PAÜ’nün ‘Hızlı Okuma ile Anlama’ araştırması destek aldı

PAÜ’nün ‘Hızlı Okuma ile Anlama’ araştırması destek aldı

PAÜ’nün ‘Hızlı Okuma ile Anlama’ araştırması destek aldı

(İHA) - Hızlı okuma ile anlama konusunda bilimsel çalışmaları yetersiz bulan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Eğitim Fakültesi öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Ulaş İlic’in projesi destek aldı. 24 ay sürecek çalışmada, okuma ile anlamayı sağladığını öne süren tekniklerin doğruluğu araştırılacak.

PAÜ Eğitim Fakültesi akademisyenleri tarafından hazırlanan proje başvurusu akademik değerlendirme sonucu başarılı bulunarak Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında 2023 yılı 2. döneminde Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından kabul edildi.

PAÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Ulaş İlic'in yürütücülüğünü üstlendiği ve bursiyerliğini Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim elemanı Arş. Gör. Zehra Nur Bayındır’ın yaptığı “Bilgisayar Destekli Öğrenme Ortamlarında Bionic Reading Manipülasyonlarının Öğrenme Çıktılarına Etkisini İncelemeye Yönelik Veri Toplama Yazılımının Geliştirilmesi” başlıklı proje Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu’ndan (SOBAG) 2023 yılında desteklenmeye hak kazanan üniversitenin tek projesi oldu.

“Proje kapsamında yazılım geliştirilecek.”
Hızlı okuma ile anlamayı sağladığını iddia eden Bionic Reading isimli uygulamayı fark etmeyle birlikte çalışmaya başladıklarını belirten Proje Yürütücüsü Arş. Gör. Dr. Ulaş İlic, “Oldukça popüler olan ve çeşitli ödülleri bulunan bu yazılıma yönelik bilimsel çalışmaların yetersiz olduğunu gördük. Bu nedenle durumu deneysel olarak kanıtlamaya karar verdik. Yapacağımız proje ile hızlı okuma ile anlamayı sağladığını öne süren tekniklerin doğruluğunu incelemeyi amaçlıyoruz. Desteklenmeye hak kazanan ve 24 ay sürecek projemizde amacımıza ulaşabilmek için bir yazılım geliştireceğiz. Proje sonunda bilgi üretme ve kullanma kapasitesinin geliştirilmesi, yüksek katma değerli ürün ve hizmetleri destekleyecek nitelikte yenilik faaliyetlerinin artırılması amacına da katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz” dedi.