Paranın Bulunuşu ve Tarihi

Paranın Bulunuşu ve Tarihi

Kripto Para ve Kripto Para Piyasası Uzmanı Hamza Çakmak, geçtiğimiz günlerde ilk haberini yaptığımız “Kripto Para” konusundaki haberin ardından bugün ikinci bölümü ile Kulvar Gazetesi okuyucularını…

 Yazarımız Hamza Çakmak bugünkü yazısında “Takas usulünü sona erdiren parayı ilk bulanlar ise Lidya’lılar olmuştur” diyerek, paranın seyrini anlatmayı sürdürüyor.

Parayı kim buldu  ?

“Parayı ilk önce Anadolu’da hayatını sürdürmüş kavimlerden bir tanesi olan Lidyalılar keşfetmiştir. Lidya kralı Alyattes sayesinde ilk paralar bastırılmıştır.

Paranın Tanımı: “Para, her mal veya kıymetli satın alma gücü olan bir varlıktır. Para, üretici ve tüketicilerin piyasalarda karşılaşarak alış veriş yapabilmelerini sağlayan değişim aracıdır. Bilimsel olarak para, devletçe bastırılan, mal ve hizmet satın alma gücü olan ve herkes tarafından kabul gören bir mübadele (değişim) aracıdır. Para toplumda ortak bir değer ölçüsüdür. Her ülkenin değer ölçüleri farklı olabilir. Para aynı zamanda bir yatırım ve tasarruf aracıdır.

Günümüze Kadar Kullanılan Para  Birimleri;

  1. İnsanlar, ödemede kolaylık sağlayan, deniz kabukları, küçük semboller, madalyonlar gibi değişim araçları kullanmaya başladılar.
  2. Altın ve gümüş dönemine geçiş sağlandı.
  3. Ülkeler Kendi Paralarını çıkardı. Kağıt banknotlar üretildi.
  4. Paraları kontrol ve takip etmek için bankalar Kuruldu.
  5. Kredi kartları hayatımıza girdi
  6. Online alışverişler başladı
  7. Peki ya Sırada…

Sıra artık Bitcoinde…

  1. Bitcoin 2008 yılında “Sathosi Nakamato” kod adlı kişi tarafından 9 sayfalık bir belge ile dünyaya duyuruldu.
  2. İnsanların en önemli icatlarından biri olan parayı, adeta yeniden tanımlıyordu.
  3. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şuydu. Satoshi Nakomoto, burada “Ben yeni bir şey icat ettim veya ben yeni bir şey buldum” demiyordu. O güne kadar kullanılan teknolojilerden, bulunan algoritmalardan yararlanarak “kompozit” bir çözüm sunuyordu.
  4. Satoshi Nakomoto gönderdiği maille kalmayıp, bunu deneysel bir çalışma olarak hayata geçirdi. 2009 yılına geldiğimizde ise ilk Bitcoin ortaya çıkmış oldu.

Bir sonraki haberimizde “Bitcoinler ve arkasındaki yaklaşım. Merkeziyetsiz sistem” konusunu ele alacağız.