OSB’DE “ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE HİBE DESTEKLERİ” SEMİNERİ YAPILDI
OSB'de Ekosmart Enerji ve Elektrik Üretim San. Tic. Ve A.Ş. işbirliği ile OSB Müdürlüğü konferans salonunda “Enerji Verimliliği ve Hibe destekleri” konulu seminer programını gerçekleştirdi.
Seminerde Ekosmart Enerji A.Ş. Satış ve Pazarlama Müdürü Hasan Serdar PEKER, Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelikten, 1000 TEP üstü işletmelerin 2023 yılında yasal yükümlülükler kapsamında izlemesi gereken yol haritasından bahsederek bu işletmelerin Enerji yöneticisi bulundurması, Detaylı Enerji Etüdü yaptırması, TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemini kurması ve belgenin alınması için son tarihin 2023 yılı olduğunu belirtti.
Ekosmart Enerji ve Elektrik Üretim San. Tic. Ve A.Ş Teknik Müdürü Cemal ÇETİN Detaylı Enerji Etüdü kapsamlarından, enerji tasarruf potansiyelinin ortaya çıkartılması aşamasında kullanılan ölçüm metotlarından, detaylı enerji etüdü etüdü esnasından karşılaşılan yanlış uygulamalardan ve açığa çıkan projelerin hayata geçirilme evresinde hangi teşvik modellerinden yararlanabileceği konusunda işletmeleri bilgilendirdi. Katılımcıların çoğunluğunun tekstil sektöründe yer almaları sebebiyle son zamanlarda klima santrallerinde yeni nesil yüksek verimli aksiyel fan kullanımına geçişin işletmeye olan artıları, tahahüüt edilen en az %15 tasarrufun tekstil fabrikalarının bulunan 7-24 çalışan ekipmanlarında uygulanabilir olması, projenin geri ödeme süresinin kısa vadeli olması nedeni ile artan enerji maliyetlerine karşı atılabilecek ilk adımlardan bir tanesi olması gerektiğinin altını çizdi.
Son yıllarda fazlaca duyduğumuz ‘Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Karbon Ayak İzi’ terimlerinin çevreye, işletmelere faydaları ve TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sisteminin yasal yükümlülük süreçleri ile birlikte işletmeye ve işletme kültürüne katkılarını Ekosmart Enerji ve Elektrik Üretim San. Tic. Ve A.Ş Enerji Yönetim Sistemleri Uzmanı Nazlı PEKER detaylı bir şekilde açıkladı. TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ile enerji maliyetlerinin ve sera gazı emisyonlarının azaltılması ile personel farkındalığının artırılmasının mümkün olduğunu işletmelerin karbon vergisi sürecine hazırlanmak ve projelerin sürdürülebilirliğini sağlamak için bu konu ile ilgili adım atılmasının önemini vurguladı.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin giderleri arasında ilk sırada yer alan enerji maliyetlerine yönelik Sanayi ve Teknoloji bakanlığının KOSGEB ile yürüttüğü “Yeşil Dönüşüm Destek Programı” konusunda Ekosmart Enerji Kilit Müşteri Temsilcisi Emel UZUN seminer katılımcılarına bilgilendirme gerçekleştirdi. Yıllık enerji tüketimleri 10-500 TEP arası olan kobilerin, kobi bilgi sistemi üzerinden başvurularını yapabileceklerini ve sistemde kayıtlı hizmet sağlayıcılardan destek alarak Enerji Etüdü ve Verimlilik Artırıcı gider kapsamında belirtilen limitlerde teşvik alabileceklerini belirtti.
0 Yorum