TEKDEN’DEN BAŞARILI AMELİYATLAR SERİSİ

TEKDEN’DEN BAŞARILI AMELİYATLAR SERİSİ

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Burak Tamtekin ile birlikte gerçekleştiren KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Emin Ayduran, Ferhat Çeltik’in kitlesinin köprücük kemiğinin derinlerine…

25 YAŞINDAKİ GENCİN BOYNUNDAN 15 CM’LİK KİST ALINDI

                Trabzon’da üniversitesi öğrencisi olan Denizlili 25 yaşındaki Ferhat Çeltik, seneler önce boynundaki şiddetli ağrı nedeniyle başvurduğu hastanede ameliyat ediliyor. Ferhat Çeltik’in boynundaki ağrılar ve köprücük kemiğindeki belirgin şişlikler belli bir süre sonra tekrarlamaya başlayınca Çeltik Ailesi tavsiye üzerine Özel Denizli Tekden Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve  Baş - Boyun Cerahisi Uzmanı Op.Dr.Emin AYDURAN’a başvuruyor.

                Yapılan tetkikler neticesinde Ferhat Çeltik’in daha önce ameliyatla alınan kitlesinin bu defa 15 cm olarak tekrar nüks ettiği tespit ediliyor. Kitlenin, boynundaki damar sinir paketlerine yapışarak zarar verme ihtimali de göz önüne alınarak KBB Uzmanı Op.Dr.Emin Ayduran dışında Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Burak Tamtekin  de ameliyata eşlik ederek Ferhat Çeltik, başarılı bir ameliyat geçiriyor ve kısa bir süre sonra sağlıklı bir şekilde taburcu ediliyor.

OP.DR.AYDURAN: “KİTLE BU DEFA DAHA GENİŞ BİR ALANA YAYILMIŞ OLARAK KARŞIMIZA ÇIKTI”

                Bu başarılı operasyonu Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Burak Tamtekin ile birlikte gerçekleştiren KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Emin Ayduran, Ferhat Çeltik’in kitlesinin köprücük kemiğinin derinlerine kadar uzanıp çok geniş alana yayıldığını tespit ettiklerini söyledi. Op.Dr.Ayduran “ Tespit ettiğimiz kitle alt kısımlara kadar yayılmış ve büyük bir damarla da ilişkiliydi. Kist çok geniş bir alana yayılmış vaziyetteydi. Dolasyısıyla ameliyatımıza Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanımız Op.Dr.Burak Tamtekin de eşlik etti.

                Op.Dr.Burak Tamtekin ise şunları ifade etti : "Hastanın boyundaki kitlenin operasyon öncesi tetkiklere göre köprücük kemiğinin altındaki ana atar ve toplardamarlara çok yakın olduğu hatta bu damarlarla bağlantılı olabileceği düşünüldü. Bu sebepten bu ana damarlara zarar vermeden bu kitlenin çıkarılması gerekiyordu. Operasyon esnasında gerçekten de kitlenin ana atardamarın hemen altına doğru uzandığını saptadık. Bu sebepten kitlenin multidisipliner bir yaklaşım olan iki ayrı branş hekiminin birlikte çalışması ile çıkarılmasına karar verdik ve kitle etrafındaki hayati dokulara zarar vermeden başarılı bir şekilde hastamızın ameliyatını tamamladık.” 

                Boyun kitlelerine yaklaşım çok çeşitli hastalıklar nedeniyle oluşabildiği için tanı ve tedavinin karmaşık gibi görüleceğini belirten Dr.Emin AYDURAN:" Ancak kitlenin zamanlamasına dikkat ederek, yerleştiği yerin anatomisini iyi inceleyerek, olası tanıları bir arada düşünüp, yaklaşarak teşhis zaman kaybetmeden ve kolaylıkla konulabilir. 30 yaşından sonra boyunda karşılaşılan her türlü kitleye şüphe ile bakılmalıdır. Baş boyun bölgesindeki habis tümörlerin yüzde 10 kadarının ilk klinik semptomu boyunda kitledir. Boyundaki metastatik kitlelerin yüzde 95’inin kaynağı KBB sahası içindedir. Bu hastaları etraflı bir KBB muayenesi yapmadan doğrudan boyundaki kitleye yönelmek tıbbi hatadır. Boyunda ele gelen kitle fark edildiği anda uzman bir hekime muayene olunmalı, hastalık tanısında geç kalınmamalıdır. Erken tanının her zaman hasta lehine olduğu unutulmamalıdır.” dedi.