OSB'DEN MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE BÜYÜK DESTEK

OSB'DEN MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE BÜYÜK DESTEK

Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu, 350 öğrencinin yemek ücretini karşılamaya başladı.

OSB MÜDÜRLÜĞÜNDEN MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE BÜYÜK DESTEK

Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu, kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için Meslek Lisesi Komisyonunun hazırladığı rapor doğrultusunda 03 Nisan 2017 tarihi itibariyle 350 öğrencinin yemek ücretini karşılamaya başladı. Öğrenciler, yemek uygulamasından çok memnun olduğunu dile getirdiler. Meslek Liselerine rağbeti artırmak, kalifiye eleman problemini gidermek için önümüzdeki yıl öğrencilerin taşıma ücretlerini de karşılamaya hazırlanan OSB Yönetim Kurulu,  başarılı öğrencilere de burs vermeye hazırlanıyor.

Meslek Lisesinde öğrencilerle birlikte düzenlenen yemeğe Honaz Kaymakamı Zafer Öz, OSB Yönetim Kurulu Başkanvekili Necip Filiz, OSB Bölge Müdürü Ahmet TAŞ, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Erdinç Akkaya, Honaz İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Duran, OSB Komisyon Üyeleri Fehamettin Taşkaya, Osman Uğurlu, Faruk İnceoğlu, Okul Müdürü İlhami Aksu ve öğretmenler katıldı.

Meslek Liselerinde son 3 yıldan beri öğrenci sayısında ve başarısında büyük düşüşler yaşandığından dolayı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu harekete geçti. Kalifiye ara eleman bulmakta zorlanan sanayicilerin bu problemini gidermek için çeşitli çalışmalar yapılmaya başlanıldı.

 2015 yılında Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi Meslek Liselerindeki öğrenci sayısını ve eğitimde kaliteyi artırmak amacıyla çalışmalara başladı. Bu amaçla OSB’deki 75. Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesindeki yapılan gözlemlerde okulun makine, ekipman ve teçhizat olarak çok eksikliklerin olduğu görüldü. Meslek Lisesinin Modernizasyonu için OSB Müdürlüğü tarafından Güney Ege Kalkınma Ajansı(GEKA)’ya proje yazılarak 839.000 TL’lik Makine ve ekipman alımı yapıldı ve son yılların en çok tutulan mesleği Mekatronik Bölümü açıldı.

Makine Ekipman alımı başlı başına bu iş için tabi ki yeterli değil. Peki neler yapmak lazım?

Kasım 2016 tarihi itibariyle bu konuda daha ciddi adımlar atmak amacıyla OSB Yönetim Kurulu Kararıyla kalifiye eleman problemini en iyi bilen sanayicilerden oluşan bir “Meslek Lisesi Eğitim Komisyonu” oluşturuldu.

Meslek Lisesi Komisyonu tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’nın tercih sistemi gereği öğrenci sayısı ve kalitesinin artırılması için yapılacak işler değerlendirildi. Bu değerlendirmeler neticesinde daha başarılı öğrencilerin Meslek lisesini tercih etmeleri için yemek ve servis ihtiyaçlarının karşılanması ve bunun yanında öğrencilere burs verilmesi kararlaştırılmıştır. Bu yıl bu imkânlar sağlandıktan sonra gelecek yıl eğitim ve öğretim yılı başlamadan önce ilimizdeki ortaokulların bahçelerine yemek, servis, burs imkânlarını ve okulun özelliklerini anlatan afişler asılarak daha çok sayıda ve daha başarılı öğrencilerin OSB’deki Meslek Liselerini tercih etmeleri sağlanacaktır.

Bunun haricinde;

  • Meslek Lisesindeki Öğrencilerin Organize Sanayi Bölgesindeki işletmelerde staj yapmaları sağlanarak daha kalifiye eleman yetiştirilmesi sağlanacak.
  • Öğrencilere iyi ücret karşılığında iş garantisi sağlamak için çalışmalar yapılacak. Böylece öğrenciler eğitim döneminde kendini daha iyi yetiştirmek için daha çok kendilerini mesleklerine vererek başarılı olmalarını sağlanacak.
  • Kariyer Günleri düzenleyerek sanayicileri öğrencilerle buluşturup motivasyonlarını artırmak ve mesleğe özendirmek için çalışmalar yapılacaktır.
  • Öğrencilerin madde bağımlısı olmamaları için okul yönetimi ve Okul Aile Birliği ile birlikte ortak çalışmalar yapılacaktır.
  • İŞKUR ile sürekli iletişim halinde olup, öğrencilerin iş sahibi olması sağlanacaktır. İŞKUR’un işletmelere verdiği teşviklerden faydalanılması sağlanacaktır. Bu konuda işletmeler bilgilendirilerek İşletme-Okul iletişimi sağlanacaktır.

                2023 yılı için hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedeflerine Meslek Liselerinin önemi damga vuracaktır. Çünkü Ülkede üretim ve istihdamı sağlamak amacıyla çeşitli Bakanlık ve Kuruluşlarca verilen hibe, kredi ve destekler konusunda yetişmiş kalifiye eleman yetişmesi sayesinde önemli bir adım atılacaktır.

Yapılan bu çalışmalar neticesinde sanayicimiz ve yatırımcımız yetişmiş kalifiye elemanla buluşup Ülkemizdeki istihdamı ve işgücünü artıracaklardır. Bu sayede madde bağımlısı olmayan, çalışkan, güvenilir, işinde ehil olan bir nesil yetişecektir.