Örnek olsun diye ‘Kapya’ biber dikti, hedef 25 ton hasat

Örnek olsun diye ‘Kapya’ biber dikti, hedef 25 ton hasat

Veteriner Hekim Emin Okkaya, üreticiye örnek olması için Acıpayam İlçesi Pınaryazı Mahallesi’nde 9 dönümlük tarlasına 25 bin kök kapya biber diktirdi.

Denizlili Veteriner Hekim Emin Okkaya, Acıpayam ilçesi Pınaryazı Mahallesi’ndeki 9 dönümlük tarlasına üreticiye örnek olması için 25 bin kök kapya kırmızı salçalık biber diktirdi. Örnek tarlada kapya biber fidanları toprağı ve suyu çok sevdi. İstenilenden fazla üretilen biberler hergün işçiler tarafından toplanıp ilçeye bağlı Akalan Mahallesi’nde kurulu kapya biber haline götürülüyor. Buradan biberler aracılar vasıtasıyla Türkiye’nin her iline gönderiliyor. Üreticiye örnek olması için ilk kez diktikleri kapya biberlerinden 25 tona yakın hasat etmeyi hedeflediklerini anlatan Okkaya, “Acıpayam İlçemizin Pınaryazı mahallesindeyiz. Sığır yolu mevkiisindeyiz. Burası benim kayınpederimin tarlası. Ben ayrıca veteriner hekimim. Ancak köylüye çiftçiye örnek olayım yaşımız da ilerledi ama boş zamanlarımızı değerlendirerek üretim yapalım amacıyla kapya cinsi salçalık biber diktik. 9 dekarlık arazide. Mahsulümüz bu şekilde oldu. Memnunuz. Malçlama dediğimiz naylon örtü altında, damla sulama ile diktik. Çağ neyi gerektiriyorsa onu yapmaya çalışıyoruz. Gübrelerimizi ilaçlarımızı ziraatçılarımıza mühendislerimize ve tecrübeli çiftçilerimize sorarak onlar ne diyorsa ona göre yapmaya çalışıyoruz. Bizimki biraz örnek olmak ve hobi tarzında bir şeydi. Ama satış da yapıyoruz bugün itibarıyla Akalan’da kapya biber pazarımız var. Kavun karpuz pazarının yanında Biber pazarında güneş yanıklarını tam olmayacak şekilde üretim dışına çıkmış olan yanık biberleri bunları 10.5 liradan toptan satıyoruz. Biberlerin iyisini de 15-19 lira arasında değişen 20 liraya kadar çıkan fiyatlarla satıyoruz çünkü bu 1.kalite” dedi

Üretimden memnunuz

Üretilen kapya biber miktarından ve parasından şuanda memnun olduklarını anlatan Okkaya, “Üretimden memnunum. Ama girdiler pahalı olduğu için bazen sıkıntılar olabiliyor. Onun haricinde burada hayat güzel mutluyum, doğal bir hayat. Tarlanın toprağın içinde enerjini atabiliyorsun ve bir şeyler üretebiliyorsun. Ürünü toplarken duyulan haz hakikaten ayrı bir haz. İnşallah para da kazanırız. Para bizim için çok önemli olmasa da ekonomik sıkıntı olduğunda para bizim için bir ihtiyaç. Allah bereketini versin diyelim ve herkese tavsiye ederim. 3-5 dekar ne kadar olursa olsun bir şeyler dikip yetiştirmek ekip yetiştirmek büyük bir olay. Biz fidanlarımızı mayıs ayının ilk haftalarında diktik araziye. Buraya ben 25 bin fidan diktim. Buradan elde edeceğimiz biber 20 ton 25 ton civarında olacaktır. Eğer bu kadar verirse benim emeğimi karşılayacaktır. O kadar vermese bile tam yetişmemişleri lekeli olanları bile para ettiği için yine harcımızı borcumuzu ödeyecek. Giderlerimizi karşılayacak ve biraz da cebimize para kalacak diyorum. Biberlerimiz olduktan sonra işte yaklaşık 10 gün önce Ağustos’un 15’i gibi toplamaya başladık. Tabii günde 100 ve 300 kilo arasında toplama yapıyoruz. Daha tonluk bir toplamamız yok. Kasım ayının başına kadar peyderpey devam edecek. Soğuklar olmazsa tabii. Soğuk olmazsa kasım ayının başına kadar buradan rekolte çıkar ve ürün alırız diye düşünüyorum.