Sarayköy Halk Eğitim Merkezi’nin başarısı

Sarayköy Halk Eğitim Merkezi’nin başarısı

Sarayköy Halk Eğitim Merkezi’nin başarısı

BU PROJE SARAYKÖY’DEN ÇIKTI; 4 ÜLKE GEZDİ

Sarayköy Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde yürütülen “Gelecekse Yürüdüğün, Adım Adım Geri Dönüşüm” konulu Erasmus Projesi, Türkiye başta olmak üzere Finlandiya, İspanya ve İtalya’da tanıtıldı. Proje, küresel sorunlara çözüm bulmayı hedefliyor.

Sarayköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen 2022-1-TR01- KA-210-ADU - 000084308 nolu  “Gelecekse Yürüdüğün, Adım Adım Geri Dönüşüm” konulu Erasmus Projesi kapsamında ülke hareketlilikleri tamamlandı.

İlk hareketlilik, 2023 yılında sırasıyla İspanya’nın Lleida şehrinde, ikinci hareketlilik Finlandiya’nın Helsinki şehrinde,  üçüncü hareketlilik 2024 yılında Denizli’nin Sarayköy ilçesinde, son hareketlilik ise İtalya’nın Amelia şehrine gerçekleştirildi.

Tüm hareketliliklerde projenin yaygınlaştırılması ve sürdürülebilirliği adına tanıtıcı eğitim ve faaliyetlere yer verildi.

İSPANYA’NIN GERİ DÖNÜŞÜMÜNÜ TANIDILAR 
İlk ziyaretini İspanya’ya yapan Sarayköy Halk Eğitim Merkezi’nin proje sorumluları burada, geri dönüşüm ve sıfır atık ile ilgili bilgilendirici toplantı ve eğitimlere katıldı. Geri dönüşüm ile ilgili tesis ziyareti yaparak yerinde inceleme fırsatı buldu.

FİNLANDİYALILARA UYGULAMALI PROJE TANITIMI 
Finlandiya’da RESQ adı verilen eski bir hastaneden çalışma ofislerine dönüştürülen binayı gezen Sarayköy heyeti, toplantıyı burada gerçekleştirerek projeleri ile ilgili bilgilendirme yaptı. Daha sonra atık kumaşlardan çanta, elbise yapımı gibi etkinlikleri Finlandiyalılara uygulamalı olarak gösterdi.

İTALYA’DA GERİ DÖNÜŞ VE SIFIR ATIK BULUŞMASI
İtalya hareketliliğinde ise büyüleyici Amelia şehrinde, ortaklar Türkiye, İspanya, Finlandiya ve İtalya bir araya geldi. Bu buluşma, geri dönüşüm ve sıfır atık konusundaki proje için büyük bir adım oldu. İklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi küresel sorunlara çözüm bulma amacıyla düzenlenen bu etkinlikler, hem bilgi alışverişi hem de kültürel zenginlikleri paylaşma fırsatı sundu.

TÜRKİYE TANITIMI DİKKAT ÇEKTİ: GELENEKLERİMİZİ TANITAN GERİ DÖNÜŞÜM 
 Türkiye hareketliliği kapsamında Denizli’nin Sarayköy ilçesi, İlçe Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programa İtalya, İspanya ve Finlandiya’dan proje ortakları katıldı.

Programın odak noktası geri dönüşüm ve sıfır atık konularında farkındalık yaratmak ve pratik uygulamalar geliştirmek oldu. Unutulmaz bir etkinliğe imza atılan programda hem çevresel sorumluluk artırıldı hem de el becerileri geliştirildi.

İlk olarak Sarayköy Halk Eğitimi Merkezi’nde bulunan geri dönüşüm kütüphanesi ve geri dönüşüm sergisi gezildi. Sergide eski kullanılmayan kot ve artan kumaş parçalarından çanta, patchwork, kullanılmayan kasa parçaları üzerinde resim çalışmaları, çam kozalaklardan süs eşyası yapımı, küpten yapılan vazolar kurumda  sergilendi.

TÜRK GELENEĞİYLE FARKINDALIK YARATILDI 
Daha sonraki etkinliklerde cam atölyesinde geri dönüşüm camlarından kolye yapımı, kullanılmış cam şişeler ve diğer cam atıklar, sanatkârların rehberliğinde harika takılara dönüştü. Bu atölye çalışması, hem geri dönüşümün yaratıcı yönlerini keşfedilmesini sağladı hem de sıfır atık felsefesinin ne kadar değerli olduğunu gösterdi.

Bir diğer önemli etkinlik ise üzerlikten nazarlık çalışması gerçekleştirildi. Geleneksel Türk kültüründe önemli bir yer tutan ve kötü enerjiden korunduğuna inanılan nazarlık, sürdürülebilir malzemeler kullanılarak yapıldı. Ayrıca, üzerlik tohumu kullanarak hazırlanan bu özel eşyalar, doğanın sunduğu malzemeleri nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda ilham verdi.

MÜDÜR HALİL KAYA: “SIFIR ATIK HAREKETİNİ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ”
Bu proje sayesinde, geri dönüşüm ve sıfır atık konularında hem teorik hem de pratik bilgiler kazandıklarını belirten Proje Yürütücüsü ve Kurum Müdürü Halil Kaya,  “Projenin yaygınlaştırılması, tanıtımı ve sürdürülebilirliği açısından önemli etkinliklere yer verdik. Proje ile çevremizi korumanın ve sürdürülebilir yaşamın ne kadar önemli olduğunu, atölye çalışmaları sayesinde sadece geri dönüşümün önemini anlamakla kalmadık. Aynı zamanda bu konuda aktif rol alarak güzel anılar ve beceriler kazandık. Bu deneyimlerin, Erasmus projesine katılan herkes için kalıcı bir etkisi olacağına inanıyorum.  Geri dönüşüm ve sıfır atık hareketlerinin yaygınlaşması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Ayrıca Erasmus projesi çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Müdür Kaya, “2024 yılı teklif çağrısı döneminde sunulan 2024-1-TR01-KA122-ADU-000232753 numaralı, “Hayat boyu öğrenmede ve yetişkin eğitiminde dijital yeterliliklerin arttırılması” konulu başvurumuz ulusal ajans tarafından kabul edildi. Önümüzdeki günlerde Almanya ve Çek Cumhuriyeti’ne hareketlilikleri gerçekleştireceğiz” diye konuştu.