TOPLUMSAL CİNNET VE ŞİDDET; MAALESEF TÜRKİYE'DE ŞİDDETİN ZİRVESİNDEYİZ

TOPLUMSAL CİNNET VE ŞİDDET; MAALESEF TÜRKİYE'DE ŞİDDETİN ZİRVESİNDEYİZ

Cumhuriyet Halk Partisi Merkezefendi İlçe Başkanı Av. Müjdat İlhan Bodrum’da katledilen meslektaşı Erdal Çam’ın ardından bir basın açıklaması yaptı

Cumhuriyet Halk Partisi Merkezefendi İlçe Başkanı Av. Müjdat İlhan Bodrum’da katledilen meslektaşı Erdal Çam’ın ardından bir basın açıklaması yaptı.

CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Müjdat İlhan yaptığı açıklamada, “Dilenen sabırların sırasız avukat ölümlerine yararı olmayacak. Meslek büyüğümüz Erdal Çam ile birlikte verdiğimiz can, taşan sabrımızın durdurduğu son yürek olmayacak. Acımız gerçekten çok büyük ve anlatacak kelimeleri bulmakta çok zorlandığımız, sözün, sesin, her şeyin bittiği bir an bizim açımızdan. Buraya, bu noktaya nasıl geldik? Belki bir iki kelime bunu söylemek gerekiyor. Toplumsal bir cinnet hali içerisinde olduğumuz açık. Toplumun her kesiminde şiddetin en üst seviyeye vardığı bir zaman diliminin içerisindeyiz” dedi.

Avukatlara yönelik saldırılar sağlıkçılara ve eğitimcilere yönelik saldırıları aratmadığı gibi onlara göre daha çok ölümle sonuçlandığını söyleyen İlhan, “Avukatlar pek gündem olmasa da belki sağlık ve eğitim çalışanlarından daha fazla saldırıya uğruyorlar ve bu saldırılar daha çok ölümle sonuçlanıyor. Herkesin silaha çok rahat ulaşabildiği, en ufak tartışmaların çok ağır sonuçlara gelinen bir şiddete dönüştüğü bir anı yaşamaktayız. Maalesef ki, bu şiddet son dönemlerde artarak diplomalı profesyonellere yöneliyor. Bunun sebeplerini iyi düşünmeliyiz ve iyi sorgulamalıyız” dedi.

İlhan, “İşleri gereği sorunlarla ve sorunlu insanlarla muhatap olmaları onları avukatları zaman zaman pek çok saldırının hedefi haline getirebiliyor.Yüzlercesi de hakaret, tehdit, şantajla karşılabiliyor, pek çok olay bildirilmiyor. Avukatlara birçok saldırı kendi müvekkillerinden de geliyor. Kendi avukatıyla fikir ayrılığına düşen, avukatıyla alacak verecek meselesini halledemeyen, başına gelenlerden kendi avukatını sorumlu tutan birçok kişi hıncını kendi avukatından çıkarabiliyor” diye konuştu.

 

Avukat ölümleri ya da saldırılar, mesleğimizi yaparken hangi tehditleri taşıdığımızdan ötede, bu tehditleri yaratan toplumsal bakışı da anlatmak olduğunu belirten İlhan, “ Burada arkasında yatan sebepleri konuşmak, bilmek, irdelemek ve ortadan kaldırmak hepimizin boynunun borcudur. Bunun arkasında yatan sebeplerin ise bugüne kadar bu meslek gruplarını ötekileştiren söylem, cezasızlık politikaları ve bu meslek gruplarının gittikçe ekonomik kaosun içine sokularak itibarsızlaştırma çabasının yattığını görüyoruz ve ifade ediyoruz” dedi.

Avukatın rolünü ve yaptıkları işi kavramaktan uzak bir zihin yapısının, giderek onu taraf konumuna sürüklemesi kelimenin tam anlamıyla ilkellik olduğunu söyleyen İlhan,  “Bir mesleğin ölümü göze alarak sürdürülmesi, sürdürenler için ne denli onur vesilesi olsa da bu toplumun bir kesimi için utançtır. Herkesin silaha çok rahat ulaşabildiği, en ufak tartışmaların çok ağır sonuçlara gelinen bir şiddete dönüştüğü bir anı yaşamaktayız. Maalesef ki, bu şiddet son dönemlerde artarak diplomalı profesyonellere yöneliyor. Bunun sebeplerini iyi düşünmeliyiz ve iyi sorgulamalıyız” şeklinde ifadeler kullandı.

İlhan,”Artık bildiriler yazmak, yaslar tutmaktan bıktık. Sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapislere makkumiyetleri acımızı hafifletmiyor. Her bir avukat ölümünün toplumsal ders olmasını bekleyip, çoğalan ölümler bizden bir parça daha koparmaya devam ediyor. Bu ülkede, doktorlar öldürülüyor, öğretmenler öldürülüyor, avukatlar öldürülüyor, kadınlarımız, çocuklarımız öldürülüyor. Her gün bir cinayet haberi okumaktan, üzülmekten bıktık. Hiç kimse neden ilgilenmiyor? Bu toplumsal şiddete, toplumsal yaraya neden kimse dur demiyor?” dedi.