SANAYİDE YEŞİL DÖNÜŞÜM BULUŞMALARI’NIN İLKİ DENİZLİ’DE GERÇEKLEŞTİ

SANAYİDE YEŞİL DÖNÜŞÜM BULUŞMALARI’NIN İLKİ DENİZLİ’DE GERÇEKLEŞTİ

SANAYİDE YEŞİL DÖNÜŞÜM BULUŞMALARI’NIN İLKİ DENİZLİ’DE GERÇEKLEŞTİ

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin (SKD Türkiye) öncülüğünde,  Denizli Sanayi Odası’nın ev sahipliği, Avrupa Birliği Delegasyonu’nun destekleri ve Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi’nin medya partnerliği ile düzenlenen Sanayide Yeşil Dönüşüm Buluşmaları’nın ilki Denizli’de yüksek bir katılımla gerçekleşti.


SKD Türkiye, Denizli Sanayi Odası iş birliği ve Avrupa Birliği Delegasyonu destekleri ile hayata geçirilen Sanayide Yeşil Dönüşüm Buluşmaları’nın ilki iş dünyasının, kamu yöneticilerinin ve sivil toplum liderlerinin katılımı ile 16 Ocak’ta Denizli Anemon Otel’de düzenlendi.


Yeşil dönüşüm konusunun tüm boyutlarıyla konuşulduğu etkinlikte; yeşil dönüşüme geçişte şirketlerin atması gereken adımlar kapsamlı bir şekilde ele alındı. Etkinlikte ayrıca, sanayicilerin yeşil dönüşüm yatırımlarını teşvik edecek finansman kaynaklarına nasıl erişebileceklerinin paylaşılmasının yanı sıra KOBİ’lerin sürdürülebilirlik yolculuklarına kılavuzluk yapması için SKD Türkiye ve Escarus iş birliğinde hazırlanan Sürdürülebilir İş Rehberi de tanıtıldı.


Etkinlikte, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü AB Tek Pazar ve Yeşil Mutabakat Dairesi Başkanı Gülizar Yavaş tarafından AB Yeşil Mutabakatına adaptasyon ve bu kapsamda sanayinin dönüşümünün önemi aktarılırken, kalkınma bankaları Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Türkiye Kalkınma Yatırım Bankası (TKYB) üst düzey yetkilileri tarafından sanayi şirketlerinin yeşil dönüşümünde finansmana erişimi konusunda geniş ölçekte bilgiler verildi.


Bunun yanı sıra, şirketlerin yeşil dönüşümünü ivmelendirmek ve konu özelinde bir vizyon oluşturulması için düzenlenen panellerde plastik, tekstil, enerji, elektrik ve demir-çelik sektörlerinden Huhtamaki (Elif Plastik), Kocaer Çelik, SaXcell B.V., CK Akdeniz, Enerjisa Commodities firmalarının iyi uygulama örneklerine yer verilirken, bu geçişte sektörlerde yaşanan güçlükler hakkında yapılan konuşmalar katılımcılar nezdinde ilgiyle karşılandı.


Yeşil Dönüşümün Liderleri oturumunda konuşan SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, "Türkiye'deki iş dünyası, yeşil dönüşümde önemli adımlar attı; ancak eksiklerimiz ve kat etmemiz gereken uzun bir yol var. Yeşil dönüşüm; yenilikçi teknolojilerin, verimlilik önlemlerinin ve sürdürülebilir üretim yöntemlerinin benimsenmesini içeren bir yaklaşım olarak tanımlanabilir. Bu dönüşüm, atık azaltma, yenilenebilir enerji kullanımı, enerji verimliliği, su kaynaklarının korunması gibi hedefleri destekliyor. Döngüsel Ekonomi de yeşil dönüşümün önemli araçlarından biri. Şirketlerimizin küresel rekabet gücünü artırması ve Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi için döngüsel ekonomiye geçişi kaçınılmaz.


SKD Türkiye olarak 20 yıldır sürdürülebilirlik projeleriyle iş dünyasına rehberlik ediyoruz. Bugün tanıttığımız Sürdürülebilir İş Rehberi, özellikle KOBİ'lerin küresel rekabetin yeni kurallarına adapte olmalarına yardımcı olacak. Bu rehberle, KOBİ'lerin yeşil dönüşüme adım atmalarını ve küresel pazarda rekabet avantajı elde etmelerini hedefliyoruz. Yeşil ekonomi kurallarını anlamak ve uygulamak, geleceğin başarılı şirketlerini belirleyecek önemli bir faktör." şeklinde konuştu.

Sanayide Yeşil Dönüşüm Buluşması etkinliğinde ev sahibi olan ve  açılış konuşmasını yapan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu konuşmasında “Denizli Sanayi Odası olarak Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik konularında göreve geldiğimiz günden beri önemli çalışmalar yapıyoruz. Denizli olarak Avrupa Birliği ile ticareti ve yakın ilişkileri olan bir kentiz. Özellikle demir-çelik, tekstil, mermer başta olmak üzere sektörlerimiz kendilerini yeni düzene uyumlu hale getirmeye başladı. Her daim yenilikleri ve düzenlemeleri takip ediyor ve üreticilerimizi en verimli şekilde süreçlere hazırlamaya çalışıyoruz. Odamız bünyesinde Sürdürülebilirlik Komisyonunu göreve geldiğimiz ilk gün oluşturduk. Sanayicilerimize sürdürülebilirlik konusunda daha iyi ve hızlı bir hizmet sağlamak için sürdürülebilirlik departmanı ile de daha güçlü bir yapı kurma hazırlığındayız.       Sanayicimizi ve ihracatçımızı bu geçiş döneminde de yeni yükümlülüklere hazırlamaya çalışıyoruz.'' sözlerine yer verdi.

Avrupa Yeşil Mutabakatı: Sürdürülebilirlik İçin Sanayinin Dönüşümü


Etkinliğe konuk konuşmacı olarak çevrimiçi bağlantı ile katılan AB Türkiye Delegasyonu Müsteşarı ve Yeşil Kalkınma ve Kapsayıcı Büyüme Bölüm Başkanı Virve Vimpari, “Türk ve Avrupalı KOBİ'ler aynı dinamizmi paylaştıkları için karşı karşıya kaldıkları zorluklar da birbirine benzemektedir. Bunun yanında, birçok Avrupalı ve Türk KOBİ, örneğin makina, otomotiv ve tekstil sektörlerinde aynı değer zincirlerini paylaşmaktadır. Bu entegrasyon, güçlü ticari ve ekonomik ilişkilerimizin bir kanıtıdır. Türkiye, AB'nin altıncı büyük ticaret ortağı; AB ise Türkiye'nin en büyük ihracat pazarıdır.


Aynı hedeflere sahip olmak ve aynı vizyonu paylaşmak, AB ve Türk sanayileri ve bu sanayilerin değer zincirleri arasında iş birliği ve sinerjinin sadece mümkün değil; aynı zamanda kesinlikle faydalı olduğunu göstermektedir.'' şeklinde konuştu.

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Hakkında

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye), 2004 yılında 13 özel sektör temsilcisinin öncülüğünde kurulmuş ve sadece kurumsal üyelik kabul eden bir iş dünyası derneğidir. Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin (WBCSD - World Business Council for Sustainable Development) Türkiye’deki bölgesel ağı ve iş ortağı olan SKD Türkiye, bu iş birliğinin beraberinde getirdiği sürdürülebilirlik birikimini de çalışma grupları faaliyetleri aracılığıyla üyeleriyle ve çeşitli platformlarda paydaşlarıyla paylaşır. Hâlihazırda, SKD Türkiye çatısı altında, Türkiye’nin GSYH’nin %23’ünü temsil eden ve 1,1 milyon kişiye istihdam sağlayan 34 farklı sektörden 151 üye şirket bulunuyor.

Denizli AB Bilgi Merkezi Hakkında

Denizli AB Bilgi Merkezi, 7 Mart 1997 tarihinde, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu iş birliği ile Denizli Sanayi Odası bünyesinde kurulmuştur. Denizli AB Bilgi Merkezi, Türk halkının AB konusunda bilgilendirilmesi ve ihtiyaç duyulan yayınların sağlanması için sanayi ve ticaret odaları gibi ev sahibi kuruluşlarla ortaklık içinde kurulan AB Bilgi Ağının bir parçasıdır.

AB Bilgi Merkezleri, Türkiye’de 20 ilde (Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Van) faaliyet göstermektedir.

Denizli AB Bilgi Merkezi, Denizli ve çevre illerde toplumu AB hakkında bilgilendirmeyi, AB-Türkiye ilişkileri hakkında doğru ve sürekli bilgi akışını sağlamayı hedeflemektedir. Bu amaçla, yerelde kamu kurumlarıyla, okullarla, STK’larla, KOBİ’lerle, üniversitelerle, belediyelerle ve diğer kurum ve kuruluşlarla iş birlikleri yürütmekte ve etkinlikler düzenlemektedir. Denizli AB Bilgi Merkezi il genelinde düzenlemekte olduğu seminer, konferans, eğitim, panel, sergi, konser, vb. aktivitelerle toplumun her kesimine ulaşmayı hedeflemektedir. Festival, fuar, vb. halka açık etkinliklerde stantlarıyla yer alarak, Denizli halkının bilgi ihtiyacını karşılamaktadır. Ayrıca Denizli Sanayi Odası içinde yer alan ofisinde, AB ile ilgili yayınların olduğu bir AB Kütüphanesi mevcuttur.