Prof. Dr. Ercan Lütfi Gürses'ten bir başarı daha

Prof. Dr. Ercan Lütfi Gürses'ten bir başarı daha

53 yaşındaki Kaniye Küsek, yaşamını olumsuz yönde ve ciddi etkileyen dışkı tutama yakınmasından Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Algoloji (Ağrı) Kliniğinde Prof. Dr. Ercan Lütfi Gürses tarafından…

PAÜ HASTANESİNDE ESKİ SAĞLIĞINA KAVUŞTU

53 yaşındaki Kaniye Küsek, yaşamını olumsuz yönde ve ciddi etkileyen dışkı tutama yakınmasından Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Algoloji (Ağrı) Kliniğinde Prof. Dr. Ercan Lütfi Gürses tarafından uygulanan pil tedavisi ile kurtularak eski konforuna kavuştu.

PAÜ Hastanesi Algoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Lütfi Gürses hasta ile ilgili şu bilgileri verdi: Travma sonrası gelişen omurga hasarına bağlı dışkı tutamama yakınması başlayan 53 yaşındaki hastamız bugüne kadar uygulanan tedavi yöntemlerinden yarar görmemişti. Algoloji kliniğimize başvurusunun ardından yaptığımız incelemeler sonrasında, hastamıza sakral sinir stimülasyonu (pil tedavisi) uygulamaya karar verdik. Tedavinin ilk aşamasını oluşturan test döneminde hastamızın yakınması tamamen ortadan kalktı. Bunun üzerine hastamıza kalıcı pil yerleştirdik. Pil tedavisi ardından eski hayat konforuna ulaşan hastamız, şimdi daha sağlıklı ve mutlu.

DIŞKI TUTAMAMA (FEKAL İNKONTİNANS)

Fekal inkontinanas, barsak fonksiyon bozukluğu sonucu ortaya çıkan dışkılama hissinin olmaması, hissettiği halde dışkısını tutamama veya sürekli kabızlık durumudur. Kişinin sosyal yaşamını son derece olumsuz etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Hastaların bir kısmında idrar kaçırma da eşlik edebilir.

Nedenleri arasında; yapısal anatomik bozukluklar, sinir sistemi hastalıkları, omurilik hastalıkları ve tümörleri, şeker hastalığı, trafik kazası-düşme gibi travmalar sonrası kırıklar, omurga ve omurilik hastalıklarının cerrahi tedavileri, polinöropatiler, kas hastalıkları, multiple skleroz sayılabilir.

Tedavide; destek ve beslenmenin düzenlenmesi, ilaçlar, biofeedback tedavileri, fizik tedavi ve farklı ameliyat yöntemleri uygulanabilir. Ancak uygulanan tüm tedavi yöntemlerine rağmen hasta, bu sorunla yaşamak zorunda da kalabilmektedir.

Sakral sinir stimülasyonu, sakral sinirlerin elektriksel olarak uyarılması esasına dayanan bir tedavi yöntemidir. Pelvis bölgesinde bulunan organ ve kaslar dışkı ve idrar kontrolünü sağlar. Sakral sinirler; pelvis kasları, mesane, idrar yolları, kalın barsaklar, kalın barsakların son kısmı ve anüs kaslarının fonksiyonlarından sorumludur. Sakral sinir stimülasyonu, bu hastalarda son derece başarılı ve etkili bir tedavi yöntemidir. Tedavi, iki aşamada gerçekleştirilir. İlk aşama test sürecidir. Bu aşamada hastanın yakınmalarında %50’den fazla düzelme sağlandığı görülürse, ikinci aşamada kalıcı pil yerleştirilerek tedavi tamamlanmaktadır.

Prof. Dr. Gürses,  dışkı ve idrar kaçırma tedavisinde çığır açan bu modern tedavi yönteminin Algoloji kliniğimizde uygulanmasından ve hastalarımızın eski konforuna kavuşmalarından dolayı çok mutlu olduklarını belirtti.

Başhekim Prof. Dr. İbrahim Türkçüer de hastanemizin yeni tedavi yöntemlerine her zaman açık olduklarını , bu yöntem ile hastalarımıza daha iyi hizmet vermeye devam edeceğiz dedi.