Şüpheli Kadın Ölümleri Önergesi kabul edilmedi

Şüpheli Kadın Ölümleri Önergesi kabul edilmedi

TBMM Genel Kurulu’nda şüpheli kadın ölümlerinin araştırılması önergesinin doğrudan gündeme alınması önerisi görüşüldü. Öneri, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

TBMM Genel Kurulu’nda Cumhuriyet Halk Partisi adına CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca konuştu. Denizli’de katledilen Şebnem Şirin’den balkondan/işyerinden/pencereden düştü denilerek üstü kapatılan kadın ölümlerine, şüpheli cinayetlerin nasıl aydınlatılabileceğinden kapatılmaya çalışılan kadın derneklerine, cezasızlık politikalarından İstanbul Sözleşmesi’nin önemine dikkat çeken Gülizar Biçer Karaca’nın konuşmasından öne çıkan bazı başlıklar: 

6284’Ü TARTIŞMAYA AÇMAYA KALKIŞMAYIN

2020 yılında yine aynı konuya ilişkin grup önerisinde bu kürsüden bir konuşma yapmıştım. 2020'den bugüne, o önerge reddedildikten sonra neler değişmiş diye baktım, neler değişmiş? Kadınların, kadın mücadelesinin en önemli kazanımı olan ve kadının yaşam hakkının en kıymetli, en üst düzenlemesi İstanbul Sözleşmesi'nden bir erkek aklıyla, bir imzayla hukuksuzca çıkılmış. Yetmemiş, bununla da yetinmemişsiniz 6284'ü tartışmaya açmaya kalkıyorsunuz. Bu da yetmiyor, daha ne yapıyorsunuz? Şüpheli kadın ölümlerini mücadele ederek, ailelere destek olarak ortaya çıkarmaya çalışan ve kadın cinayetlerinde gerçekten ailelere ve cinayete kurban gitmiş kadınlar için mücadele eden bir derneği kapatmak için dava açıyorsunuz; Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneğini kapatmak istiyorsunuz. 

KADINLAR ÖLSÜN AMA KATLEDEN FAİLLER AÇIĞA ÇIKARILMASIN!

İstiyorsunuz ki kadınlar ölsün çünkü kadınları susturamıyoruz. Kadınlar ölsün ama kadınları öldürenler de elini kolunu sallayarak ortalıkta dolaşsın. Hatta, mümkünse kadınlar ya balkondan düşmüş olsun ya pencereden düşmüş olsun; düşmüş olsun, cinayet olsun ama kimin oradan attığı ve kimin katlettiği de ortaya çıkmasın istiyorsunuz.

FAİLLERE “DUR” DEMEK ZORUNDAYIZ

2021 yılının Ekim ayında, 27 Ekimde hemşehrim, çok sevdiğim bir kardeşimin kızı Şebnem Şirin katledildi. Az öncesi hatip buna ilişkin değindiğinde şu canımı çok yaktı: Bir kadın arkadaşımız oraya laf attı. Şebnem’in önce boynu kesildi, yetmedi, kızımız 12 bıçak darbesiyle katledildi. Ama ne oldu? Canavarca his oluşmamış. Değerli kadın milletvekili arkadaşlarım, değerli erkek milletvekili arkadaşlarım; eğer bizler buradan bu canice ruha, canilere "Dur!" diyemezsek, emin olun, önümüzdeki yıl bu kürsüye geldiğimizde hâlâ katledilen kadınları anmak ve sayılarını bu kürsüden açıklamak zorunda kalacağız.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN ÇIKMA HATASINDAN GERİ DÖNÜN

Kadın cinayetleri önlenebilir mi? Tabii ki önlenebilir. Nasıl önlenir: 

Öncelikle, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmayı bir hata olarak, bir yanlış olarak kabul edip derhâl sözleşmenin yürürlüğe girmesini sağlayıp yasaların etkin uygulanmasını sağlayarak. Yetmez, cezasızlık politikasına da son vererek…

Aysun Yıldırım, balkondan düştüğü iddia ediliyor çalıştığı iş yerinden ve savcılık tarafından takipsizlik veriliyor ama mücadeleyle Aysun Yıldırım'ın maalesef öldürüldüğü ortaya çıkıyor ve faili hakkında tutuklama kararı çıkıyor. Eğer mücadele edilmese ortaya çıkmayacaktı.” Diyerek şüpheli kadın ölümlerinin üstünün örtülmemesi için bu önergeye CHP grubu adına "evet" oyu verdik.

KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURACAĞIZ DERNEĞİNİ KAPATMA İÇ ACITICI

Geçtiğimiz günlerde yine Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun duruşmasındaydık, kapatma davasında. Bizler, kadınları katledenlerin duruşmalarını adliye koridorlarında izlemek yerine, katledilen kadınların failleri ortaya çıksın diye mücadele eden kadınların duruşmalarına gidiyoruz. Bu, içimizi acıtmalı, her birimizin içini acıtmalı.