REKTÖR, ÇAL’A ‘MÜJDE’ VERDİ, BAŞKAN ‘ATATÜRK’ VURGUSU YAPTI

REKTÖR, ÇAL’A ‘MÜJDE’ VERDİ, BAŞKAN ‘ATATÜRK’ VURGUSU YAPTI

PAMUKKALE Üniversitesi Çal Meslek Yüksekokulu’nun 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Açılış Töreni yapıldı

ÇAL’IN ÜZÜMÜ TURİZME KAZANDIRILACAK


PAMUKKALE Üniversitesi Çal Meslek Yüksekokulu’nun 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Açılış Töreni yapıldı. Rektör Prof.Dr.Ahmet Kutluhan, Ziraat Fakültesi bünyesinde 600 dönümlük arazide bağcılık ile ilgili müze, veri bankası kurulacağını ve bağcılığın geleceğinin planlanacağını söyledi. Belediye Başkanı Fethi Akcan ise, öğrencilere tavsiyelerde bulundu, “Cumhuriyet’e sahip çıkın. Gazze’ye bakın, cumhuriyetin değerini iyi bilin. İnşallah, Atatürk gibi bir lider Filistin halkına da nasip olur” dedi.

Akademik yıl açılış töreni Çal Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. Törene Belediye Başkanı Fethi Akcan, Rektör Prof.Dr.Ahmet Kutluhan, daire müdürleri, PAÜ Çal Meslek Yüksekokulu Müdürü Aysel Yeşilyurt Er, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Rektör Kutluhan, Çal’a müjde verdi. Kendisi de Çallı olan Kutluhan, PAÜ Ziraat Fakültesi bünyesinde yapılacak olan çalışmalarla Çal bağlarının turizme kazandırılacağını söyleyerek, açıklamasına şöyle devam etti;

ÇAL BAĞLARININ GELECEĞİ PLANLANACAK

“Çal’ın en önemli değeri üzümdür. Çal Belediyesi, bölgenin turizme açılması konusunda çok ciddi çalışmalar yapıyor. Biz de bu çalışmalara katkı vereceğiz. Çal’ın yerel üzüm çeşitleri ve diğer üzüm çeşitlerini kayıt altına alacağız. Bağcılığın planlamasını yapacağız. Sirke, pekmez, kuru üzüm, bağ çeşitlerinin yer alacağı müze oluşturacağız. Çal’ın tarım arazisi taranıp bağlar ile ilgili veri tabanı oluşturacağız. Bağcılık ile ilgili tüm aktiviteler yapılacak. Avdan mevkisinde Çal Belediyesi’nin daha önce üniversitemize bağışladığı 600 dekarlık alanda yapacağımız bu çalışmalar ile Çal’ın bağlarını turizme kazandıracağız. Çal üzümünün genetik kaynakları belirlenip koruma altına alınacak. Kısacası, Gen Bankası kuracağız. Çal’a gelen turistler hem bağları görecek hem bağ çeşitleri ile ilgili bilgi sahibi olacak hem de üzüm, pekmez ve sirke temin edecek. Çal bağcılığının geleceğini planladık diyebiliriz” diye konuştu. 

ATATÜRK’ÜN KIYMETİNİ İYİ ANLAYIN

Belediye Başkanı Fethi Akcan ise, konuşmasında cumhuriyet ve Atatürk vurgusu yaptı. Akcan, İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırılara değendi, “Sevgili öğrenciler Cumhuriyet’in ve Atatürk’ün kıymetini Gazze’ye, Ortadoğu’ya bakıp iyi anlayın. Eğer, Kurtuluş Savaşı’nda biz o mücadeleyi veremesek, Atatürk gibi bir liderimiz olmasaydı, Gazze’den farkımız olmayacaktı. Emperyalist güçler bizi paramparça edecekti. Cumhuriyetin kıymetini bilin, Atatürk’ü iyi anlayın ve eserine sahip çıkın. İnşallah, Filistin halkına da Atatürk gibi bir lider nasip olur. Yeni yüz yıl Türkler’in yüzyılı olacak derken, cumhuriyetin sağlam temellerine güvendiğimiz için söylüyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Meslek Yüksekokulu’nda öğrencilerle protokol üyeleri yemek yedi.