Turizm Yeni Dünyaya Hazırlanıyor

Turizm Yeni Dünyaya Hazırlanıyor

Dünyanın en büyük beş turizm fuarı arasında yer alan, 9 Şubat Çarşamba günü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde başlayan 25. EMITT Fuarı, 3. gününde de binlerce ziyaretçiyi ağırlamayı sürdürüyor. 

Tüm dünyadan katılımcıların, davetli tur operatörlerinin ve sektörün uzmanlarının sektörün küresel ve yerel gündem konularını tartıştığı Fuar’da; 26 ülke, dünyanın önemli turist çekim noktaları ve Türkiye’den 70’e yakın destinasyon tanıtılıyor. 55 ülkeden 200’e yakın hosted buyer’ın (davetli tur operatörü) yer aldığı fuar tüm hızıyla devam ediyor.

Fuarın ilk gününden bu yana yoğun bir ilgiyle karşılanan etkinliklerde üçüncü gününde “Kültür Turizminde Eve Dönüş” başlıklı açılış konferansında, tarihi eser ve miras alanlarının ülkemize ve turizme kazandırılması konusu ele alındı. Moderatör koltuğunda Ahmet Yeşiltepe yer alırken konferansın konuşmacıları ise Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, İBB Kültür Varlıkları Projeler Müdür Yardımcı İrem Bülbül, Jolly Tur Yurtiçi Turlar Direktörü Kerem Gökçe, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz oldu.

Patara Antik Kentini Ziyaret Eden Arkeoturist Rakamı Milyonu Aştı

Patara antik kentinde yer alan Deniz Feneri’nde şu anda dünyada yürütülen en büyük, en kapsamlı ve karmaşık restorasyon çalışması yapıldığını vurgulayan Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, “Patara’da özellikle yurt içinde büyük bir tanıtım süreci yaşandı. Yurt dışında ise maalesef pandemi nedeniyle tanıtım faaliyetlerinin çıktılarının karşılığını göremedik. Ancak şu anda Patara’da ören ziyaretçi sayısı bakımından Antalya rekoru kırılıyor. Tanımsız olarak nitelendirdiğimiz alanlarımızdan herhangi bir ziyaretçi kaydı alamıyoruz ancak milyonla ifade edilen rakamlara ulaştığımızı söylemek mümkün.” dedi.

İstanbul’un Kültür Mirası Kara Surları Arkeoturizme Hazırlanıyor

İstanbul’un kültür mirasına sahip çıkmak için önemli çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken İBB Kültür Varlıkları Projeler Müdür Yardımcı İrem Bülbül, “Binlerce yıllık tarihi ve katman katman birikmiş olan kültür mirasının farkındayız. Bu kapsamda İBB Miras Birimi’ni kurduk. Arkeologlardan sanat tarihçilerine kadar çok farklı alanlardan uzmanlar birimde yer alıyor. Bu bilinçle sadece Tarihi Yarımada’ya değil, İstanbul’un her noktasına dokunmaya çalışıyoruz. Özellikle en sıkıntılı alanları çalışmaya başladık. Bunların başında da Kara Surları geliyor. Burada, etaplar halinde çalışıyoruz. Şu an Belgrad tarafındayız. Şu an kara surlarına gidip bir ekip halinde gezmeniz çok mümkün değil. İstanbul ve turizm sektörü için bu kadar kıymetli bir sur hattının gezilemiyor olmasının çok ciddi bir sorun olduğunu düşünüyorum. Bunu tersine çevirmek için çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz.” dedi.

Dijitalleşme, Yapay Zekâ ve Metaverse’ün Turizme Etkileri

Odağında sektörel eğilimler olan ve Turizmde #şimdineleroluyor? isimli günün üçüncü etkinliğinde, turizmde dijitalleşme, yapay zekâ ve metaverse konuları işlendi. Etkinliğin moderasyonunu Age Provocateur Kurucu Ortakları Duygu Birecikli ve Gülşah Akın gerçekleştirdi. Konuşmacı olarak ise Hotel Runner Acentelerden Sorumlu Satış ve İş Geliştirme Direktörü Rıza Kaynak, B2Metric CEO’su Murat Hacıoğlu ve Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul yer aldı.

10 Yıl İçinde 1 Milyardan Fazla İnsan Metaverse Dünyasında Yer Alacak

Metaverse’in tanımını yaparak sözlerine başlayan Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, “Metaverse fiziksel dünya ile sanal dünyanın birleştiği bir noktadır.” dedi. “Metaverse’in internetin geleceği olarak tanımlayan kitle var. Akıllı telefonlarla birlikte tuşlu telefonlardan yıkıcı bir geçiş oldu. Aynı şekilde internetten metaverse dünyasına yıkıcı bir geçiş yaşanmasını bekliyorum.”

Bu yıkıcı geçişe hazır olmamız gerektiğine dikkat çeken Erkul, en önemli değişim ve dönüşümün Blockchain ve kripto dünyası ile olacağını, turizm dünyası için metaverse dünyasında otel kurularak kripto paralarla hizmet satılabileceğini paylaştı.