Teknoloji ile yarışan adam

Teknoloji ile yarışan adam

Denizli’de ressam heykeltıraş Adnan Doğan, 10 yıldan bu yana kabartma heykel rölyef çalışmalarını kendi hazırladığı modelleme kalıplarıyla yapıyor.

Denizli’de ressam heykeltıraş Adnan Doğan, 35 yıldır yağlı boya resimler, 10 yıldan bu yana da kabartma duvar heykel rölyef çalışmaları yapıyor. Heykelini yapacağı kompozisyonun veya objenin önce çizimlerini yapan heykeltıraş Doğan, ürünlerin nesnel modellemesini manuel olarak iki günle bir hafta arasında üzerinde çalışarak hazırlıyor. Urun modellemesinden sonra silikon kalıbı çıkartılan ürünler, hazırlanan kalıplar yardımıyla rölyef,  heykel, biblo, anıtsal ürün olarak poliüretan, epoksi, polyester veya beton kullanılarak seri üretime geçiliyor.

Gelişen teknolojiyle birlikte, grafik tasarımın ve 3D yazıcıların hayatın her alanında kullanılmasına rağmen bu sektörde figüratif ve kompozisyon modellerin istenilen seviyede hazırlanamadığını anlatan Doğan, “10 yıldır heykel, rolyef sanatıyla ilgileniyorum. Heykellerin tüm kalıplarını teknolojik destek olmadan kendim hazırlıyorum. Kalıbını aldığım objenin veya kompozisyonun üretimini de farklı maddeler kullanarak yapıyorum. Üretimini yaptığım modelleme kalıplarından Atatürk serileri, mitolojik seriler, dekoratif seriler, tarihsel Türk kompozisyonları, anıtsal ve dekoratif ürünler yapıyorum. Yapılacak rölyef heykelin kalıbını elimde objenin durumuna ve ebadına göre iki günle, bir haftada hazırlıyorum. Teknoloji çok gelişti. 3G yazıcılar çok gelişti hayatımızın her alanına girdi ama benim elimde yaptığım model kalıplarını istenilen seviyede hala yapılamıyor. Çünkü önce bu ürünlerin bilgisayar tasarım programlarında hazırlanması gerekiyor. Bu konularda grafiksel ortamda sanatsal figüratif çalışmalar yapacak yetişmiş tasarımcı sorunu var. Bu bakımdan ben yaptığım işle teknolojiyle yarışıyorum.  Önümüzdeki süreçte Pamukkale Üniversitesi güzel sanatlar bölümü öğrencilerinin de dahil olacağı ve faydalanacakları proje hazırlığım devam etmektedir. Bu proje ile PAÜ, öğrencileri, Denizli ve turizm için ayrı ayrı katma değer sağlayan çıktılar almayı hedefliyorum” dedi.