SDÜ öğrencilerinden Buldan’a teknik gezi
Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 2. Sınıf öğrencileri hocaları ile birlikte Buldan’a teknik gezi gerçekleştirdi. Öğretim üyesi Prof. Dr. Duygu…
Doğa güzelliği ve tarihi zenginliğinin yanı sıra, uygulanan restorasyon çalışmalarıyla geçmişten günümüze özgün mimari yapısını koruyan Buldan, çeşitli üniversitelerin Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin de ilgi odağı oldu. Geçtiğimiz hafta içerisinde İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencilerinin ziyaret ettiği Buldan’a bu kez de Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri teknik gezi gerçekleştirdi.
SDÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duygu Gökçe Araştırma Görevlisi Ebru Ala ile Doktorant Gizem Karacan ile birlikte Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 2. Sınıf öğrencileri, Buldan gezisini BELKÜM’den başladı. Burada Buldan’ın meşhur simidi ile kahvaltı yapan öğrencilere, Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, Plan ve Proje Müdürü Zeliha Akyol, İmar ve Şehircilik Müdürü Ekrem Uludağ ile Destek Hizmetleri Müdürü Muammer Çiçek eşlik etti.
Buldan’ın görülmeye değer bir yer olduğunu vurgulayan Başkan Şevik, Öğretim Üyesi Prof.Dr. Duygu Gökçe, araştırma görevlileri adına “Dokumanın Başkenti Buldan” adlı kitabını imzalarken, öğrencilere yöresel ürünlerden hediye etti. Başkan Şevik’e teşekkür eden Prof.Dr. Gökçe,“Buldan’ı 2.sınıf bölge çalışması olarak belirledik. Göstermiş Misafirperverliğiniz dolayı teşekkür ederim. İnşallah güzel ve faydalı bir çalışma olur” dedi.
Buldan Belediyesi tarafından restore edilen eski tiyatro binasını gezen Başkan Şevik öğrencilere, “Buldan’ın aristokrat bir yapısı vardır. Hierapolis, Laodikya ve Yenicekent Mahallemizde bulunan Tiropolis, Buldan ve Süleymanlı Yayla Gölü'nü içine alan Kral yolu olarak adlandırılan ticaret yolunun merkezinde Bulunan Buldan'ı gezerken bu perspektiften bakarsanız iyi olur” dedi. Başkan Şevik, burada öğrencilerin sorularını yanıtladı.
İNSANLAR HUZURLU ŞEHİRLER İSTİYOR
Tüm dünyada çok büyük sıkıntıların yaşandığını vurgulayan Başkan Şevik, “Batı, egemenlik ettiği son yüzyılda kendisiyle beraber tüm insanlığı dar alana hapsetti. Batı medeniyetlerinin dünyayı dar ettiği bu dönem de Türkiye, başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm dünya ülkelerine örnek olacaktır. Selçukluda olduğu gibi, Osmanlı'da olduğu gibi Türkiye,model ülke olacaktır " dedi.
Başkan Şevik " Bugün dünyada yaşanan buhranın, adı ister iktisadi, ister siyasi, ister idari, ister askeri bunların temel sebebi insanların huzursuz olması. İnsanların en çok huzur aradığı yer de çekirdeği olan ailedir. Ondan sonra mahalle. Sonra da şehirleri gelir. Türkiye'de belediyecilik açısından bazen zorluklarla karşılaşılabiliniyor. Bizlerin de burada yapmak istediğimiz, hedeflediğimiz şeyler gerçekleşmeyebiliyor. Buna imar planı müsaade etmeyebiliyor, şehrin alt yapısı müsaade etmeyebiliyor. Ama neticede sizin işiniz, şehirler ve alt yapıyla. Bütün İnsanlık artık yaşadığı yerlerde huzurlu olmak istiyor. İnsanoğlu yeni bir dönem peşinde. Bu konuda da siz şehir plancılarına önemli görevler düşüyor” diye konuştu.
“BULDAN, BÖLGENİN ARANAN YERİ OLACAK”
Bir öğrencinin turizme ilgili sorusunu ise “Buldan, önümüzdeki yıllarda bir Safranbolu, bir Beypazarı gibi Bölge’nin aranan yeri olacak” diye yanıt veren Başkan Şevik, “Pandemi sonrası insanlarımız, kum, güneş plaj turizminin yanı sıra alternatif turizmi tercih eder, arar hale gelmiştir. Buldan’da da alternatif turizm unsuru olarak her şey var. Buldan, dokuma kültürüyle, kültür mirasıyla, organik tarımıyla alternatif turizmde yerini alacaktır" dedi.
Bir öğrencinin “Sakin Şehir” ile ilgili sorusuna ise Başkan Şevik, “Çalışmalarımız devam ediyor. Buldan her yönüyle Sakin Şehir olmayı hak ediyor” diye yanıt verdi.
İki gün süren Buldan Teknik Gezisi kapsamında SDÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri, Belediye tarafından restorasyonu tamamlanan sokak ve evleri gezdi, ilçenin mimari dokusunu yerinde inceledi
0 Yorum