PAÜ İnme Merkezi Hayat Kurtaracak
Pamukkale Üniversitesi, bünyesine yeni bir merkez daha kazandırıyor. Sağlık alanındaki girişimleriyle de ön plana çıkan Pamukkale Üniversitesi, “Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnme Merkezi” ile…
Denizli ve çevre illerden inme geçiren vatandaşlara hızlı bir şekilde müdahale edilip tedavilerinin yapılmasının planlandığı İnme Merkezi’nin kurulması için de sertifikasyon süreci başlatıldı.
Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın ev sahipliğinde PAÜ Konuk Evi’nde gerçekleştirilen sunum ve tanıtım toplantısına; Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Merkezefendi Kaymakamı Dr. Adem Uslu, Pamukkale Kaymakamı Hayrettin Balcı, Baklan Kaymakamı Mehmet Deniz Arabacı, Bekilli Kaymakamı İrem Baha Yağan, Beyağaç Kaymakamı Barış Aytürk, Çal Kaymakamı Selin Sarı, Çardak Kaymakamı Ökkeş Furkan Karakurt, Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necip Atar, Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Selçuk Yüksel ve Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Eylem Değirmenci katıldı.
İnme Merkezi için “Bilimsel Çalışma Projesi” yürütülecek
Tanıtım ve sunum toplantısının açılışında konuşan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, doğal olarak üniversiteden çok şey beklendiğini, kendilerinin de ekip olarak ellerinden gelenin fazlasını yapmaya çalıştıklarını söyledi. PAÜ İnme Merkezi’ne dair aktarımlarda bulunan Rektör Kutluhan; inme, yani beyin felcinin çok ciddi bir vaka olduğunun altını çizerek, inme geçiren hastaların yatılı tedavi gerektiren ciddi süreçlerden geçtiğini belirtti.
İnme tedavisinin ve tedavide kullanılan malzemelerin ciddi maliyetler getirdiğini kaydeden Prof. Dr. Kutluhan, “ancak bizler her zaman özverili davranmaya hazırız. İnme tedavisi maliyetli olduğundan ve hemen müdahale edilmesi gerektiğinden çok önemli bir sağlık problemidir. 4.5 saat ile 6 saat içinde müdahale edilmesi gerekiyor. Bizler de bu durumun ciddiyetinin ve âciliyetinin farkındayız. Bu yüzden ‘PAÜ İnme Merkezi’ni hayata geçirmek istiyoruz. Ortalama 1.5 milyon TL tutarlı bir bilimsel çalışma projesi yürütülecek. Bu hizmeti üniversitemizde kurulacak olan merkez ile kapsamlı bir şekilde vereceğiz. Zaman kazanmak ve hastaların İnme Merkezimize nakli için Denizli İl Sağlık Müdürlüğümüz ve 112 Acil Çağrı Merkezimiz ile koordineli bir şekilde çalışacağız” şeklinde konuştu.
Rektör Kutluhan: “Destekler ve bağışlar, İnme Merkezi’nin kurulmasını hızlandıracaktır…”
Bütün sağlık hizmetlerinde olduğu gibi inme vakalarında da bu hizmetlerin sürdürülebilir olması gerektiğini kaydeden Rektör Kutluhan, bunun için de önemli desteklerin olması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, “İnme Merkezimiz hayata geçtiğinde bundan şehrimiz ve bölgemiz yararlanacak. İnme Merkezi hayati bir öneme sahip fakat bağışçılarımızın destekleri de bu noktada merkezimiz kadar hayati önem taşıyor. İnme Merkezimizin ivedilikle kurulması ve hizmet vermeye başlaması hususunda değerli bağışçılarımızın hassasiyeti ve desteklerini her zamankinden daha çok bekliyoruz” diye konuştu.
Bu arada, Denizli Valisi sayın Ali Fuat Atik’in Denizli’nin bir şansı olduğunu kaydeden Rektör Kutluhan, üniversiteye göstermiş olduğu yakın ilgiden mutlu olduklarını, kendilerinin de her daim yanlarında olacaklarını olacaklarını sözlerine ekledi.
“İnmeye müdahale etmek için en fazla 6 saatimiz var…”
Açılış konuşmasından sonra PAÜ İnme Merkezi’ne dair sunumu gerçekleştiren Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Eylem Değirmenci de, projeye ve merkeze dair detayları paylaştı. İnmenin kalp krizi gibi ciddiye alınması ve ânî müdahale edilmesi gereken bir vaka olduğunu belirten Prof. Dr. Değirmenci, “Rektör hocamızın da belirttiği üzere bir inme vakasına müdahale etmek için en fazla 6 saatimiz var. Bu sebeple acil müdahale çok önemli. 112 hemen aranmalı ve hastaneye sevk gerçekleşmeli. İşte İnme Merkezimizin hayata geçmesi bu açıdan çok önemli” ifadelerini kullandı.
PAÜ İnme Merkezi için “Genişletilmiş İnme Ünitesi Sertifikasyonu” başvurusu yapıldı…
PAÜ İnme Merkezi, sunacağı hizmet ve tedaviyle hem Denizli hem de çevre iller için acil müdahalenin bir merkezi olacak. “Genişletilmiş İnme Ünitesi Sertifikasyonu” için de başvurumuzu yaptık. Olumlu dönüşler alacağımızı umuyoruz. Unutmamak gerekir ki, inme; hastanın yaşamından çevresine, tedavisinden ekonomik kayıplara kadar birçok etkileri olan bir hastalıktır. Dolayısıyla İnme Merkezimizin kurulması ve faaliyete başlaması hepimiz için önem arz etmektedir” diye konuştu.
Denizli Valisi Atik: “PAÜ İnme Merkezi, Denizli’nin önemli bir kazanımı olacaktır…”
Gerçekleştirilen sunum sonrası konuşan Denizli Valisi Ali Fuat Atik ise, konunun hassasiyetine gösterilen ilgiden dolayı memnun olduğunu ve bu meselenin ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Vali Atik, “hayati öneme sahip olacak olan bu merkez, Denizli’nin artılarından biri olacak. Çok önemli bir gelişme. Bu teşebbüs için üniversitemize, sayın Rektörümüze, Başhekimimize ve Eylem Değirmeci hocamıza teşekkür ediyoruz. Biz biriz, beraberiz. Bunları hep birlikte çalışırsak yapabiliriz, her işte bir ve beraber olursak başarılı neticeler alabiliriz” diye konuştu.
Vali Atik: “Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, bütüncül ve birleştirici bir bakış açısına sahip bir Rektör…”
Öte yandan, Pamukkale Üniversitesi yeni yönetiminin her girişim öncesinde mutlaka istişarelerde bulunduğunu ve ortak akılla hareket ettiğini gözlemlediğini vurgulayan Denizli Valisi Atik, “birçok yerde görevlerde bulundum. İlk defa bir rektörün bu denli bir meselede konunun öncü isimlerini bir araya getirmesi ve bu yönde hassasiyet göstermesi beni çok mutlu etti. Bütüncül ve birleştirici bakış açısından dolayı Rektörümüz sayın Ahmet Kutluhan hocamıza teşekkür ediyorum. Farklı ve alışılmışın dışında bir Rektör profili çizmesi bizleri mutlu ediyor. Bu yüzden açık iletişim kanallarımızın kurulması, işlerimizin hızlandırılması açısından da önemli. Gayemiz milletimize hizmet etmektir. Biz, Rektör hocamızın her işinde ve girişiminde yanında olmak istiyoruz, onları da bizim yanımızda görüyor oluşumuz Denizlimiz için güzel bir kazanım” şeklinde konuştu.
Berna Öztürk: “PAÜ İnme Merkezi için ne gerekiyorsa şimdiden yapmaya hazırız…”
Denizli İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Berna Öztürk de, PAÜ İnme Merkezi’nin kurulması için atılan adımların kendilerini mutlu ettiğini ve bu konunun uzun zamandır Denizli’nin kanayan yaralarından biri olduğunu kaydetti. Öztürk, “bu konuya Pamukkale Üniversitesi ve sayın Rektörümüzün öncü olması çok önemli ve bizleri sevindirdi. Bu durum Denizli olarak kanayan yaramızdı. Bu merkezin Pamukkale Üniversitesi bünyesinde gerçeğe dönüşecek olması bizleri de heyecanlandırdı. PAÜ İnme Merkezi ile ilgili yapılacak bütün çalışmalara şimdiden destek olmaya hazırız. Veriler de gösteriyor ki; Denizli kentimiz, sağlık konusunda İzmir’den sonra ilk tercih edilen şehrimizdir” diye konuştu.
“Yeni dönemle birlikte üniversitemizle daha açık ve daha geliştirilebilir meseleler üzerine konuşabiliyoruz” diyen İl Sağlık Müdürü Öztürk, “sayın Rektörümüzün kurumlar arası birlikteliğin tesisindeki gayretleri bizleri mutlu ediyor. Eşgüdüm içerisinde çalışmak, işlerin hızlıca bitirilmesine vesile oluyor. Bizler her zaman üniversitemiz ve sayın Rektörümüzle beraberiz” ifadelerini kullandı.
Son olarak söz alan Pamukkale Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Selçuk Yüksel, PAÜ Hastanelerinin tecrübesinin bilindiğini, artık yeni merkezlerle bunları taçlandırmak gerektiğini belirterek, “Denizlimiz için elzem olan bir merkezi daha hayata geçirmek için hazırız. Umarız insanlarımızın ihtiyacı olmaz. Ama olursa PAÜ İnme Merkezimiz her daim acil müdahaleye ve tedaviye hazır olacaktır. Bu açıdan mutluyuz” diye konuştu
0 Yorum