ORMAN EROZYONU ÖNLER

ORMAN EROZYONU ÖNLER

Her yıl Kasım ayının üçüncü haftası "Erozyonla Mücadele" haftası olarak kutlanmaktadır.

Her yıl Kasım ayının üçüncü haftası  "Erozyonla Mücadele" haftası olarak kutlanmaktadır. 

Günümüzde Dünya ülkelerinin pek çoğu erozyon tehlikesiyle karşı karşıyadır. Yapılan araştırmalara göre; Dünyada her yıl yaklaşık 24 milyar ton toprağın erozyonla kaybedildiği, erozyon nedeniyle 110 ülkenin çölleşme tehlikesinde olduğu öngörülmektedir.

Türkiye; içinde bulunduğu coğrafi konum, iklim, topoğrafya, jeolojik yapı ve toprak şartları nedeniyle erozyona karşı hassastır. Orman ve Su İşleri Bakanlığının verilerine göre ülkemiz topraklarının % 86’sı erozyon etkisinde olup, tarım alanlarının % 59’u, orman alanlarının % 54’ü, mera alanlarının % 64’ü şiddetli erozyondan etkilenmektedir.

İnsanların doğaya ve çevreye olan yanlış müdahaleleri, doğal kaynakları aşırı kullanımı erozyonu daha da artırmaktadır. Erozyon nedeniyle topraklarla birlikte organik maddeler de taşınmakta, toprağın verimliliği yok olmaktadır. Bununla beraber taşınan topraklarla dolan barajların kullanım süreleri azalmakta, meydana gelen sel ve taşkınlar can ve mal kaybına neden olmaktadır. Toprakların korunması, doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve gıda güvenliğinin sağlanması için erozyonla mücadele edilmesi zorunludur.

Erozyonla mücadele en etkili yöntemlerden birisi ağaçlandırma ve ormanların korunmasıdır. Ormanlar ayrıca toprak özelliklerini iyileştirmekte, su ve iklim rejimini olumlu etkilemektedir.

DOÇEV olarak; kuruluş amaçlarımızdan olan “Erozyonla Mücadele” kapsamında her yıl binlerce fidanın toprakla buluşmasına vesile olmakta, erozyonla mücadeleye katkı sağlamaktayız. Bu çalışmalarımızda maddi ve manevi katkılarını esirgemeyen tüm doğasever dostlarımıza şükranlarımızı sunuyor, erozyonla mücadelede hepimize önemli görevler düştüğüne inanıyoruz.