PATRONLARI UYARIYORUZ, EMEKÇİNİN PARASINA GÖZ KOYMAYIN!

PATRONLARI UYARIYORUZ, EMEKÇİNİN PARASINA GÖZ KOYMAYIN!

Tüm İşçi Hakları Derneği Başkanı Yalçın Varal “Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılması ve 2825 liradan 4253 liraya çıkarılmasından sonra bazı işverenlerin işçilerle pazarlık yaptığı öğrendik.” Dedi. 

Tüm İşçi Hakları Derneği Başkanı Yalçın Varal, yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından bazı patronların işçilerle pazarlık yaptıklarına dikkat çekerek, “Bazı işverenler asgari ücret sonrası yeni asgari ücreti uygulamayacaklarını, isterlerse daha düşük fiyata razı olmalarını aksi halde işten çıkarılacaklarını bildirdiler. İşsiz kalmaktan korkan işçiler bu duruma razı oldu. Yasal olarak paralar bankalara yatırılıyor. Yani kayıtlara geçiyor. Ancak işçi yatırılan 4253 liralık ücretin bir bölümünü ertesi gün muhasebeye teslim ediyor.” Açıklamasını yaptı. 

Tüm İşçi Hakları Derneği Başkanı Yalçın Varal daha sonra açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “Yaşananlarla ilgili bir işçimiz “Aralık ayının sonuna doğru patron talimatıyla müdür bizi tek tek çağırdı. Karşımıza iki seçenek koydu. Biri işten çıkarma, diğeri 3 bin lira maaş 250 lira yol parası kararınızı verin dediler. Mecburen kabul ettik. Maaşımız asgari ücretten bankaya yatıyor, biz bin lirasını bankadan çekip muhasebeye geri veriyoruz” dedi Bu durumun bir kaç şirkette uygulandığını kaydeden işçimiz bu durumun giderek yaygınlaştığını beyan etmiştir.

CEZA VE DENETİM CAYDIRICI OLUR!

4857 sayılı iş kanununa göre maaşlar asgari ücretten az ödendiği takdirde her ay ve her işçi için 125 TL cezai yaptırımı vardır. Bu rakam caydırıcılıktan uzak ve komiktir. Ceza ve denetimlerin sıkılaştırılması ve caydırıcılığı arttırılmalıdır. Bu ödemeler haklı fesih nedenidir. Yani işçi aynı iş yerinde 5 senedir ve bu şekilde çalışıyorsa son brüt asgari ücreti üzerinden 5 yıllık tazminatını alıp yoluna devam edebilir. Artı olarak mesaileri için bugüne kadar haksız yere eksik yatırılan tutarları içinde dava yoluna gidebilir. Geriye dönük dava açabilir.

TÜM TEŞVİKLER KESİLİR GERİYE DÖNÜK ÖDEME ALINIR

Fesihten sonra mutlaka şikâyette bulunmak gerekiyor. Alo 170’e veya Maliye Bakanlığına şikâyette bulunmak gerekir. Şikâyetin ardından mutlaka denetim yapılır. İlgili kurum denetim ardından işçilerden bilgi alacak. Bu durumda her işçi ve her ay için ceza kesilecek. Bu işverenin gözünde çok önemli olmasa da esas nokta teşviklerde tüm teşvikler kesilecek. Esas büyük tutar bu. Vergi iadelerini prim düşüşleri, yaptığı işler gibi pek çok teşvik ve indirim kesilmesinin yanı sıra devlet bugüne kadar aldığı tüm teşviklerin iadesini isteyecek. İş verene en büyük yük budur.

Artı usulsüzlük cezası yiyecek şirketin büyüklüğüne göre 50-500 TL arasında her gün veya her ay için teşvikin özelliğine göre ceza yiyecek. Şirket mimlenecek bundan sonra teşvik ve indirimlerin hepsinden mahrum kalacaktır. Bütün şikâyetlerin olduğu yerlere derhal müfettiş görevlendirilip, işçilerin bilgisine başvurarak gerekli adli ve idari yollar hayata geçirilmelidir. Zaten asgari ücret de buralarda uygulanmaktadır. Bu koşullarda örgütsüz iş yerlerinde, işçinin sendikalı olabilmesinin önünü açacak sendikal örgütlenmeyi kolaylaştıracak önlemlerin de bir an önce alınması gerekiyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını uyarıyoruz. Asgari ücretteki yüzde 50 artış son yapılan zamlarla kuşa dönmüşken birde patronların paramıza göz koymasına izin verilmemelidir. Tüm İşçi hakları Derneği olarak konunun takipçisi olacağız.