Son 1 Yılda Yatırımın Seyri Deniz Kenarına Yöneldi

Son 1 Yılda Yatırımın Seyri Deniz Kenarına Yöneldi

Gayrimenkul piyasasının nabzını tutan hepsiemlak Mayıs 2021 Emlak Endeksi’ni açıkladı. Verilere göre; son bir yıl içerisinde satılık konutlarda ortalama metrekare fiyatlarının en çok artış gösterdiği…

Türkiye’nin uzman emlak platformu hepsiemlak’ın ülke genelindeki verilerden oluşturduğu Mayıs 2021 Emlak Endeksi[1] verileri açıklandı. Emlak sektörünün son bir yılda sergilediği performansı masaya yatıran hepsiemlak’ın açıkladığı verilere göre; satılık konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği illerin başında %70 il %40 arasındaki artış oranlarıyla Samsun, Muğla, Düzce, Gaziantep, Antalya, Aydın, Balıkesir, Adana, Sakarya ve Kayseri geldi. Konut fiyatlarında en çok artış yaşanan 10 ilden 8’inin deniz kıyılarındaki iller olması dikkat çekti.

5 büyük ilde yatırımcısına en çok Antalya kazandırdı

Son 1 yılda 5 büyük il içinde yatırımcısına en çok kazandıran il Antalya oldu. Antalya’yı, sırasıyla İzmir, Ankara, İstanbul ve Bursa izledi.

Türkiye’nin yükselişe geçen ilçeleri

Emlak fiyatlarında yaşanan yükselişi gösteren endeks verileri, ilçelerdeki satılık konut fiyatlarındaki hareketliliği de ortaya koydu. Türkiye genelinde alıcısına son 1 yıl içerisinde en çok kazandıran ilçelerin başında; yüzde 75 ile 63 arasındaki artışlarla Sakarya’nın Sapanca ilçesi, İzmir’in Urla, Seferihisar, Çeşme ve Menderes ilçeleri, Antalya’nın Döşemealtı ilçesi, Aydın’ın Didim ve Kuşadası ilçeleri, Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi ve Muğla’nın Bodrum ilçesi geldi.

İzmir’de Urla, satılık konut fiyatlarındaki yükselişle dikkat çekti

İzmir, satılık konut piyasasındaki hareketliliğini geçtiğimiz 1 yılda korumaya devam etti. Fiyatı en çok artan ilçelerin başında Urla, Seferihisar, Çeşme, Menderes ve Çiğli geldi.

Bursa’nın mayıs şampiyonu Gemlik oldu

Bursa’nın son 1 yılda fiyatı en çok artan ilçeleri yüzde 19 ila 45 arasındaki oranlarla Gemlik, Mudanya, Nilüfer, Yıldırım ve Osmangazi oldu.

Konut fiyatları düşecek mi?

Hepsiemlak Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, mayıs ayı verilerini şu şekilde değerlendirdi: “Hepsiemlak Mayıs Emlak Endeksi’ne baktığımızda geçtiğimiz yıla kıyasla Samsun, Muğla, Düzce, Gaziantep, Antalya, Aydın, Balıkesir, Adana, Sakarya ve Kayseri illerinin satılık konutlarda ortalama metrekare fiyatları açısından en değerlenen illerin başında geldiğini görüyoruz. Birinci sırada gelen Samsun’daki büyük artışın sebebi geçtiğimiz yıl gerçekleşen konut kredisi kampanyası diyebiliriz. Geçtiğimiz sene haziran ayında Samsun’da konut satışları bir anda 4.5 katına, Temmuz’da ise 5.5 katına çıktı. Pandemi ve artan inşaat maliyetleri sebebiyle ilde yeni konut inşaatlarının da yavaşlaması arz talep dengesinin bozulmasına sebep oldu ve fiyatlarda yüzde 70’e varan artışlar oluştu. Ancak geçtiğimiz ayki tam kapanma sonrasında bölgede inşaat faaliyetleri yeniden hareketlenmeye başladı. Arz yükseldikçe konut fiyatlarındaki bu hızlı artış da yavaşlayacaktır. Ancak fiyatlarda düşüş beklemiyoruz