Tarihi İpek Yolu Ticaretin Merkezi Oluyor

Tarihi İpek Yolu Ticaretin Merkezi Oluyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte 29 ülke liderinin katıldığı "Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu" Çin’de gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte 29 ülke liderinin katıldığı "Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu" Çin’de gerçekleşti. 130 ülke ve 70 uluslararası kuruluştan bin 500 delegenin izlediği forumda “Bir Kuşak Bir Yol - One Belt, One Road”(OBOR) projesi değerlendirildi. Çin ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilere öncülük eden China Homelife Turkey Fuarı, Çin’in deniz ticaretini güçlendirmek adına başlatılan ve dünyanın yüzde 63’üne ulaşılması hedeflenen “One Belt, One Road” projesinin dünya çapındaki resmi platformu olma görevini üstleniyor.

Çin Hükümeti’nin uygulamaya koyduğu OBOR projesinin en büyük ayaklarından birini de Türkiye oluşturuyor. İpek Yolu’nu 3 koridor üzerinden canlandırmak isteyen küresel ekonominin büyüme motoru Çin’in, Türkiye’nin içinde yer aldığı orta koridora yapacağı yatırımların toplamının 8 trilyon dolar, sadece ulaştırma alt yapısı için 40 milyar doları bulması bekleniyor. Marmaray ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü,3. Havalimanı, Bakü-Tiflis-Kars, Edirne-Kars Demiryolu projeleri Türkiye’nin orta koridordaki gücünü arttırıyor. 21. yüzyıl İpek Yolu Projesi’nin amacı Çin’e uzak birçok ülke ve bölgeye komşu yapmaktır.

Avrasya bölgesinde ticari ilişkilerin geliştirilmesindeki en büyük ticaret platformlarından biri olan China Homelife Turkey Fuarı, 1-3 Haziran 2017 tarihleri arasında Yeşilköy İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek. Dördüncü kez organize edilen China Homelife Fuarı, her yıl 11 ülkede daha düzenleniyor. Türkiye, Polonya, Meksika, Mısır, Brezilya, Ürdün, Güney Afrika, Hindistan, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Iran da düzenlenen fuarlar serisi, her yıl 200 binden fazla ziyaretçi ağırlıyor.

Türkiye ve Çin arasındaki ilişkilerin önemine değinen China Homelife Turkey Fuarı Uluslararası İlişkiler Müdürü Gülden Parlak, “Yüzlerce yıllık geçmişi olan tarihi İpekyolu’nun önemi günümüzde de artarak devam ediyor. Özellikle İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması, Türkiye'nin Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın kurucu üyesi olması, Çin ve Türkiye arasında gelecekte yapılacak olan anlaşmalarının temelini oluşturuyor. Fuarımız ile birlikte bu projeye öncülük etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Gerek fuarımız gerekse yaptığımız, seminer, toplantı ve ziyaretlerle, Çin ve Türkiye arasındaki karşılıklı ticari ilişkilerin geliştirilmesi için çok çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz” dedi.