Sanayiciler İklim Değişikliği Konusunda Farkındalığı Artırıyor

Sanayiciler İklim Değişikliği Konusunda Farkındalığı Artırıyor

İklim Değişikliği Başkanlığı Koordinasyonunda “Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Bilgilendirme ve İstişare Toplantıları” Denizli Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.

Ülkemiz sanayicisinin iklim değişikliği ile mücadele kapsamında Yeşil Dönüşüm ile Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması konularında, ülkemiz sanayicileri arasında kapasite gelişiminin ve farkındalığının artırılması için bilgilendirme toplantısı yapıldı. 

Denizlili sanayicilerin, firma yetkili ve yöneticilerinin katılım sağladığı toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, sürdürülebilirlik çalışmalarının Denizli Sanayi Odası için önemli olduğunu, İhracatçı bir kent olan Denizli'nin, Avrupa'daki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve hızlı bir şekilde adapte olduğunu, Denizli firmalarının yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik alanlarında önemli mesafeler katettiğini dile getirdi.

Toplantıda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı, Ticaret Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’ndan yetkililer katılarak; Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, Ülkemizdeki Sera Gazı İzleme, Raporlama ve Doğrulama (İRD) Sistemi, Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) ile Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (SKDM) ilişkisi, Karbon Ayak İzi Hesaplama Standartları hakkında ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri tarafından bilgilendirmeler gerçekleştirildi. Avrupa’da uygulanan zorunlu ve gönüllü alan uygulamaları ile ülkemizdeki sera gazı emisyonunun izlenmesi mevzuatı hakkında toplantıya katılım sağlayan temsilcilere bilgilendirme yapıldı. Bu kapsamda sanayicinin manipülatif bilgilerle yanlış yönlendirilmesinin önüne geçebilmek amacıyla gerek sunumlarla gerekse sunum sonrası soru cevap bölümleriyle konu açıklığa kavuşturuldu. SKDM’nin sanayicimizi etkileyecek birçok yönden değerlendirmesi yapılarak ülkemiz ihracatını bekleyen olası riskler hakkında detaylı sunumlar gerçekleştirildi. Ayrıca Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası tarafından yeşil finansman imkânları konusunda sanayicimiz bilgilendirildi.

Yoğun ilgi gösterilen etkinliğin sonunda Sanayi Odası Başkan Vekili Osman Uğurlu konuşmacılara günün anısına Çeşm-i Bülbül takdim ederek teşekkürlerini sundu.