PAÜ, 4 kategoride Türkiye’deki ilk 5 üniversiteden biri oldu

PAÜ, 4 kategoride Türkiye’deki ilk 5 üniversiteden biri oldu

PAÜ, 4 kategoride Türkiye’deki ilk 5 üniversiteden biri oldu

(İHA) - Pamukkale Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’ün 2023 Yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’na göre 4 kategoride ilk 5 üniversiteden biri oldu. 2022 yılında 1 kategoride sıralamaya giren PAÜ, bu sene 4 kategoride Türkiye’deki 208 üniversite arasında ilk 5’e girerek öne çıkan üniversitelerden biri oldu.


Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye’deki 208 üniversiteyi “Eğitim ve Öğretim”, “Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın”, “Uluslararasılaşma”, “Sürdürülebilirlik” ile “Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk” kategorilerinde değerlendirerek, yükseköğretime yaptıkları katkı ve sağladıkları gelişmeye göre “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2023”’ü açıkladı. Açıklanan rapora göre Pamukkale Üniversitesi, YÖK tarafından 74 farklı gösterge dikkate alınarak hazırlanan “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2023”te 4 kategoride ilk beşe giren üniversiteden biri oldu. Pamukkale Üniversitesi; ‘Farklı programlarda alınan ders oranının en yüksek olduğu devlet üniversiteleri’ kategorisinde 5’inci sırada, ‘Olumlu sonuçlanan faydalı model ile tasarım sayısının en yüksek olduğu üniversiteler’ kategorisinde 2’nci sırada, ‘Endüstri ile ortak yürütülen projelere ait bütçenin en yüksek olduğu üniversiteler’ kategorisinde 3’üncü sırada, ‘Yeşil alan oranı’ kategorisinde 2’nci sırada yer aldı.

YÖK 74 farklı göstergeyi esas aldı
YÖKSİS İzleme Kriteri Modülü üzerinden alınan verilere göre yapılan değerlendirme için bu yıl yeni eklenen veya çıkarılanlarla birlikte 74 farklı gösterge esas alınırken, özellikle eğitim-öğretim kategorisinde üniversitelerde dikkate değer artışlar tespit edildi. “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2023”ün “Sunuş” yazısında Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar şunları kaydetti: “Bu çalışma, ülkemizin özgün durumlarını gözeterek belirlenen standartlara göre üniversitelerin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koymaktadır. Birincil amaç belirlenen kriterlere göre, her bir üniversitenin kendi misyon ve vizyonu doğrultusunda gelişimini izlemek ve değerlendirmektir. Temel hedefimiz hiyerarşik bir değerlendirme yapmak yerine üniversitelerin gelişmeye açık yönlerini belirlemek ve desteklemektir. Yükseköğretim kurumlarımızın, belirlenen göstergelere dayalı olarak izleme ve değerlendirme birimleri aracılığıyla itinalı çalışmalar yürüttüklerini gözlemliyoruz. Bu çabaların, kurumların veriye dayalı karar verme süreçlerine önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz ve bu sürecin üniversiteler tarafından dikkatle takip edilmesinden memnuniyet duyuyoruz.”

“PAÜ’nün yürüttüğü çalışmaların 4 kategoride ilk beş üniversitede arasında yer alması bizler için büyük mutluluk kaynağı oldu”
Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan YÖK tarafından açıklanan Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2023’te PAÜ’nün ilk beşte yer alması ile ilgili şunları kaydetti: “Üniversitemizin dört kategoride ilk 5’te yer almasının mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Geçen sene, 2022 yılında, 1 kategoride ilk beşe girmiştik. Bu sene ise 4 kategoride ilk 5 üniversite arasında yer alıyoruz. Bu, Pamukkale Üniversitemizin gelişerek ilerlediğinin en önemli göstergelerinden biridir. Misyonu ‘Üreten Üniversite’, vizyonu ‘Üniversite hayatın rehberidir’ diyerek çıktığımız bu yolda üniversitemiz YÖK’ün yayınladığı 2023 yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’nda; ‘Farklı Programlarda Alınan Ders Oranının En Yüksek Olduğu Devlet Üniversiteleri’ kategorisinde 5’inci sırada, ‘Olumlu Sonuçlanan Faydalı Model ile Tasarım Sayısının En Yüksek Olduğu Üniversiteler’ kategorisinde 2’nci, ‘Endüstri ile Ortak Yürütülen Projelere Ait Bütçenin En Yüksek Olduğu Üniversiteler’ kategorisinde 3’üncü, ‘Yeşil Alan Oranı’ kategorisinde 2’nci sırada yer aldı. Pamukkale Üniversitesi; bilimde, sanatta, eğitimde, teknolojide ülkemizin adını duyurmak için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir. Hem öğrencilerimize nitelikli eğitim vermek hem de ülkemizin adını uluslararası alanda duyurmak adına PAÜ’nün yürüttüğü çalışmaların 4 kategoride ilk 5 üniversitede arasında yer alması bizler için büyük mutluluk kaynağı oldu.”