PROGRAM SAĞLAM ZEMİNDE SÜRDÜRÜLMELİ

PROGRAM SAĞLAM ZEMİNDE SÜRDÜRÜLMELİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 2019-2021 yıllarına ilişkin Yeni Ekonomi Programı'nı açıklamasının ardından Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Yeni Ekonomi Programı'na ilişkin…

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 2019-2021 yıllarına ilişkin Yeni Ekonomi Programı'nı açıklamasının ardından Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Yeni Ekonomi Programı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu:

“Öncelikle iş dünyasının bir temsilcisi olarak, orta vadeli planı kamu-özel kesimin bir yol haritası niteliğinde değerlendiriyor ve sağlam zeminde sürdürülmesi suretiyle güven ve istikrara katkı getireceğini belirterek başlamak istiyorum. Çünkü yeni ekonomik programda gerçekten şu andaki Türkiye'nin özellikli olan şartları ve sorunlarının üzerinde ağırlıklı bir şekilde durulmuş. Bunların başında her zaman konuştuğumuz yatırım geliyor. Yatırımların sürdürülebilir ve sağlam temelli bir şekilde önünün açılması, özellikle katma değeri yüksek özellikli yatırımların destekleneceğinin söylenmesi güzel bir şey.” Dedi.

Ayrıca, ülkemizin en büyük problemi olan enflasyonun, gerçekten büyük bir sorun halinde, çözüm isteyen bir konu olduğunu kabul etmeleri çok sevindirici diyen Keçeci, “Bunun yanında, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına bir kez daha değinilmesi, fiyat istikrarında sadece faizlerin artırılması değil diğer enstrümanlarının da kullanılacağının söylenmesi ve ilaveten gıda enflasyonu üzerinde durulacağının özellikle altı çizilerek vurgulanması mutluluk verici. Kamu maliyesinde güçlü bir duruş ve kamu maliyesinde yapılacak sağlam tasarruflar çok önemli. Özellikle projesi yapılmamış ya da henüz yatırıma başlanılmamış kamu yatırımlarının engellenmesi ve düşünülmemesi güzel bir yaklaşım.”Diye konuştu.

Bunun dışında kayıt dışının üzerine gidilmesi de bizim en önemli beklentilerimizden birisi diyen Keçeci sözlerine söyle devam etti, “Cari açık tabii ki bizim de belamız. Yüzde 5, yüzde 6’lara, yüzde 2,1’e, özel tedbirlerle çekebilir noktalara gelmeleri mutluluk. İstihdam konusunda, 2021’de işsizliğin yüzde 10’a çekilmesi hedefini gerçekçi buluyorum ve buralara inmesini temenni ediyorum. Ülke açısından baktığımızda, bir yandan bu kriz döneminde artacak işsizlik rakamlarının karşısında yeni istihdam yaratmak suretiyle, rakamların bu düzeyde tutulacağı özellikle düşünülmüş.” şeklinde konuştu.

Kamu maliyesinde dönüşüm ve değişim ofislerini kurulmasını da olumlu değerlendiren Keçeci, “Burada özellikle bugün ülkenin en önemli sorunu olan bankacılık ve özellikle şirketlerin bankacılık sektörüne olan borçlarıyla ilgili yapılanmaların öne çıkarılacağını ve bu konuda özellikle bankalara yapılacak bir takım incelemeler ve tahlillerden sonra devletin bu konuda özel destekler vereceğini duymak bizi sevindirdi. Ayrıca bugünkü çevremizde ve ülkemizde oluşan zaruri bir takım dar boğazdaki şirketlerimizin en azından üretime devam etmeleri ve bankalarımızın da devletin desteğiyle ayakta durması önemli bir tasarruf önemli bir düşünce olarak görüyorum.” dedi.

Keçeci, “Vergi alanlarındaki iyileştirme, verginin tabanlara yayılması harika çünkü parayı devlet kazanmazsa bunları nasıl yapacak. Dolayısıyla onları yapmaları ve bunu düşünmeleri güzel ama en sonunda en güzeli biz bunları kontrol edeceğiz ve bu kontroller devamlı olarak sahada yapılacak denmesi ve bunun için de özel ekipler kurduk denmesi. Bu ben de şu izlenimi uyandırdı: Demek ki programın ilerleyişi izlenecek ve kontrol edilecek. Bu ayrıca mutluluk verici.  Ben genellikle orta vadeli planı böyle görüyorum olumlu görüyorum ama dediğim gibi hala sağlam zeminler üzerinde uygulanabilir halde olması ancak bizi ve ülkemizi temelli bir strateji belgesi olarak geleceğe götürür diye düşünüyorum.”diye konuştu.