Pandemide yönetimin doğrusunu “En İyi İşverenler” gösterdi
Nisan ayında açıklanan Türkiye’nin En İyi İşvereni sonuçlarının ardından 115 binden fazla çalışanın katıldığı 2020/2021 En iyi İşverenler Benchmark raporunu açıkladı.
2021 yılında 217 şirketin katıldığı araştırmanın sonunda 91 şirket Great Place To Work sertifikası almaya hak kazanırken 69’u da Türkiye’nin En İyi İşvereni olarak ödüllendirildi.
Çalışanlarla yapılan çalışmanın sonuçlarının değerlendirildiği ve bu yıl dokuzuncusu açıklanan 2020/2021 En iyi İşverenler Benchmark raporunda ilk göze çarpan detay, çalışanların iş yerinde deneyimledikleri tutarlılık derecesini anlamak için gerçekleştirilen Trust Trust Index™ skorunda gözlemlendi. Geçtiğimiz yıl yüzde 81 olan bu değer 2021 yılında yüzde 80’e geriledi.
Sektörel, Bölgesel ve Özel Ödüller sahiplerini buldu
Bu yıl rapor sunumuna ilave olarak sektör, bölge ve özel ödüller de sunuldu. Ödüller belirlenirken Trust Index’te ilgili soru başlıklarında en yüksek puan alan şirketler değerlendiriliyor ve Great Place To Work danışmanlarının değerlendirmesinin yanı sıra Cultural Audit içerikleri inceleniyor. Bu yıl Özel Ödüller’de 6 kategori mevcutken toplamda 21 şirket aday oldu ve 9’u ödül almaya hak kazandı. Sektör Ödül’üne ise 48 şirket aday oldu ve 22’si ödül kazandı. Geçen sene olduğu gibi bu yıl da Bölge Ödül’ünde Ege’nin En İyi İşveren şirketleri ödüllendirildi ve burada 13 aday şirketten 6’sı ödül sahibi oldu. (Ödül alan şirketlerin tam listesini bültenin sonunda bulabilirsiniz)
Pandeminin etkisinin yansımaları
2020/2021 En iyi İşverenler Benchmark raporunda daha da detaya inildiğinde Trust Index skorlarında katılımcı tüm şirketlerin değerinin yüzde 74 olduğu gözlemlenirken En İyi İşverenler listesi dışında kalanlarınsa yüzde 61’e kadar düştüğü görülüyor. Araştırmaya katılan şirketler içerisinde En İyi İşveren listesine girenler yüzde 80’lik skor elde ettilerse de, ilk 5 şirketin skorunun yüzde 94 olması, makasın ne kadar açıldığını da gözler önüne seriyor. Çalışanlar nezdindeyse “Genel olarak buranın harika bir işyeri olduğunu düşünüyorum” diyenlerin bilgi teknolojileri ve taşımacılık alanından gelmesiyse, pandemi sürecinde üzerine en çok yük alan bu sektörlerde işlerin doğru yapıldığı anlaşılıyor. Pandemiyle birlikte önemi daha da artan bir başka noktaysa, işyerinin fiziki olarak güvenli bir yer olması ve işyerinde çalışan sağlığına verilen önem. Bu noktadaysa ilk 10’da yer alan şirketlerin yüzde 99 gibi olağanüstü yüksek skora ulaştıklarını görüyoruz. Bu yıl dikkat çeken diğer başlıklar da “Ürün ve hizmetlerimizi kesinlikle tavsiye ederim” ile “Şirkete yeni katılan bir çalışan burada hoş karşılanıyor” oldu. Burada tüm katılımcı şirketlerde yüzde 91 ve 90’lık skorlar elde edildi ki bu konularda liste dışı şirketler dahi yüzde 86 gibi skorlara ulaştılar. Benzer başarılı skor “Buraya önemli katkılarda bulunabileceğime inanıyorum” sorusunda elde edildi ve En İyi İşverenler ile liste dışı şirketler arasında sadece yüzde 9’luk bir fark gözlendi. İki grup arasında yüzde 52 gibi en yüksek farkın olduğu soruysa “Burada herkesin fark edilme ve takdir edilme imkanı bulunmaktadır” oldu.
"İletişimin gücünü arkasına alan liderler kazandı”
En İyi İşverenler Benchmark raporunda en çok güvenilen şirketlerin başında iletişim gücü yüksek olanların olduğuna değinen Toprak, “En iyi işverenlerin, pandeminin getirdiği kısıtlara rağmen iletişimlerini koruyabildiklerini ve hatta geliştirdikleri söylenebilir. Ulaşılabilir olmuşlar ve değişiklikler konusunda çalışanları düzenli ve eksiksiz bilgilendirmişler. Ayrıca bir yandan verilen sözleri yerine getirmişler diğer taraftan da tutamayacakları sözler vermeyerek ve bunu da inandırıcı şekilde anlatarak güven kazanmışlar. Tüm süreçlerde iki yönlü, diyalog şeklinde iletişim kurulmuş ve çalışanların seslerinin duyulduğu, sorulara yanıt alınan bir ortam oluşturulmuş. Böylece önceliklerin belirlenmesi ve beklentilerin net olarak aktarılması sağlanmış. Açık ve düzenli iletişim, hem özel hem profesyonel yaşamında belirsizlik ve değişim dalgalarıyla boğuşan çalışanlara bir nefes odacığı olmuş denilebilir. 2021 yılındaki en çarpıcı kayıt, en iyi işverenlerde yönetim görevi olmayan 2 ile 5 yıl kıdeme sahip çalışanların düzenli bilgilendirme ile iletişime dahil edilmiş olmaları. Liderlik ve iletişim konularında elde edilen başarılar, iyi yönetimi de beraberinde getirmiş. Raporumuzda doğru iletişim sayesinde birliğin gücünün daha iyi kullanılabildiğini ve işbirliğinden doğan sinerjiyle önemli farkların yaratılabileceğini gördük. Açık ve çift yönlü iletişim sayesinde liderle yakınlaşan, farklı grup ve birimlerle kurduğu iletişimle aidiyet duygusu güçlenen çalışanlar, bir bütün olarak büyümeye de destek oluyorlar. İstisnasız tüm yaş grupları, kıdem, cinsiyet ve kademeden çalışanlarda ‘Benim için bir şey yapacaksan bana sor, beni dahil et’ düşüncesi hakim. Buna göre de en iyi işverenlerde ebeveyn-çocuk ilişkisinden çıkılıp, karşılıklı güvenin kurulduğu, ortak hedeflerin konuşulduğu, katılımın ve sahiplenmenin arttığı bir iklime geçildiği anlaşılıyor. Daha da ötesi, çalışanlar ‘kararlara beni dahil et’ demekten ziyade artık ‘bana fikrimi sor ve bunu değerlendir’ diyerek lideri daha iyi dinlemeye ve harekete geçmeye de itiyor” dedi.
0 Yorum