PAÜ’de 18 Mart Çanakkale Zaferi Etkinlikleri Düzenlendi
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi’nde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi’nde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.
PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen 18 Mart Çanakkale Zaferi adlı konferansın konuk konuşmacısı PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Durmuş Akalın oldu.
Doç. Dr. Akalın, 18 Mart Çanakkale Zaferini Anlattı
Pamukkale Üniversitesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen konferansa, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul İşler başta olmak üzere akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. İsmail Çetişli Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansta Doç. Dr. Durmuş Akalın, Çanakkale Savaşı’nın sebepleri, o dönemde Osmanlı Devleti’nin durumunu ve 18 Mart günü yaşananları anlattı. Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasında askerlerimizin fedakârca ve cesurca mücadele etmesinin etkili olduğuna değinen Doç. Dr. Akalın, sayıca az olmasına rağmen nitelikli ve mücadele ruhu taşıyan askerler ile bu zaferin kazanıldığına dikkat çekti. O dönemde subay kadrosunda yer alan Mustafa Kemal gibi ileri görüşlü subayların düşmanı iyi analiz etmesinin zaferi getiren bir diğer etken olduğunu vurguladı.
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında düzenlenen diğer bir etkinlik Eğitim Fakültesi tarafından Engin Aksel Konferans Salonu’nda düzenlenen Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Aydın’ın konuk edildiği ‘104. Yılında Çanakkale Savaşları ve Mustafa Kemal Atatürk’ adlı konferans oldu.
Prof. Dr. Aydın: “Çanakkale, Bir ulusun bağımsızlık ateşini yaktığı yerdir.”
Prof. Dr. Mithat Aydın Çanakkale Zaferini, bu zaferin nasıl kazanıldığını ve Çanakkale cephesinin tarihin seyrini nasıl değiştirdiği anlattı. Konferansa, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Bilge Can ve Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Tuncel başta olmak üzere bölüm başkanları, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Prof. Dr. Mithat Aydın, Çanakkale’yi bir ulusun bağımsızlık ateşini yaktığı coğrafya olarak tanımlarken, burada verilen mücadelenin mazlum milletlere de ilham verdiğine değindi. Çanakkale Cephesi’nin savaşın seyrini değiştirdiğine değinen Prof. Dr. Aydın, İstanbul’a bir çırpıda ulaşabileceklerini düşünen itilaf güçlerinin özellikle bu cephede aldığı yenilginin, özellikle İngiltere’nin Doğu’da da itibar kaybetmesine neden olduğunu belirtti.
Çanakkale’de verilen mücadele ve sonrasında elde edilen zaferin Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk için de önemine değinen Prof. Dr. Mithat Aydın, “Dünya tarihi genç bir subay olarak Mustafa Kemal’i tanıyacaktır” dedi. Konuşmasının devamında Farklı kaynaklardan dönemin devlet adamları ve generallerinin sözleriyle Mustafa Kemal Atatürk’ün bu savaşlardaki rolü, komutanlık dehasını ve savaşın kazanılmasındaki vermiş olduğu mücadeleyi izleyenlerle paylaştı.
Konferansın sonunda Eğitim Fakültesi dekan Yardımcısı Prof. Dr. Bilge Can, katılım ve katkılarından dolayı konuk konuşmacı Prof. Dr. Mithat Aydın’a günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.
PAÜ’de Çanakkale Temalı Enstalasyon Sergisi
Pamukkale Üniversitesi’nde 18 Mart Çanakkale Zaferi Şehitleri Anma Günü kapsamında düzenlenen etkinliklerin bir diğeri ise Eğitim Fakültesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Enstalasyon Sergisi oldu. Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdinç Duru başta olmak üzere dekan yardımcıları, bölüm başkanları, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Barış Bozok tarafından hazırlanan sergide Çanakkale Savaşı görüntüleri üzerine Denizlili şehitlerin isminin yazıldığı liste ve gerçek asker postalları ile miğferler sergilendi. Ayrıca, Resim-İş Eğitimi öğrencileri sergi esnasında 6m x 2.5m ebatlarında Çanakkale Savaşı ile ilgili resim çalışması yaptı. Sergi hakkında bilgi veren Öğretim Görevlisi Dr. Barış Bozok, “18 Mart milletimiz için en önemli tarihlerden biridir. Birlik ve beraberliğin en güzel sonuçlarından birisi bu tarihte ortaya çıkmıştır. Aynı ruhu kaybetmemek ve yeni nesillere aktarabilmek adına düzenlenen bu etkinlik umarım amacına ulaşır. Geleceğin öğretmenleri olan fakültemiz öğrencileri de aynı ruhu öğrencilerine aktarma çabasında olurlar” dedi. PAÜ öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği sergi iki gün boyunca Eğitim Fakültesi Fuaye Alanı’nda açık kalacak.
0 Yorum