Tefenlili Kuruyemiş Sektörünün Sorunlarını Anlattı

Tefenlili Kuruyemiş Sektörünün Sorunlarını Anlattı

Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili Ekonomi Bakanlığı’nda yapılan “Kuruyemiş Sektör Toplantısına” katılarak sektörde yaşanılan sorunları aktardı.

Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili Ekonomi Bakanlığı’nda yapılan “Kuruyemiş Sektör Toplantısına” katılarak sektörde yaşanılan sorunları aktardı.

Tefenlili, kuruyemiş sektöründeki sorunları Tarımsal Üretim Boyutu, Sanayi Üretimi Boyutu ve Dış Ticaret Boyutu olmak üzere üç başlık halinde sıralayarak detaylandırdı.

Planlı Tarım ve Lisanslı Depoculuk Vurgusu

Tarımsal üretim boyutundaki sorunları anlatan Tefenlili, kuruyemiş sanayisinde kullanılan girdilerden, badem, ceviz, ayçekirdeği vb. üretim istatistikleri piyasayı yansıtmadığını, ürünlerin standartlarının tam olarak belirlenemediğini ifade etti.

Sorunların giderilmesi için planlı tarıma geçilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Tefenlili, lisanslı depoculuğa geçilmenin önemine dikkat çekti. Acılaşma olan bazı ürünlerde ise ıslah çalışmaları yapılmasının gerekliliğini anlattı.

Firmalar AR-GE’ye Önem Vermeli

Sanayi üretim boyutunda ise sektördeki firmaların AR-GE kapasitelerinin arttırması gerektiğine değinen Tefenlili, soslu ve kaplamalı ürünlerde raf ömrünün arttırılması, ambalaj ve yeni teknolojilerin desteklenmesi konularına vurgu yaptı.

Tefenlili, üniversitelerdeki Gıda Mühendisliği bölümünün müfredatına da kuruyemiş üretim teknikleri ile ilgili derslerin eklenmesini talep etti.

 

Gümrük Vergisi Oranları Hakkında Açıklamalar

Kuruyemiş sektöründeki sorunların dış ticaret boyutuna da değinen Başkan Tefenlili, kuruyemiş tanıtım grubu kurulmasını önerdi. Ülkemizde tarımsal üretimin miktar olarak kuruyemiş sanayisinin ihtiyacını karşılamadığı dönemlerde dönemsel olarak ithalata izin verilmesi gerektiğini dile getiren Tefenlili, ceviz, badem ve kaju ithalatında uygulanan yüksek gümrük vergisi oranlarının düşürülmesi konusunda çalışma yapılmasını talep etti.

Tefenlili, Ekonomi Bakanlığı tarafından firma düzeyinde verilen ihracat destekleri limitlerinin arttırılmasının gerekliliğini vurgulayarak, Bakanlığın yurtdışı tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi tebliği kapsamında iş birliği kuruluşlarının gerçekleştirdiği tanıtım faaliyetleri için yurtdışı marka tescili ya da yurtdışı ofis bulunması şartının kaldırılması istedi.

 

DTB’nin Sektör Sorunlarının Çözümüne Dair Çalışmaları

 

Borsa Başkanı İbrahim Tefenlili kuruyemiş sektörü ile ilgili sorunları anlattıktan sonra Denizli Ticaret Borsası’nın, sektördeki sorunların giderilmesi için yaptığı Nohut Islahı, Çivril Yağlı Tohumlar Lisanslı Depoculuk, 5 Yılda 500 Bin Ceviz Fidanı projeleri hakkında bilgi aktardı.

 

Tefenlili, Borsanın girişimleri ile kuruyemişteki KDV oranlarının netleştirildiğini, Nohut ithalinde gümrük vergisinin 1 Temmuz 2017 tarihine kadar kaldırıldığını anlatarak, Denizli Leblebisinin Coğrafi İşaretinin Borsa tarafından alındığı bilgilerini aktardı.