Sanayide Daralma Devam Ediyor

Sanayide Daralma Devam Ediyor

Türkiye ekonomisi 2023 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,8 , bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,5 büyüdü. En fazla büyüme hizmet ve inşaat sektörlerinde oldu

Büyüme rakamlarını değerlendiren Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Selim Kasapoğlu “Büyüme rakamları bize sanayi sektörünün ikinci çeyrekte geçen seneye göre küçüldüğünü, inşaat, hizmetler ve  tarım sektörlerinin ise büyüdüğünü gösteriyor.  Türkiye genelde %3,8’lik bir büyüme kaydederken, sanayi sektöründe daralma %2,6 olarak açıklandı. İlk çeyrek verileri açıklandığında da sanayi sektöründe %0,7 oranında bir küçülme görmüştük. Diğer taraftan aynı veriler ile mal ve hizmet ithalatının 2023 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %20,3 arttığını ve ihracatın %9,0 azaldığını gösteriyor.  Denizlili sanayici olarak bizler üreterek ve ihraç ederek büyüme modelini çok önemsiyoruz. Tek başına hizmet ve inşaat sektörlerinin katkısı ile büyümenin, ithalata dayalı bir büyümenin sanayi sektörümüz açısından endişe verici olduğunu düşünüyoruz.” dedi.  

Küresel ticarette daralmanın ve deprem felaketinin ekonomik etkilerinin de sanayi sektöründe daralmada rol sahibi olduğuna inandıklarını belirten Kasapoğlu, “İhracata dayalı üretim ile büyüme modelini gerçekleştiren, ihracatçı bir kent olan Denizli ve Denizli Sanayisi, döviz üzerinde uygulanan baskıdan oldukça olumsuz etkileniyor. Mevcut ekonomik politikaların neticesinde finansmana erişimin her geçen gün zorlaşmasıyla; işletme sermayesi bulmakta, yatırım yapmakta zorlanıyor.  Sanayi sektöründe üreterek büyümenin yolunun, üretimi ve ihracatı destekleyecek, sanayicinin finansmana erişimini kolaylaştıracak, yatırım ortamını iyileştirecek ekonomi politikalarının uygulanmasıyla gerçekleşebileceğine inanıyoruz.” dedi.