PAÜ ÇTLE’den 9 Dilde Çevrimiçi Adam Asmaca Oyunu
Koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle öğrencilerin derslerini internet üzerinden işlediği ve çoğunlukla evlerinde vakit geçirdiği şu günlerde, PAÜ ÇTLE Bölümü, ticari kaygısı olmayan ve reklam…
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları (PAÜ ÇTLE) Bölümü’nün yayınladığı internet sitesinde, 9 farklı dilin yer aldığı adam asmaca oyunu ile kelime öğrenmek keyifli hale geliyor.
Koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle öğrencilerin derslerini internet üzerinden işlediği ve çoğunlukla evlerinde vakit geçirdiği şu günlerde, PAÜ ÇTLE Bölümü, ticari kaygısı olmayan ve reklam içermeyen bir siteyi hizmete sundu.
Yabancı dil öğreniminde, gramer yapılarının yanında kelime ezberlemek de o dili konuşabilmek için son derece önemlidir. Bu nedenle, PAÜ ÇTLE Bölümü, özellikle vakitlerinin çoğunu evlerinde geçiren öğrencilerin ve yabancı dil öğrenen bireylerin, kelime öğrenmelerini daha keyifli bir hale getirmek üzere “Adam Asmaca” oyununu, yabancı kelimelerle oynanabilir hale getirdi.
Siteye giriş yapan ziyaretçiler, Azerice, Kazakça, Kırgızca, Özbekçe, Türkmence, Osmanlıca, Rusça, İngilizce ve Arapça dillerinden birini seçerek oyuna başlıyor. Daha sonra harflere basarak sorulan kelimeyi bulmaya çalışıyor. Böylece, oyun ile keyifli bir zaman geçiren ziyaretçiler, aynı zamanda yeni kelimeleri de öğrenme fırsatı buluyor.
Konu ile ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşan Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü ve aynı zamanda Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nergis Biray şunları söyledi: “Türk dünyasında çocuk oyunlarının büyük bir kısmı ortaktır. Oyuncaklar ve kullanılan malzemelerde adlandırmalarda da büyük oranda bir ortaklık vardır. Bu oyunların Türk ve akraba topluluklarını kapsayacak şekilde ortaya konulması benzerliklerin ortaya konulması önemlidir. Bu tür uygulamalar Türk Dünyasında çocuk oyun ve oyuncaklarına yönelik kültürel bir bilincin oluşturulmasına da katkı sağlayacaktır. Bununla birlikte çocuklara yönelik eğitim uygulamalarıyla kültürel oyun ve oyuncakların eğitim uygulamaları içerisinde yer almasını ve millî kimliğin inşasına da katkı sağlayacaktır.”
0 Yorum