PAÜ, 10 Kasım’da Atatürk’ü Bir Dizi Etkinlik ile Andı

PAÜ, 10 Kasım’da Atatürk’ü Bir Dizi Etkinlik ile Andı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)’de, “10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü” Etkinlikleri kapsamında bir dizi etkinlik düzenlendi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)’de, “10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü” Etkinlikleri kapsamında bir dizi etkinlik düzenlendi. Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Karabulut, “İmparatorluktan Ulusal Devlete Nasıl Dönüştük: Atatürk’ün Hayat Tecrübesi Bağlamında Bir Değerlendirme” isimli bir e-konferans gerçekleştirirken, Resim-İş Eğitimi Bölümü Öğr. Gör. Serdal Yerli “Atatürk Portreleri” isimli sergisini sanal ortamda ilgililerin beğenisine sundu.

Salgın ile mücadele sebebiyle davetlilerin yalnızca internet ortamından katılabildiği etkinlikler kapsamında Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Karabulut, Fen-Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. İsmail Çetişli Konferans Salonunda “İmparatorluktan Ulusal Devlete Nasıl Dönüştük: Atatürk’ün Hayat Tecrübesi Bağlamında Bir Değerlendirme” isimli bir e-konferans gerçekleştirdi. 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nde Pamukkale Üniversitesi’nin Resmi YouTube kanalı üzerinden ilgililerin erişimine sunulan konferansta, Doç. Dr. Karabulut, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarken ulus devlet düşüncesini nasıl şekillendirdiği ve hayatı boyunca edindiği tecrübelerin ulus devlet kurma fikri üzerine etkilerini ele aldı.

“1919 yılı, Anadolu’daki Türk varlığının tehdit edildiği bir yıldır”

Konuşmasında ilk olarak 20. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşanan I. Dünya Savaşı sebebiyle bu dönemin tüm dünya için oldukça önemli olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Umut Karabulut, bu savaşın beş kıtayı etkilendiğini, savaş sonunda ise yeni bir dünya düzeninin kurulduğuna dikkat çekti. 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile birlikte işgale maruz kalan Osmanlı İmparatorluğu’nda halkın bu işgalden kurtulmak için yeni yöntemler arayışına girdiğine değindi. Özellikle 1919 yılının, Anadolu’daki Türk varlığının tehdit edildiği bir yıl olması sebebiyle son derece önemli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Umut Karabulut, bu dönemde Atatürk ve arkadaşlarının, işgallerden tek kurtuluşun, hiçbir manda ve himayeyi kabul etmeyip ulusal sınırlar içerisinde bir mücadele başlatmakla mümkün olabileceğine inandıklarını belirtti. Dönemin ağır şartları göz önünde bulundurulduğunda kurtuluş için doğru yöntemi bulmanın son derece zor olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Karabulut, Atatürk’ün bu yöntemi ortaya koyacak bilgi birikimi ve idareye sahip bir lider olduğunu dile getirdi. 

Konuşmasının devamında Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu kentten, görev aldığı kıtalarda edindiği gözlemlere, hayatı boyunca edindiği tecrübelerin, bir ulus devlet kurma fikri üzerine etkisine değinen Doç. Dr. Umut Karabulut şunları söyledi: “Atatürk’ün doğduğu kent olan Selanik, o dönemde farklı kültürlerden insanlara ev sahipliği yapmıştır. Atatürk’ün çok kültürlülüğe dönük yetişmesi ve ulus kavramının şekillenmesi bu yaşlarında başlamıştır. Sonrasında 1905-1907 yılları arasında Suriye’de yüzbaşı olarak görev almış ve burada da Arapları gözlemlemiş, ulus kavramının sadece din birliği ile sağlanamayacağını görmüş, bununla birlikte o dönemde yaşanan yönetimsel sıkıntıları da analiz etmiştir. İlerleyen yıllarda Fransa, Almanya ve Çekya gibi ülkeleri ziyaret ederek kurulacak yeni devletin hangi esaslar üzerine şekilleneceği konusunda fikirler geliştirmiştir. 1911 yılında Trablusgarp Savaşı için Afrika’ya giden Mustafa Kemal Atatürk, yönetmek için uzaklığın da önemli bir etken olduğunu görmüştür.”

“Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarken en büyük dayanağı halktan almıştır”

Tüm bu edindiği deneyimlerden yola çıkarak Atatürk’ün en çok üzerinde durduğu düşüncenin ulusal sınırlar içinde bir ulus devlet kurmak olduğunu söyleyen Doç. Dr. Umut Karabulut, bu düşüncenin dönemin şartları ele alındığında uygun bir düşünce olduğunu, halkların kendi kaderlerini kendilerinin tayin etmesi ilkesinin yine bu dönemde ortaya çıktığını dile getirdi. Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarken en büyük dayanağı halktan aldığını, halka olan inancını da kuruluş aşamasında düzenlenen genelge ve kongrelerle sık sık dile getirdiğini hatırlatan Doç. Dr. Karabulut, Atatürk’ün ulus esasına dayalı sonu cumhuriyet olan rejimi ortaya koymasının, Atatürk’ün fikirlerinin ölümsüzlüğünün en önemli gerekçesi olduğunu sözlerine ekledi. 

PAÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Serdal Yerli, “Atatürk Portreleri” sergisini dijital ortamda açtı.

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Serdal Yerli tarafından yağlı boya ve karakalem teknikleri kullanılarak hazırlanan toplam 17 eserin yer aldığı sergi sanal ortamdan ziyarete açıldı. 

Eğitim Fakültesi Fuaye alanında açılan serginin açılışına, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Can, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Tuncel, Fakülte Sekreteri Mustafa Mızrak ile öğretim elemanları katıldı. Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Can, katkılarından dolayı Öğr. Gör. Serdal Yerli’ye teşekkür belgesi takdim etti.

Atatürk portrelerinin yer aldığı ve 10-20 Kasım tarihleri arasında açık kalacak sergi: https://www.artsteps.com/view/5fa6bf12035fd8321c958ce6 adresinden gezilebilir.