir” dedi.

TÜRK MEDENİ KANUNU’NA VE DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Başkan İlhan, Medeni Kanun'un 97. yıl dönümünde bu önemli yasayı ve laik hukuk devletinin önemini vurgulayarak, “Kadın-erkek eşitliği, Türk Medeni Kanunu, ülkenin çağdaş ve ilerici bir hukuk sistemine sahip olmasının teminatıdır ve bu değerlere sahip çıkmak, gelecek nesillere daha iyi bir Türkiye bırakmanın yoludur. Bize bu çağdaş ve önemli yasayı armağan eden başta Mustafa Kemal Atatürk ve Mahmut Esat Bozkurt olmak üzere emeği geçenleri minnet ve şükranla anıyoruz” şeklinde ifadeler kullandı.

AKP HÜKÜMETİ KADINLARIMIZI ORTAÇAĞ KARANLIĞINA GÖMMEK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPMAKTADIR

Medeni Kanun'un 97. yılında, AKP Hükümeti, kadınları Ortaçağ karanlığına gömmek için elinden geleni yaptığını söyleyen İlhan, “ AKP’den önce kadınlar, hak alanlarını genişletmek için yapılabilecekleri tartışırken bugün mevcut haklarını yitirmemek için savaş veriyorlar. Çocuk istismarının önünü açmak amacı ile Ceza Kanunu'nun resmi evlilik cüzdanı görülmeden dini nikâh kıymak ve kıydırmayı suç sayan 230/5 ve 6 maddelerini iptal ettiler. Bir diğer ve korkunç örnek İstanbul Sözleşmesi’nin iptalidir. AKP Genel Başkanı'nın kadınları sürekli aşağılayan ifadeleri, anımsarsanız 4 Haziran 2011 günü protesto gösterilerine katılan bir kadının ‘kız mı kadın mı’ olduğunu sormuştu. Haziran 2016’da kadınlarla yaptığı bir toplantıda ise,‘Kadın kadına eşitlik, erkek erkeğe eşitlik doğru olan. Kadın ve erkek eşit olamaz bu fıtrata aykırıdır’ deyip kadınların neye ihtiyacı olduğuna da kendisi karar veriyordu. Kadın ve erkeğin eşit olmadığı ve kadın ve erkeğin eşit olduğu söyleminin fıtrata aykırı olduğu ifadesi hâlen yürürlükte olan T.C. Anayasası'nın 10. maddesinin, taraf olduğumuz uluslararası sözleşme maddelerinin de ihlâlidir” dedi.